1. Niet te beschrijven… en onweerstaanbaar!

  Het is een verhaal met ups en downs van dit ras dat bijna was verdwenen… Oorspronkelijk werd deze druif uitsluitend in de noordelijke Côtes du Rhône (van Vienne tot Valence) verbouwd, tot zij in Californië uitgroeide tot een van de meest gewaardeerde rassen… Dit witte druivenras onderscheidt zich thans zowel door haar zeldzaamheid als de complexiteit van sommige aroma’s die zo wisselend zijn dat ze nauwelijks kunnen worden omschreven.

  Opwindend, onweerstaanbaar, bedwelmend, ongrijpbaar, goudkleurig of gecorseerd: in de zeer zeldzame witte wijnen die in Condrieu en Château-Grillet van dit unieke druivenras worden gemaakt, proeven wij zowel gele vruchten als kruiden of gedroogde vruchten…

  Onze appellaties

 2. IN HET GLAS

  Verfijnd, rond en VET

  De indrukwekkende parfums geven in de mond zeer gecorseerde aroma’s met een prachtige lengte vrij. Dit druivenras produceert mooie witte wijnen met een vet en smeuïg karakter.

  Deze zeer geparfumeerde en subtiele wijnen geven sterk wisselend aroma’s vrij van gele vruchten (mango, peer, perzik, abrikoos, kweepeer), van verse bloemen (viooltjes, iris, acacia), van muskus en kruiden maar ook van gedroogde vruchten (gegrilde amandel en hazelnoot).

  Deze droge wijnen proeven in de mond verrassend vol en zacht, waarmee zij als het ware een brug tussen uitersten willen slaan. De heerlijke viognierdruif produceert wijnen voor fijnproevers en men kan er snel van genieten: de wijnen van Condrieu zijn top na 2 of 3 jaar en ontplooien dan een weelderig en exotisch bouquet, terwijl die van Château-Grillet ondanks hun rijping van 12 tot 18 maanden in fusten, al kort na botteling kunnen worden gedronken. Viognier is ook in geringe mate aanwezig in de assemblage van Côte-Rôtie waardoor deze wijnen een toets van viooltjes meekrijgen.

  Een goede raad om optimaal van deze heerlijke wijnen te genieten: zij zijn een perfecte begeleider bij groene asperges, sushi, oesters, quenelles in Nantuasaus, snoek of rivierkreeftjes, Rigotte van Condrieu, een Picodon uit de Drôme of een koek met amandelen…

 3. EN DE GROND

  De ster van Condrieu

  De wieg van de viognierdruif ligt in Condrieu en op de hellingen van de buurgemeenten. Tot niet zo lang geleden werd dit druivenras alleen daar verbouwd. Volgens de legende is viognier een oorspronkelijk Dalmatisch druivenras dat door keizer Probus naar Frankrijk werd gebracht.

  Hoewel de naam terug te voeren is naar het Keltische vidu (hout) als de plaatsnaam Vions in de Savoie, blijkt uit een door onderzoekers aan de Californische universiteit in Davis uitgevoerde DNA-test dat viognier een van oorsprong Alpijns druivenras is, aangezien het Piemontese druivenras freisa er zeer sterk mee verwant is.

  De aan het begin van de jaren 1960 vrijwel onbekende viognierdruif – zij werd toen rond Condrieu op nauwelijks 28 hectare verbouwd – werd door de phylloxeraziekte vrijwel volledig van de kaart geveerd. In 1986 werd op nog slechts 20 ha viognier geteeld. Maar dankzij de wijnen van Condrieu, die naar Zuid-Frankrijk en het buitenland werden uitgevoerd, won dit druivenras evenwel aan bekendheid.

  Viognier gedijt op magere terroirs van granietpoeder, mica en arme kalkhoudende grond. Het ras geeft niet echt een hoog rendement en schommelt tussen 20 tot 30 hl/jaar als het meezit. Om de onwaarschijnlijk talrijke aroma’s maximaal tot ontwikkeling te laten komen heeft viognier flink veel zon nodig.

 4. EEN OVERZICHT

  Op wandel door de wijngaarden…

  Op ontdekking naar het viognier druivenras! Momenteel wordt viognier op 2620 hectare verbouwd; de AOC’s met viognier is beperkt tot de noordelijke Côtes du Rhône.

  In het buitenland komt viognier voor in Italië, Spanje, Griekenland, Zwitserland en Oostenrijk. Maar het is vooral in Californië dat viognier tot de belangrijkste witte druivenrassen behoort. De druif is ook in Australië zeer populair: 70% van de in dat land met witte druivenrassen aangeplante oppervlakte komt voor rekening van viognier.

  Een tip voor wie viognier bij ons wil gaan ontdekken: de wijnstok bloeit begin juni en de druiven zijn begin september rijp.