Identiteit en Geschiedenis Van het wijngebied

In de Vallei van de Rhône is wijnbouw reeds meer
dan 2000 jaar bekend.

 1. 1.

  Zo begon het…een ‘geweldig’ begin

  De vallei van de Rhône is het product van de botsing van het Centraal Massief met de Alpen. Daardoor ontstond een diepe kuil die werd gevuld met water uit de Middellandse Zee. Zowat 300 miljoen jaren geleden zorgde de vulkaanactiviteiten van het Centraal Massief voor de granietrotsen in het noorden van de vallei. In het zuiden vinden we achtereenvolgens afzettingen van rivieren en de zee, die samen prachtige formaties creëerden zoals de Dentelles de Montmirail – een echt schitterend door de natuur ontworpen kantwerk in kalksteen – of de Mont Ventoux. Ongeveer 40 miljoen jaren geleden ontstonden de Alpen waardoor de vallei werd gevormd die sindsdien de scheiding is tussen deze twee bergmassieven. De daardoor ontstane Alpijnse wordt opgeslorpt door de Middellandse Zee die er geleidelijk een ondergrond van harde kalksteen en mergel afzet. Veel later zorgt de sluiting van de straat van Gibraltar voor een aanzienlijke daling van het waterpeil in de Middellandse Zee, waardoor het stroombed wordt uitgediept wat op zijn beurt aanleiding geeft tot het ontstaan van terrassen op de flanken van de vallei en de verschillende afzettingen in de bodem van de hellingen met elkaar worden vermengd: zand, klei met kiezelstenen. Momenteel bestaat de bodem uit vier rotssoorten: graniet, zanderige kiezelaarde, kalksteen en klei. Deze moederrots speelt een hoogst belangrijke rol wat betreft de waterhuishouding van de wijnstokken. En zij zorgt vooral voor de aroma’s en de smaak van de Rhônewijnen.

 2. 2.

  Een van de oudste wijngebieden

  In de 4e eeuw voor Christus, tijdens de periode van Griekse overheersing, werden in de buurt van Marseille reeds wijnstokken aangeplant. In het noorden van de vallei van de Rhône begint de wijncultuur vanaf de 1e eeuw na Christus en wordt het wijngebied een concurrent voor de Italiaanse wijnboeren. In deze periode werd o.a. de gallo-romeinse villa van Molard opgetrokken, de tot nu toe grootste Romeinse vinificatiekelder die in Donzère op de oever van de Rhône is ontdekt. Rond die periode begonnen bedrijven in de omgeving kruiken te fabriceren, waarin wijn en vissauzen werden vervoerd. Deze amfora’s (dolia, potten van aardewerk) tonen aan dat er toen reeds zandsteen en zand werden gedolven in o.a. Chusclan, Tresques of in het massief van Cèze en dat er ook klei werd verwerkt (aardewerk in Saint-Laurent des Arbres, Sauveterre…). Deze archéologische vondsten en de daaruit voortvloeiende historische onderzoeken bewijzen dat op de oevers van de Rhône reeds eerder dan elders aan wijnbouw werd gedaan. De Romeinen die langs de Rhône naar het noorden marcheerden, stichtten de stad Vienne en begonnen daarna wijngaarden aan te leggen die heel snel een wijd en zijd vermaard werden. De Romeinen pakten het grondig aan : de bodem diep omploegen, aanplanten van wijnstokken en muurtjes bouwen om de terrassen te verstevigen…. Als eersten gaven zij de aanzet tot commerciële wijnbouw. De ineenstorting van het Romeinse rijk bracht evenwel een harde slag toe aan de ontwikkeling van het wijngebied dat plots geen afzetgebied meer had. Dat gold echter niet voor de regio’s het dichtst bij de havens aan de Middellandse Zee en de noordelijke wijngaarden die hun producten kwijt raakten in Lyon. In de middeleeuwen droeg de Kerk sterk bij aan het heropbloeien van de wijnbouw.

 3. IVème s.

   

  3.

  De wijn
  van de pauzen

  In de 13e eeuw schonk de Franse koning Lodewijk VIII het Graafschap Venaissin aan paus Gregorius X. Vanaf de 16e eeuw stelden de in Avignon huizende pauzen, die de wijn uit de regio maar al te graag lustten, alles in het werk om rond Avignon een uitgestrekte wijngaard aan te planten. Johannes XXII, de tweede van de zeven pauzen van Avignon, liet zijn zomerverblijf bouwen in … Châteauneuf du Pape. Benedictus XII, de derde paus van Avignon, begon met de bouw van het Palais des Papes. Aan het einde van de 17e eeuw groeide de haven van Roquemaure (Gard) tot een grote binnenhaven en bleef dat gedurende een periode van 200 jaar. "Côste du Rhône" was toen de naam waarmee het administratieve district van Viguerie d'Uzès (Gard) met zijn befaamde wijnen, werd aangeduid. In 1650 wordt een reglementering uitgevaardigd om de herkomst en de kwaliteit van de wijn te garanderen. Pas midden de 19e eeuw veranderde Côste du Rhône in Côtes du Rhône voor de wijngebieden op de linkeroever van de Rhône. De in de loop van de eeuwen opgebouwde bekendheid werd in 1936 bekrachtigd door de ‘Tribunaux de Grande Instance’ van Tournon en Uzès.

 4. 4.

  Ontstaan van de AOC… en de AOC’s!

  De wijnboeren van de vallei van de Rhône waren zeer gehecht aan de kwaliteit van hun wijnen en hebben een grote rol gespeeld in het ontstaan van de Franse herkomstbenamingen. In de jaren 1930 ontpopte de vooruitziende Baron Le Roy zich als de Held van de herkomstbenaming. Deze wijnbouwer te Châteauneuf du Pape zette alle kenmerken van deze appellatie op schrift en verkreeg in 1933 de erkenning van Appellation d’Origine Contrôlée. De voorgelegde beschrijving stond daarna model voor alle toekenningen van AOC: afbakening van het appellatiegebied, druivenrassen, gebruiken, cultuurmethodes, minimaal alcoholgehalte, oogst. Zijn actie had tevens effect voor de Côtes du Rhône en deze oude benaming werd uiteindelijk bekrachtigd. Daarna was Baron le Roy een van de medeoprichters van de INAO, waarvan hij van 1947 tot 1967 het voorzitterschap waarnam. Vanaf deze periode begon het gehele wijngebied naar een AOC te streven als garantie voor de kwaliteit van hun product.

  Zie de appellaties

  1930

  In de jaren 1930 ontpopte de vooruitziende Baron Le Roy zich als de Held van de herkomstbenaming. Deze wijnbouwer te Châteauneuf du Pape bracht erkenning van de kenmerken van deze appellatie voor de rechter en kreeg die erkenning in 1933.

 5. 5.

  Identiteit en Geschiedenis

  “Kunt u het zich voorstellen? 250 km van het noorden naar het zuiden, 250 gemeenten… De wijngaarden van de vallei van de Rhône is meer dan een ontdekking waard, het is een groot lappendeken waarin als draait om één constante: de Rhône, deze majestueuze rivier die de bodem heeft afgezet en daarmee de geschiedenis van deze wijnregio heeft bepaald. De Rhône is de constante factor, het element dat gemeenschappelijk is voor deze contrasterende gebieden. Van Vienne tot Nîmes en Avignon en tot de uitlopers van de Luberon, kronkelen op de twee oevers van de rivier tal van wegen waarlangs u op ontdekking kunt gaan." Christophe Tassan, Flânerie dans le Vignoble de la Vallée du Rhône (vert.: Genieten in de wijngaarden van de Vallei van de Rhône).

  ZIE DE DRUIVENRASSEN
 6. 6.

  Het verhaal van de stroom

  In deze bevoorrechte doorgang tussen de Mediterrane wereld en het noorden van Europa heeft de Rhônevallei haar wijngaarden over zes departementen verspreid. De streek leeft door de Rhône, ze put haar kracht uit deze rijke en machtige rivier die haar karakter en bodem hebben vorm gegeven. In deze streek tussen Vienne en Avignon, begrensd door het Centraal Massief, de Alpen en de zachte Middellandse Zee in het zuiden, krijgen de appellaties hun kracht van de zon en wind die hen koesteren en de wens van alle wijnboeren om kwaliteitswijnen te produceren met respect voor de natuur... De wijnen worden gevormd en geïnspireerd door hun grote verscheidenheid aan druivenrassen en bodems en verleiden over de hele wereld wijnliefhebbers of mensen met goede smaak.