Séguret

Côtes du Rhône Villages

Het tegen een heuvel aanleunende dorpje is opgenomen in de lassering van «mooiste dorp van Frankrijk»

 1. Het tegen de heuvel aanleunende Séguret, dat daardoor de wijnstokken beter tegen de wind beschermt, produceert wijnen waarin zijn karakter wordt weerspiegeld. Zij hebben een mooie bordy, zijn goed gestructureerd en bieden goed weerstand aan de tijd. Een uitzonderlijk karakter. Het dorpje bezit enkele zorgvuldig bewaarde historische percelen.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Het is klimmen naar Séguret! Dit «mooiste dorp van Frankrijk» ligt tegen een heuvel aangeleund en wandelaars moeten een flinke inspanning leveren om de top van de heuvel te bereiken. Smalle steegjes, natuurstenen huisjes, pleintjes met bakken zonneschijn… Een dorp dat blijkbaar nog alle charme uit het verleden heeft weten te bewaren: in het Provençaals betekent Séguret toch «sûr» (zeker) of sla ik de bal mis? Daarnaast worden bezoekers aangelokt door de stijgende bekendheid van het dorpje dat sinds 1967 het statuut van gemeente heeft gekregen.
  De rode wijnen zijn hier minder krachtig dan die van de naaste buren, Cairanne, Rasteau of Plan de Dieu, hun grootste troeven zijn elegantie en frisheid, kenmerken die in deze zuiderse wijngebieden zeer worden gesmaakt. In de rode wijnen worden doorgaans gemaakt van druiven afkomstig van de drie terroirs van de appellation: de vruchtbare terrassen van de vallei van de Ouvèze, de klei- en kalkhoudende hellingen die het dorp omsluiten, en de achter het dorp liggende hellingen met hun schralere bodem die bestaan uit dorre en vaak steile terreinen. Een diversiteit die de wijnbouwers in hun assemblages mengen om hun wijnen de complexiteit en het evenwicht te verlenen die volgens het handvest van de appellation nodig zijn. De rosé- en witte wijnen pronken eveneens met hun fris karakter. Hun aroma’s gaan in de richting van exotische vruchten en witte bloemen.

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijnen van de AOC worden geproduceerd met minstens 70% grenache, aangevuld met syrah en mourvèdre (minimaal 20% van het assortiment). Deze wijnen hebben een diepe, donkerrode kleur met kleurrijke schitteringen. In de neus vinden we toetsen van vanille en mokka, gevolgd door aroma’s van confituur en zoethout. In de mond proeft de wijn vet met een geconcentreerde aanloop, daarna houden de tannines aan met toetsen van gebrande koffie.

  De roséwijnen worden gemaakt van overwegend grenache, aangevuld met syrah en mourvèdre (meer dan 20% van de assemblage), en andere door de appellation toegestane druivenrassen (cinsault...) beperkt tot maximaal 20%. De hebben de stille roséwijnen hier een mooie roze vleeskleur. De vrolijke neus toont een combinatie van Engelse bonbons en geplette aardbeien, terwijl de wijn in de mond vet proeft met aroma’s van rode vruchten.

  De witte wijnen van de appellation worden gemaakt van overwegen roussanne en marsanne. Het zijn mooie wijnen met een strogele kleur en een aangename en zeer florale neus met toetsen van witte perzik, peer en aroma’s van citrusvruchten. In de mond proeft de wijn aanvankelijk zeer vet met een mooie aromatische finesse.
  Het alcoholgehalte van de appellation wijnen moet minimaal 12,5% bedragen voor de rode wijnen en 12% voor de rosé- en witte wijnen.

 2. Geschiedenis

  De sporen van Romeinse kolonisatie van Séguret verwijzen naar de toenmalige wijnbouw in de regio. Zo werd er een altaar opgedolven dat gewijd was aan Silvanus, de god met de houten kuipershamer. Met het van 611 daterende oprichtingshandvest van het klooster van Prébayon wordt het bestaan van wijngaarden in de regio voor het eerst in een schriftelijk document bevestigd.
  Vanaf de 10e eeuw kon Séguret zich onder het gezag van de Graven van Toulouse en daarna de Prinsen van Oranje verder in de wijnbouw ontwikkelen. In de 13e eeuw kwam het Graafschap in handen van de pausen. In geschriften uit die tijd wordt de wijn van Séguret, dankzij zijn toen reeds wijd verspreide faam, als ‘uitgelezen wijn’ aangeduid.
  De eerste vereniging met een vrouw als voorzitter, de ‘baylesse’, werd in 1685 in Séguret opgericht. De wijnbouwers hebben deze vereniging in 1985 van onder het stof gehaald onder de naam Confrérie des Chevaliers du Gouste-Séguret Compagnons de Saint-Vincent.
  Het wijngebied werd in 1967 als appellation Côtes du Rhône Villages Séguret geklasseerd.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1967
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Séguret
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uitsluitend uit over het grondgebied van de gemeente Séguret, aan de voet van de Dentelles de Montmirail, in het departement Vaucluse.

  Klimaat

  Mediterraan met invloed van de mistral.

 4. Bodem

  Klei- en kalkhoudende hellingen en terrassen, keiachtige terreinen.

 5. SÉGURET in cijfers

  Productieoppervlakte

  442 hectares

  Totale productie

  16 898 hl

  Kleur

  • 92% Rood
  • 4% Wit
  • 4% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  38 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016