Vacqueyras

De kracht schuilt in het evenwicht! De AOC ligt aan de voet van de Dentelles de Montmirail, op de linkeroever van de Ouvèze, en is gelegen in de gemeente Vacqueyras.

 1. Het is er zonnig en warm. De druiven in Vacqueyras rijpen in de schaduw van de Dentelles de Montmirail om een dieprode wijn te produceren met kruidige aroma’s en toetsen van overrijpe vruchten en garrigue.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  De kracht schuilt in het evenwicht! De zachte, delicate en complexe wijnen van de appellation zijn het resultaat van assemblages waarin de kwaliteiten van verschillende terroirs harmonisch worden gemixt...
  De AOC ligt aan de voet van de Dentelles de Montmirail, op de linkeroever van de Ouvèze, en is gelegen in de gemeente Vacqueyras tussen de vermaarde wijngaarden van Gigondas en Beaumes-de-Venise. De rode wijnen ontwikkelen aroma’s van kleine rode vruchten, viooltjes wanneer ze jong worden gedronken maar evolueren naar toetsen van zoethout, onderhout, peper en kruiden wanneer ze beginnen te ouderen. De zeldzame witte wijnen zijn schitterend en mooi, terwijl de nog zeldzamere roséwijnen rond en soepel zijn en aroma’s van bloemen en bosaardbeien in het glas toveren.
  De schoonheid van een wijn schuilt in het evenwicht en het karakter. In Vacqueyras geeft de assemblage krachtige wijnen met een duidelijk karakter, zij onderscheiden zich evenwel altijd door hun frisheid en een specifieke finesse.
  Vacqueyras is niet voor niets sinds 1998 de officiële wijn van het prestigieuze festival van Avignon.

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  Voor de rode wijnen (die goed zijn voor 97 % van de productie) blijft grenache noir de belangrijkste druif (minstens 50 %), gevolgd door syrah en mourvèdre (minstens 20 %). Grenache, syrah en mourvèdre moeten samen minstens 90 % van het assortiment vertegenwoordigen, voor de overige rassen van de Côtes du Rhône geldt een beperking tot maximaal 10 %. Interessant: de carignandruif die tot nu toe niet mocht worden gebruikt, is nu opnieuw toegestaan.

  De rode wijnen hebben een donkere kleur, mooi rood met robijnrode flikkeringen voor jonge wijnen tot donkerrood voor de bewaarwijnen. De neus geeft al snel de fruitige aroma’s vrij: zwarte kers, steenvruchten en braambes met toetsen van gekonfijt fruit, zoals vijgen voor de bewaarwijnen. Met de jaren worden de kruidige accenten doorgaans markanter met toetsen van leder, wild en soms zelfs licht gerookt. Zij zijn goed onderbouwd, krachtig en rijk met een mooi decor bij de afdronk.
  Zij hebben een mooie kleur, lichtjes goudbruin terwijl hun bouquet heerlijke en geparfumeerd is, net als de garrigue.
  De witte wijnen ten slotte zijn mooi lichtgeel met groene en schitterende tintelingen. Zij worden gemaakt van clairette, grenache blanc, bourboulenc, roussanne, marsanne en viognier die elk maximaal 80% van het assortiment voor hun rekening mogen nemen. Zij hebben een florale neus met toetsen van acacia en brem, soms aangevuld met een licht fruitig accent van citrusvruchten.

 2. GESCHIEDENIS

  Tijdens de Romeinse kolonisatie kwam de wijnbouw in de Rhônevallei tot ontwikkeling, waarbij de uitbreiding in de 2e en 1e eeuw v. Chr. vooral rond Orange dient te worden gesitueerd. In Vacqueyras – Vaqueiras in het Provençaals – werden de overblijfselen gevonden van een Romeinse villa. Het dorp heeft zijn naam te danken aan het Latijnse ‘Valléa Quadreria’, vallei der stenen.
  De eerste schriftelijke verwijzingen naar wijnbouw in Vacqueyras dateren evenwel uit de middeleeuwen. In 1414 wijst het eerste kadaster van het Graafschap Venaissin op de aanwezigheid van wijngaarden in het dorp. In 1448 wordt vermeld dat in Vacqueyras belasting wordt geheven op de druiven- en wijnoogsten.
  Na de Franse revolutie worden de wijngaarden van het Graafschap Venaissin, en dus ook die van Vacqueyras, in 1791 weer onder Frans bestuur geplaatst.
  In 1937 behoort Vacqueyras tot het grondgebied van de appellation van de Côtes du Rhône. In 1955 wordt de appellation opgenomen in het areaal van de Côtes du Rhône Villages. In 1967 wordt Vacqueyras samen met andere gemeenten geklasseerd als AOC Côtes du Rhône Villages. Ten slotte verwerft Vacqueyras op 22 februari 1990 bij besluit van het ‘Institut National des Appellations d’Origine Contrôlée’ (INAO) de status van plaatselijke appellation. Sindsdien dienen voor de productie strikte regels in acht te worden genomen. Zo is het basisrendement vastgesteld op 36 hectoliter per hectare, een van de laagste van Frankrijk. De oogst moet worden gesorteerd en de druivenstokken komen ten vroegste drie jaar na aanplanting in aanmerking voor de productie van wijnen van Vacqueyras.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1990
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Vacqueyras
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uit over de gemeenten Vacqueyras en Sarrians in het departement Vaucluse, aan de voet van de Dentelles de Montmirail.

  Klimaat

  Mediterraan beïnvloed klimaat, wat een uitzonderlijke troef betekent… de mistral houdt de wijngaarden gezond. Hij beschermt de wijnstokken tegen tal van door schimmels veroorzaakte ziekten en houdt parasieten weg. De neerslag is duidelijk seizoengebonden. In de zomer kan het hier zeer warm zijn.

 4. BODEM

  Aan de voet van de Dentelles de Montmirail, het meest westelijke deel van het massief van Baronnies, bestaat de terroir van deze AOC uit alluviale grond en glaciale terrassen uit het Riss.
  De bodem is zand- en kleihoudend met zones van rolkeien op de terrassen van de Ouvèze.

 5. VACQUEYRAS

  Productieoppervlakte

  1 412 hectares

  Totale productie

  45 620 hl

  Kleur

  • 95% Rood
  • 4% Wit
  • 1% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  32 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016