Vin Doux Naturel Rasteau

De natuurlijk zoete wijnen van Rasteau spelen buiten categorie.

Zij worden gemaakt van wijnstokken tussen 50 en 80 jaar oud, die hun sap concentreren waarvan zij per plant nog minder dan een fles produceren...

 1. De natuurlijk zoete wijnen van Rasteau spelen buiten categorie. Zij worden gemaakt op basis van grenache noir, die op pal zuid gerichte kiezelachtige terreinen is aangeplant. De wijnstokken zijn tussen 50 en 80 jaar oud, zij concentreren hun sap waarvan zij per plant nog minder dan een fles produceren... Na de handmatige oogst wordt aan de gistende most alcohol toegevoegd waardoor de gisting stilvalt om twee soorten natuurlijke zoete wijn te laten ontstaan.
  De goudgele Rasteau die het resultaat is van het saignée vinificatieproces heeft een mooie amberkleur en aroma's van gedroogde vruchten, abrikoos en honing. Het is een gulle, zachte en evenwichtige wijn die acht jaar kan kelderen.
  De rode Rasteau wordt dan weer gemaakt op basis van in de gistkuip uitgemacereerde druiven. Deze wijn geeft aroma’s van bereide pruimen en warme kruiden die bij het ouderen naar een ‘rancio’ type (gemaderiseerde wijn) evolueert. Deze wijn mag tot tien jaar ouderen en ontwikkelt toetsen van gedroogde vruchten en gebrande koffie.
  Wijnen die zo zeldzaam zijn, zoveel aroma’s hebben en zo nauwkeurig wordt geproduceerd, zijn het ontdekken meer dan waard …

  Druivenrassen en smaken
  De natuurlijke zoete wijn Rasteau is er in drie kleuren: rood, wit en rosé. De cuvées «hors d’âge» luisteren naar de naam «Rancio».
  Het assortiment komt voor minstens 90% voor rekening van grenache noir. De overige maximum 10% mag worden ingevuld met door de Côtes du Rhône toegestane rassen.
  De productieregels zijn conform de wetgeving op de overige natuurlijke zoete wijnen (VDN). De gisting moet worden afgebroken door toevoeging van zuivere alcohol met een percentage van minstens 96% in een verhouding van minimaal 5% en maximaal 10%. Het minimale totale alcoholgehalte (reëel in de wijn aanwezig alcoholgehalte plus potentieel alcoholgehalte) moet 21,5% bedragen met een minimum van 15% reëel in de wijn aanwezig alcoholgehalte.
  De most moet een natuurlijk suikergehalte van 252 gr/l hebben.

 2. Geschiedenis

  Door de op het zuiden gelegen hellingen van Rasteau worden de druiven snel overrijp waardoor een klassieke vinificatie wordt bemoeilijkt.

  In 1934 produceren de wijnbouwers van de gemeente een eerste natuurlijke zoete wijn. Het resultaat van deze test was veelbelovend. In die tijd was de gemeente opgedeeld in wijngaarden, fruitboomgaarden en olijfgaarden.
  In 1944 wordt de AOC Rasteau Vin Doux Naturel officieel erkend.

  Sinds 2010 door de promotie van de stille rode wijn van Rasteau tot AOC.

  1944
  Création de l'AOC Vin Doux Naturel Rasteau
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uit over de gemeenten Rasteau (voornamelijk), Cairanne en Sablet en beslaat slechts een twintigtal percelen.
  Klimaat
  Mediterraan beïnvloed klimaat, de hellingen liggen op het zuiden en zijn lichtjes beschermd tegen de mistral.

  Klimaat

  Mediterraan beïnvloed klimaat, de hellingen liggen op het zuiden en zijn lichtjes beschermd tegen de mistral.

 4. BODEM

  Dezelfde als voor de Appellation Côtes du Rhône Rasteau; deze terroir bestaat uit bruine kalkgronden, magere gronden op mergel en rode gronden op zandsteen. De wijngaarden liggen overwegend op het zuiden; de keiachtige bodem geeft ‘s nachts de overdag opgeslagen warmte af, waardoor de druiven snel een hoge rijpingsgraad bereiken.

 5. VINS DOUX NATURELS RASTEAU

  Productieoppervlakte

  22 hectares

  Totale productie

  638 hl

  Kleur

  • 63% Rood
  • 2% Wit
  • 35% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  29 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016