Valréas

Côtes du Rhône Villages

Hoofdstad van de pauselijke enclave.

 1. Stralend als een eiland in de Provençaalse Drôme ontsluiert de enclave van Valréas een gebied waar zachte, lieflijke, sensueel charmante, discrete maar stevige wijnen worden geproduceerd.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Na zijn verkiezing in 1317 te Lyon proeft de reeds zeer zieke paus Johannes XXII, tijdens zijn terugreis naar Avignon, een wijn van Valréas. «Hij voelde zich meteen opgekikkerd» en hij was zelfs zeer snel hersteld. Om die wijn te kunnen drinken telkens als hij daar zin in had, kocht hij het dorp over van de Dauphin du Viennois. Dat was een dubbelslag: naast de heerlijke wijn had hij een zeer belangrijk gebied verworven tussen zijn staten van Avignon en het Graafschap Venaissin, die van de Dauphins du Viennois en die van de Graven van de Provence, die in die woelige tijden geen katjes waren om zonder handschoenen aan te pakken. Nog later kwamen Richerenches en Visan in zijn bezit. En daarmee was de pauselijke enclave een feit geworden! Uit die tijd heeft Valréas nog steeds de titel van hoofdstad van de pauselijke enclave overgehouden. Deze enclave is momenteel een kanton van de Vaucluse dat volledig door de Drôme wordt ingesloten.
  Het wijngebied dankt zijn kwaliteiten, waardoor de paus zich zo liet verleiden, aan de ligging van de hellingen: op het noorden, het westen en ook wat de hoogte betreft. De bodem is overwegend kleihoudend waardoor de frisheid en vochtigheid worden vastgehouden en de grond minder onderhevig is aan uitdroging dan in de aan de hevige zon blootgestelde gebieden. Hun karakter hebben de wijnen aan nog een ander element te danken: de frisse luchtstroom die vanuit de Voor-Alpen komt aanwaaien en koelte brengt in de wijngaarden. Met als resultaat dat de rode wijnen van Valréas aroma’s vrijgeven van rode vruchten, framboos, aalbes, zwarte bes en inzetten op finesse, fluweelzachtheid en frisheid waardoor zij over een uitzonderlijk bewaarpotentieel beschikken. De witte wijnen zijn vette en aromatische wijnen. De roséwijnen hebben dan weer een zeer fruitig karakter.

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijnen van de appellation moeten hoofdzakelijk worden gemaakt van minimaal 50% grenache, aangevuld met minstens 20% syrah en/of mourvèdre. Deze wijnen kunnen lang bewaren en langer dan tien jaar ouderen is geen uitzondering.

  In de witte wijnen van de appellation moeten de volgende druiven voor minstens 80% aanwezig zijn: grenache blanc, clairette blanche, marsanne blanche, roussanne blanche, bourboulenc blanc, viognier blanc. Dit zijn frisse wijnen die jong moeten worden gedronken.
  De rode wijnen van de appellation moeten een alcoholgehalte van minimum 12,5° hebben. Voor de witte en roséwijnen is dat 12°.

 2. Geschiedenis

  De plaats waar nu het dorp ligt, werd ongetwijfeld reeds in de Gallo-Romeinse tijd bewoond. Dat blijkt uit fragmenten van beeldhouwwerken en enkele begraafplaatsen die hier zijn gevonden.

  Valréas werd gesticht tijdens de 9e eeuw, aan het begin van de regering van Karel de Grote. Een zekere Valère ging er op zijn domein op de oevers van de Coronne wonen, op de plaats waar het dorp nu ligt. In de loop der eeuwen is dit grote domein samengevoegd met de naburige aan Sint-Vincentius gewijde priorij, de patroonheilige van de wijngaarden. Daaruit is het eerste dorp ontstaan.

  In 1317 kocht paus Johannes XXII het domein van Humbert de Montauban. Volgens de legende zou de zeer vermoeide paus die na zijn verkiezing in Lyon op terugweg was naar Avignon, op miraculeuze wijze weer gezond zijn geworden nadat hij van de wijn van Valréas had gedronken. De paus besloot toen het gebied te annexeren, waar dit mirakel zich had voorgedaan. Vanaf dat moment werd Valréas de hoofdstad van de pauselijke enclave tot de Franse revolutie.

  In 1967 verwierf het wijngebied de AOC Côtes du Rhône Villages Valréas.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1967
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Valréas
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uit over de gemeenten Valréas en Sarrians in het departement Vaucluse.

  Klimaat

  Mediterraan met invloed van winden afkomstig uit de Alpen.

 4. Bodem

  Hellingen in terrasvorm bestaande uit rode klei met min of meer kiezel.

 5. VALRÉAS in cijfers

  Productieoppervlakte

  444 hectares

  Totale productie

  17 435 hl

  Kleur

  • 97% Rood
  • 2% Wit
  • 1% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  39 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016