Signargues

Côtes du Rhône Villages

Een historisch rijk wijngebied tussen de pauselijke stad Avignon en de Pont du Gard…

 1. Verhoogde met stenen bezaaide plateaus, uitgestrekte terreinen met rolkeien, dat is de gulle terroir van Signargues waarop de druiven gedijen waaruit mooi evenwichtige wijnen met bedaarde kracht worden gemaakt.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Signargues: deze naam is een ode aan het zuiden! Toeval? Het wijngebied is het meest zuidelijke van de Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam. Ongeveer halfweg tussen Avignon en de Romeinse aquaduct, Pont du Gard, is het ook een met geschiedenis beladen gemeente. In 736 vond hier een zware slag plaats tussen de troepen van Karel Martel en de Moren die toen het zuiden van Frankrijk in bezit hadden. «Sign», het eerste deel van de gemeentenaam, verwijst naar het bloed dat tijdens de invasies in de loop van de geschiedenis werd vergoten. De oorsprong van «Argues» moet worden gezocht in de Romeinse periode. Er zijn nog overblijfselen uit die tijd: Een standbeeld met twee gezichten van Bacchus en een voorstelling van Ariadne. Die werden opgegraven door een archeoloog en prijken nu in het Louvre.
  Getuige van dit verleden: de wijngaard. Die is aangeplant op een oude bedding van de Rhône en gedijt op een van de meeste edele terroirs van de regio. Op zijn traject vanuit de Alpen heeft de stroom hier gedurende duizenden jaren door ijzeroxide roodgekleurde rolkeien aangesleept. Op een dergelijke ondergrond kan een wijnstok niet anders dan grote rode wijnen produceren: die zijn subtiel, elegant en van hoge kwaliteit. Uit de overal aanwezige garrigue halen ze bovendien zeer bijzondere aroma’s van onderhout en zwarte vruchten. Deze wijnen zijn tussen twee tot vijf jaar op hun best.

  Druivenrassen en smaken
  De AOC benaming geldt uitsluitend voor de rode wijnen. Het assortiment moet bestaan uit 50% grenache, aangevuld met maximaal 20% syrah en/of mourvèdre. De wijnen van de appellation moeten een alcoholgehalte hebben van minimum 12,5°.

 2. Geschiedenis

  Het plateau van Signargues was reeds tijdens de Romeinse kolonisatie bewoond. Daar zijn overblijfselen van toe ons gekomen, zoals het beeldje met de twee gezichten van Bacchus en van Ariadne, dat momenteel in het Louvre (Parijs) te bewonderen is.
  De overwinning van Karel Martel op de Moren in 736 heeft het dorp definitief op de historische kaart geplaatst. Ter herdenking van deze slag liet de Franse koning er een aan Saint-Jean des Vignes gewijde kapel bouwen.
  In 2005 kreeg het wijngebied de AOC Côtes du Rhône Villages met geografische naam.  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  2005
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Signargues
 3. Geografie

  Het wijngebied van Signargues strekt zich uit over 4 gemeenten: Domazan, Estézargues, Rochefort du Gard, Saze.

  Klimaat

  Met een gemiddelde hoogte van 150 m boven de Rhône is het een mediterraan type: warm en droog en met sterke invloed van de mistral.

 4. Bodem

  Terrassen met door ijzeroxide roodgekleurde rolkeien op zand- of mergelgronden uit het Plioceen.

 5. SIGNARGUES in cijfers

  Productieoppervlakte

  355 hectares

  Totale productie

  13 620 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  38 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016