1. Mourvèdre

  Robuust, maar warm en niet te evenaren, produceert een krachtige, tanninerijke wijn met evenwel veel finesse.

  Een origineel druivenras met toekomst…

  Een mysterieus druivenras wat de herkomst betreft dat gedurende lange tijd werd gezien als louter pasmunt. Mourvèdre wordt thans in de zuidelijke Rhônevallei evenwel flink verbouwd op de zeer warme hellingen van het zuiden. Robuust, maar warm en niet te evenaren, produceert een krachtige, tanninerijke wijn met evenwel veel finesse. Dit ras is gewoon onmisbaar geworden en lijkt nog wel enkele aangename verrassingen in petto te hebben… en sinds 2002 is er het «Conservatoire du cépage Mourvèdre» (Instelling ter bescherming van het druivenras mouvèdre).

  Onze appellaties

 2. IN HET GLAS

  Een sterke persoonlijkheid

  Dit vaak ondergewaardeerde druivenras met zijn sterke persoonlijkheid produceert een mooi gekleurde, krachtige en goed gestructureerde wijn. De rode wijnen hebben compacte tannines, zodat de wijnen lang kunnen worden bewaard. In hun jonge jaren geven deze wijnen aroma’s van peper en zwarte vruchten vrij (zwarte bessen, braambessen) met plantaardige toetsen van garrigue of laurier. Na ongeveer 5 jaar evolueren die naar rondere toetsen en complexere aroma’s. In de mond proeven we dan toetsen van truffel, leder, geconfijte vruchten (pruim, braambes en blauwe bosbes), maar ook heerlijke geuren van wild en kruiden. Bij rosé verlengt deze druif het frisse karakter en versterkt zij de aroma's.

 3. EN DE GROND

  Een mysterieus verhaal

  De herkomst van de mourvèdredruif blijft een raadsel (volgens niet echt nauwkeurige bronnen zou zij hier reeds 4 eeuwen wordt verbouwd), maar het ziet er wel naar uit dat zij via Spanje naar ons is gekomen. Er wordt een link gelegd met het druivenras mataro, dat vooral in Catalonië zeer populair is. De Franse benaming kan zijn afgeleid van de gemeentenaam Murviedro, in de provincie Valencia. Wat wij wel zeker weten is dat zij steeds in het zuiden, zuidoosten van Frankrijk werd verbouwd en dat de productieoppervlakte voor de phylloxeraziekte veel groter was. Met deze druif kunnen we in de terroirs van het Rhônegebied nader kennismaken in bijv. Chateauneuf-du-Pape en Beaumes de Venise…

 4. EEN OVERZICHT

  Robuust maar gul

  Mourvèdre heeft tot en met de trossen een port droit en een dikke schil. De compacte trossen variëren van middelgroot tot groot, zijn kegelvormig, smal en soms gevleugeld. De bessen zijn middelgroot, bolvormig en hebben een dikke, donkerblauwe schil. Het zachte vruchtvlees is sappig en heeft een scherpe smaak. Bijzonder aan deze druivensoort is dat ze zeer laat uitbot en dan ook zeer laat rijp is. Om te rijpen, wat een betrekkelijk langzaam proces is, heeft mourvèdre gedurende een lange periode veel warmte en licht nodig. Het is een sterke wijnstok die zich goed aanpast aan arme bodems en bestand is tegen de zuidenwinden. Het rendement kan zeer hoog liggen; de wijnstokken moeten kundig worden gesnoeid.