Ventoux

Hier heerst de gastronomie

De site van de Mont Ventoux werd in 1990 door de UNESCO als ‘Biosfeerreservaat’ geklasseerd. Hier worden de terroirs bewerkt met respect voor de natuur en het culturele en historische patrimonium van de regio.

 1. Als reusachtige en vriendelijke beschermheer van zijn geurige garrigues en de zorgzaam bewerkte wijngaarden, biedt de Mont Ventoux onderdak aan wijnen die aanzetten tot delen en genieten rond een geparfumeerde en heerlijke farandole.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  De wijnen van Ventoux zijn gezegend met een beschermde terroir en een uitzonderlijke biodiversiteit.
  De site van de Mont Ventoux werd in 1990 door de UNESCO als ‘Biosfeerreservaat’ geklasseerd. Hier worden de terroirs bewerkt met respect voor de natuur en het culturele en historische patrimonium van de regio.

  Op de flanken van de Ventoux liggen het mediterrane en het alpijnse universum broederlijke naast elkaar, tussen steeneiken, witte eiken, ceders, beuken, lorken en pijnbomen ... Zeldzame of endemische plantensoorten zijn er bewaard gebleven evenals een gevarieerde fauna met hertachtigen en roofvogels … Deze overvloed aan leven en smaken heeft een diepgaande impact op het uitgebreide wijnassortiment van de AOC Ventoux.

  We bevinden ons hier ongetwijfeld in een gastronomisch oord dat door Alphonse Daudet in zijn verhaal ‘Trois Messes basses’ (Drie stille missen). In het kasteel van Trinquelage in het gebied van de Mont Ventoux liet Dom Balaguère zich verleiden door het ongelooflijke kerstmaal dat hem door zijn klerk was beloofd … Wie kan hem dat kwalijk nemen?

  Deze overvloed heeft ertoe geleid dat de rode wijnen van Ventoux soepel zijn, veel aroma’s prijsgeven gaande van rode vruchten en kruiden tot leder, zoethout en zelfs truffel. Door hun faam zijn zij de Atlantische Oceaan reeds kunnen oversteken … In hun kielzog mogen de frisse roséwijnen met hun lange afdronk pronken met toetsen van kersen, frambozen en bloemen … De witte wijnen doen ons denken aan irissen, acacia en citrusvruchten…

  Druivenrassen en smaken
  De rode en roséwijnen van de appellation zijn gemaakt van de belangrijkste druivenrassen: grenache noir, syrah, cinsault, mourvèdre en carignan. De secundaire rassen mogen voor maximaal 20% worden toegevoegd. Het betreft bourboulenc, clairette, counoise, grenache blanc, marsanne, marsellan, picpoul noir, roussanne, vermentino en viognier. Het aandeel van marsellan en vermentino mag evenwel niet groter zijn dan 10% van het assortiment. De Ventoux-wijnen geuren met toetsen van rode vruchten, zwarte bessen of braambessen, die heerlijk proeven in de mond en gaan tot meer complexe aroma's van vanille, zoethout met een goede onderbouw en een lange afdronk.
  De roséwijnen van het Ventoux-gebied zijn gemaakt van grenache, syrah, mourvèdre, cinsault of carignan, zij genieten van de hype voor makkelijk wegdrinkende wijnen die een volledige maaltijd kunnen begeleiden.
  Voor de witte wijnen zijn de belangrijkste rassen bourboulenc, clairette, grenache blanc, roussanne. De secundaire rassen zijn marsanne, vermentino en viognier. Hun aandeel mag niet groter zijn dan 10% van het assortiment.

 2. Geschiedenis

  In dit gebied werd reeds in de zeer vroege oudheid aan wijnbouw gedaan. Bij opgravingen op de site van Mazan werd een pottenbakkersatelier uit de 1e eeuw voor onze jaartelling blootgelegd. Daar werden de eerste in Frankrijk bekende wijnamfora’s gemaakt.

  Tijdens het rijk van de pausen van Avignon werd het wijngebied van de AOC Ventoux uitgebreid. In de loop der eeuwen waren Ventoux-wijnen samen met nog andere grote wijnen uit het koninkrijk te gast aan de tafel van de Franse koningen.

  In 1939 richtten de wijnbouwers een vereniging van Wijnen van de Ventoux op om de kwaliteit en het karakter van de wijnen uit de regio te bevorderen. Dankzij hun inspanningen werden de wijnen in 1953 geklasseerd als Appellation d'Origine Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS) en in 1973 kregen zij de status van AOC.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1973
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Ventoux
 3. Geografie

  Het wijngebied ligt ten westen van de Rhône vallei op het grondgebied van 51 gemeenten van het departement Vaucluse. In het zuiden wordt het gebied begrensd door de Calavon en tegen de mistral beschermd door de Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail. Het ligt in een natuurpark dat door de UNESCO als Biosfeerreservaat is geklasseerd.

  Klimaat

  Gematigd mediterraan beïnvloed klimaat met lichte invloed van bergen (Mont Ventoux en bergen van Vaucluse).

 4. Bodem

  Bestaan uit door de zee tijdens het 1e tertiair aan de basis van kalksteenmassief van de Ventoux afgezette sedimenten; er is een buitengewone verscheidenheid van geologische formaties. In het gebied zijn in hoofdzaak drie soorten van bodem te vinden:
  • rode bodem afkomstig van de verwering van de kalkrotsen,
  • bodem die gevormd is door vermenging van zand met okerkleurige klei,
  • verweringsbodem overdekt met rolkeien of van de berg neergestort kalkpuin.

  In combinatie met het Provençaalse klimaat en de talrijke microklimaatzones in de bergen, op de vlakten en in de valleien van de appellation is de verscheidenheid van de bodemtypes een factor die de aroma- en smaaknuances van de wijnen van de AOC nog sterk doet toenemen.

 5. VENTOUX in cijfers

  Productieoppervlakte

  5 774 hectares

  Totale productie

  269 578 hl

  Kleur

  • 68% Rood
  • 4% Wit
  • 28% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  47 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016