Tavel

Opgelet, grote uitzondering! Tavel produceert uitsluitend roséwijnen... De AOC is dus de enige appellation langs de Rhône waar uitsluitend roséwijnen worden gemaakt.

 1. Het aantrekkelijke Tavel hult zich in duizenden schakeringen van roze om de zintuigen te verleiden en te boeien. Uitzonderlijke helderheid, gastronomische inspiratiebron.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Niet zomaar een rosé! Honoré de Balzac, de beroemde Franse romanschrijver, verklaarde dat Tavel een van de zeldzame rosés is die beter worden met het ouderen… De roze kleur kan gaan van zalmroze naar donkerder robijnroze. De complexe neus van rode vruchten evolueert met de jaren naar aangename toetsen van steenvruchten en amandelen, terwijl hun gulle rondheid in de mond een groot aromatisch potentieel vrijgeeft, ondersteund door kruidige toetsen.

  Cépages et saveurs
  Van de druiven wordt alleen roséwijn gemaakt. Voor de gisting wordt het ‘jus de goutte’ (spontaan uit de kuip vloeiend sap) en het ‘jus de presse’ (door persing verkregen sap) geassembleerd. In deze appellation is een groot aantal druivenrassen toegestaan en bovendien mag geen enkel ras meer dan 60% van de oppervlakte van een wijnbouwer innemen. Bij de productie van Tavel wordt evenwel grenache als basis genomen. Het aandeel van de belangrijkste rassen samen moet gelijk zijn aan of minder bedragen dan 60% van het assortiment.
  Het aandeel van de secundaire rassen zoals cinsault, bourboulenc, clairette (rose en blanche), mourvèdre, picpoul (noir, blanc, gris), syrah moet gelijk zijn aan of kleiner zijn dan 10% van het assortiment. Carignan (noir en blanc) en calitor noir worden slechts in enkele zeldzame gevallen gebruikt.

  De roze kleur van deze wijnen kan variëren van zalmroos tot donkerder robijnroos. De complexe neus van rode vruchten evolueert met de jaren naar aangename toetsen van steenvruchten en amandelen, terwijl hun gulle rondheid in de mond een groot aromatisch potentieel vrijgeeft, ondersteund door kruidige toetsen.

 2. Histoire

  Wijnbouw dateert in deze regio tot de 5e eeuw v. Chr. Het wijngebied werd aangeplant door de Grieken en uitgebreid door de Romeinen. Tavel ligt op een belangrijk knooppunt tussen het oppidum van Roquemaure en dat van Nîmes en had dus een gedroomde ligging om zich verder te kunnen ontwikkelen. Er werden tal van overblijfselen uit die periode opgegraven zoals fragmenten van met druiventrossen versierde amfora’s. De naam van villa tavellis waaruit later Tavel zal ontstaan, wordt evenwel pas voor het eerst in de 13e eeuw in een schriftelijk document vermeld.

  In het midden van de 14e eeuw liet paus Innocentius VI, die een uitgesproken voorkeur had voor wijnen afkomstig van de rechteroever van de Rhône, voor de pauselijke dis wijnen aanrukken van de Priorij van Montézargues. Dit wijndomein dat ook nu nog bestaat, ligt hartje de AOC Tavel. In de periode tussen de terugkeer van de pausen naar Rome waren en de Franse revolutie werden de wijnen van Tavel en de omgeving reeds naar Italië uitgevoerd. Vanaf 1737 verbood een koninklijk bevelschrift dat wijnen uit het buitenland aan de productie van de appellation werden toegevoegd, beval de wijnbouwers van Tavel en andere gemeenten uit het departement Gard hun vaten met de letter C.d.R. (Côte du Rhône) te brandmerken. En met dit bevelschrift werden meteen de voorwaarden van de AOC-wijnen opgelegd.

  In 1902 richtten de wijnproducenten van Tavel een vereniging van eigenaars-wijnbouwers op. Om hun roséwijnen over de regiogrenzen heen te laten kennen en waarderen, namen de leden deel aan verschillende nationale en internationale beurzen, waaronder die van Lyon, Marseille, Straatsburg en Luik. Op aansporen van baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié, spande Aimé Roudil, voorzitter van de vereniging, samen met veertig producenten van Tavel een rechtsgeding aan bij de burgerlijke rechtbank van het departement Gard om het productiegebied af te bakenen. Het definitieve decreet werd op 19 november 1937 uitgevaardigd.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1937
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Tavel
 3. Geographie

  Het wijngebied ligt in de gemeente Tavel, in het departement Gard op de rechter Rhôneoever.

  Klimaat

  Mediterraan beïnvloed klimaat met beperkte neerslag, gemiddeld 2.700 uren zonneschijn per jaar en met de mistral als overheersende wind.

 4. Sols

  De wijnbodem van Tavel bestaat uit vier verschillende zones. Een door de Rhône aangevoerde alluviale zone op de hellingen van de AOC’s Lirac en Tavel in de vorm van oude aanslibbingen op de lagere en iets hogere terrassen. Vervolgens is er een zandige zone die dateert uit het Midden-Plioceen, en die tussen Tavel en Roquemaure ligt. Een zone met kalk- en mergelafzettingen uit net Onder-Barremiaan, die het massief van Villeneuve les Avignon, Les Angles en Tavel vormen. Ten slotte de kalkhoudende zone uit het Boven-Barremiaan met zuiver witte kalksteen die het massief van Tavel-Rochefort du Gard vormt. Het zijn voornamelijk kalkhoudende kristalachtige (kleihoudend en rifgesteente) en kalkhoudende steenachtige (kalkhoudend klastisch)

 5. TAVEL in cijfers

  Productieoppervlakte

  911 hectares

  Totale productie

  37 778 hl

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  41 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016