Vinsobres

«Vinsobres of sobere wijn, drink hem hoe dan ook met mate»

De wijnen van Vinsobres halen de rijkdom uit het samenspel van de kwaliteiten van de gevarieerde, rijke en elkaar aanvullende terroirs.

 1. In de frisse en vlezige wijnen van Vinsobres ontwaren we een legpuzzel van bossen, hellingen, plateaus en plekjes waar een afschermende en zalige schaduw heerst.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  «Vinsobres of sobere wijn, drink hem hoe dan ook met mate»… dat is sinds 1633 het door Monseigneur de Suarès (bisschop van Vaison en groot liefhebber van deze wijnen) devies voor deze schitterende Cru van de Provençaalse Drôme, een evenwichtige wijn met prachtige aroma’s. De wijnen van Vinsobres die door jonge wijnbouwers met al hun talenten en tijdens studies en reizen opgedane kennis worden geproduceerd, halen hun halen de rijkdom uit het samenspel van de kwaliteiten van de gevarieerde, rijke en elkaar aanvullende terroirs. De zeer steenrijke bodem van de appellation, die in kleur varieert van rood naar bruin, concentreert de warmte waardoor de druiven zich vroegtijdig met geconcentreerd sap kunnen ontwikkelen. De rode wijnen zijn gemaakt van vooral grenache en syrah, zij ogen mooi rood, hebben een complexe en harmonische neus met kruidige aroma’s; zij kunnen goed ouderen.

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  Voor de rode wijn beslaat grenache, het traditionele druivenras bij uitstek van de Côtes du Rhône, meer dan 70% van de in de gemeente aangeplante oppervlakte. Syrah, dat het bijzonder goed doet op iets frissere percelen, neemt iets minder dan 20% voor zijn rekening. De evenwichtige wijnen van Vinsobres verrassen met zijdeachtige en mooie tannines, die een uitstekend bewaarpotentieel in het vooruitzicht stellen. Zij zijn vet en rond, hebben een lange afdronk en bekoren met hun gulle karakter… Wij proeven er aroma’s van verse vruchten en verwerkte vruchten in. Wanneer zij jong zijn verrassen zij met toetsen van kersen en zwarte bessen, die bij het ouderen evolueren naar jam van zwarte bessen en kersen, kruiden, peper en aromaten.

 2. GESCHIEDENIS

  Vinsobre, het voormalige leengoed van de Montaubans, Dauphins, de prinsen van Oranje en Urre, werd eerst door de Romeinen bewoond. Het dorp ontleent zijn naam aan Vinzobrio, de oudste teruggevonden schrijfwijze van Vinsobres die dateert uit 1137. Dat komt van het prekeltische ‘vintio’ (hoogte) met het Keltische achtervoegsel briga (berg).. In 1633 sprak Joseph Marie de Suarès zijn devies uit dat ook nu nog de leuze is van alle wijnbouwers van dit wijngebied: «Vinsobres of sobere wijn, drink hem hoe dan ook met mate». De rode wijnen van Vinsobres die tot 2006 als wijnen van de Côtes-du-Rhône Villages door het leven gingen, kregen in 2006 als eerste in de Provençaalse Drôme de AOC Côtes-du-Rhône met gemeentenaam.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  2006
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Vinsobres
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uitsluitend uit over de gemeente Vinsobres over 7 km hellingen, in de Provençaalse Drôme…

  Klimaat

  Klimaat onder mediterrane invloed. De zomers zijn warm en droog, wat verband houdt met de naar het noorden afdrijvende subtropische hogedrukgebieden, en kunnen worden onderbroken door periodes met vaak hevige onweren. De gemeente Vinsobres mag zich verheugen in een hoog aantal uren zonneschijn per jaar.

 4. BODEM

  Met zijn noordoostelijke/zuidwestelijke ligging en met het hoogste punt boven de 500 m wordt de heuvelachtige terroir van Vinsobres gekenmerkt door een grote diversiteit wat de bodems betreft: De wijnen halen hun complexe karakter uit het potentieel en de rijkdom van deze gronden. Door hun elkaar aanvullend karakter zijn zij de garantie voor zeer harmonische wijnen. Het wijngebied van Vinsobres schommelt wat de hoogte betreft tussen 184 m tot 509 m, met een gemiddelde van 325 m.
  De terroir van de AOC ligt tussen het sedimentatiebassin van het Mioceen van Valréas en het bassin van Aygues – een mediterrane bergstroom die reeds miljoenen jaren oud is en die verweringsmateriaal vanuit de Alpen hierheen heeft aangevoerd.
  Wij onderkennen vier bodemtypes… Tussen 10 en 50 m boven de bedding van de Aygues bestaat de terroir uit terrassen of zacht glooiende hellingen. Tussen 230 en 260 m en van 260 tot 350 m en ten slotte boven 350 m; de hoge heuvelhellingen die boven de alluviale gronden uittorenen, bestaan uit materialen uit het Midden- of Laat-Mioceen. Deze mergel of zandhoudende mergelgronden en daarna continentale gronden zijn overdekt met mergel en conglomeraten uit het Laat-Mioceen die bijzonder rijk zijn aan fossielen. Op de top van de heuvels liggen hoogvlakten bezaaid met stenen. Deze materialen zijn ingekerfd en in het noordoosten van het dorp tijdens het Plioceen gevuld met conglomeraatmergel.

 5. VINSOBRES in cijfers

  Productieoppervlakte

  583 hectares

  Totale productie

  19 912 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  34 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016