Visan

Côtes du Rhône Villages

Welkom in de pauselijke enclave!

 1. Een overvloed aan heerlijke kleuren en fijne parfums. Met zijn landschappen met vrouwelijke rondingen is Visan tevens een dorp met zachte wijnen waarvan de finesse met kruidige toetsen wordt verfraaid.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  In 1344 werd Visan pauselijk bezit en uit dit verleden heeft het dit originele grondgebied overgeërfd: een stukje Vaucluse, te midden van de Provençaalse Drôme, dat de pauselijke enclave wordt genoemd. We bevinden ons hier in het koninkrijk van de aleppopijnboom, van de lavendel, de truffel en… uiteraard de wijn! Visan is sinds 1966 geklasseerd als Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam.
  Het wijngebied van Visan omringt het dorp zelf en beslaat de helft van het totale grondgebied. De wijnstokken gaan van de heuvels waar de beste zongerichte percelen liggen, en dalen in hun gelederen langs de zachte en welomrande glooiingen af naar de vlakte, een lang uitgestrekte streling voor het oog. Toeristen komen hier zowel voor de rustgevende landschappen als om de plaatselijke natuurlijke rijkdommen te ontdekken. Het op klei- en kalkhoudende gronden aangeplante wijngebied bestaat voor het merendeel uit grenache en syrah die in combinatie met andere druivenrassen zoals carignan, mourvèdre, op deze zuidelijke terroir wijnen produceren waarin finesse en elegantie de boventoon voeren. Zij hebben een mooie neus van rode vruchten en kruiden met daarnaast minerale toetsen waarmee hun karakter optimaal tot uitdrukking komt. De rode wijnen zijn duidelijk in de meerderheid maar de rosés en witte wijnen zijn evenmin te versmaden. De florale en tegelijk ook fruitige rosés verrassen met een frisse smaak doorspekt met toetsen van peper. In de witte wijnen ontdekken we aroma’s en smaken van citrusvruchten, perzik en abrikoos. Het zijn delicate wijnen met een vet en romig karakter.

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijnen van de appellation ontlenen hun kracht en het ronde karakter aan de grenache (minimaal 50% van de assemblage), het fruitige aan de syrah en de aromatische lengte aan de mourvèdre (minimaal 20% voor de laatste twee rassen). Zij kunnen makkelijk enkele jaren kelderen.

  De roséwijnen met hun fruitige en pittige toetsen zijn heel aangenaam met minimaal 50% grenache en minimaal 20% syrah en/of mourvèdre. De witte druiven (grenache, clairette …) mogen voor maximaal 20% van de assemblage aanwezig zijn. Dit zijn wijnen die jong en fris moeten worden gedronken.
  De witte wijnen met hun toetsen van citrusvruchten worden voor meer dan 80% van de assemblage gemaakt van grenache blanc, clairette blanche, bourboulenc blanc en viognier blanc. Deze wijnen bereiken hun hoogtepunt in de eerste jaren.
  De rode wijnen van de appellation dienen een alcoholgehalte van minimaal 12,5% te hebben, voor de rosés en de witte is dat minimaal 12%.

 2. Geschiedenis

  In Visan werden sporen van leven uit de Gallo-Romeinse periode gevonden die erop wijzen dat hier reeds in de oudheid mensen woonden. In de 3e eeuw na Chr. werden hier onder impuls van Probus wijnstokken aangeplant. Visan beschikte vanaf 1250 over een gemeentelijke pers. Visan was gedurende een poos eigendom van de Tempeliers maar ging in 1344 over in pauselijk bezit.

  De wijnbouwersvereniging van Visan, de eerste in de regio en een van de eerste in Frankrijk, werd in 1475 opgericht en bleef actief tot 1792. In 1978 werd zij tijdens de eerste wijnfeesten in het dorp weer in ere hersteld. Tijdens het zomerkapittel begeeft het broederschap zich in stoet naar de Notre-Dame-des-Vignes om er een wijnstok te laten zegenen en die vervolgens op de place du Marot plechtig te verbranden terwijl de ‘souco’ (‘souche’ of ‘wijnstam’ in het Provençaals) wordt gedanst.

  In 1967 werd Visan als Côtes du Rhône Villages Visan geklasseerd.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1967
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Visan
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uit over de gemeente Visan in het departement Vaucluse (pauselijke enclave).

  Klimaat

  Mediterraan klimaat onder invloed van de mistral.

 4. Bodem

  Rode klei- en kalkhoudende gronden met veel keien.

 5. VISAN in cijfers

  Productieoppervlakte

  570 hectares

  Totale productie

  21 694 hl

  Kleur

  • 93% Rood
  • 3% Wit
  • 4% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  38 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016