Saint-Péray

Een originele witte wijn!

Bubbels en aroma’s…

 1. Achter de bocht in de weg duikt Saint-Péray op. Deze in de steen ingebedde, in de geschiedenis uitgehouwen terroir, verpakt en gepatineerd als de wijn zelf, met minerale en bloemige geuren.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Een originele witte wijn! Bubbels en aroma’s… Het wijngebied van 75 ha van Saint-Péray ligt op zachte hellingen aan de voet van het kasteel van Crussol, dus goed beschut door de «colline de Crussol», een kalkhoudende heuvel waaraan het kasteel zijn naam ontleent. De AOC Saint-Péray op de rechteroever van de Rhône, ten westen van Valence en tegen de Ardèche, is het meest zuidelijk gelegen wijngebied van de noordelijke Côtes du Rhône. En dat niet het enige unieke feit: een derde van de door de appellation geproduceerde wijnen zijn…schuimwijnen!

  De witte wijnen van Saint-Péray hebben hun uniek karakter te danken aan de kalk- en granietbodem, aan het uitzonderlijke klimaat en het prima reliëf. Een ander uniek feit is dat de parelende wijn van de appellation de enige schuimwijn is van de Rhônevallei. De wijnbouwers van de appellation kennen de «méthode traditionnelle» reeds sinds 1829.

  De stille wijnen zijn licht goudgeel van kleur, hebben een subtiel en fris karakter, zijn aromatisch en evenwichtig en geven florale en minerale aroma’s vrij. Zij worden gemaakt op basis van marsanne (soms overwegend) en roussanne. De schuimwijn van van Saint-Péray heeft een neus van geroosterd brood, honing en amandelen… Er zijn maar weinig
  wijnliefhebbers die aan dit pareltje kunnen weerstaan.

  Druivenrassen en smaken
  Saint-Péray ademt het karakter van de Ardèche uit en is het resultaat van twee druivenrassen: marsanne en roussane. De stille wijnen zijn licht, hebben weinig zuren, geuren naar gedroogde abrikoos, acacia, bijenwas, kweepeer, kruiden, gedroogde vruchten (amandel, hazelnoot en walnoot), verse litchi’s, honing, witte perzik,
  gebakken appel, zoethout, viooltjes, citrusvruchten...

  De delicate en subtiele roussane is een edel druivenras dat wijnen produceert van zeer hoge kwaliteit, met strogele kleur, een merkwaardig vol bouquet die bovendien zeer goed kunnen worden bewaard. De originele aromatische elementen van dit druivenras verraden een zweem van abrikoos, meidoorn, ongebrande koffie, kamperfoelie, honing, discrete narcis, iriswortel...

 2. Geschiedenis

  Toen de dorpelingen in de 15e eeuw buiten de vestingmuren van het kasteel van Crussol gingen wonen, installeerden zij zich in de vallei van Mialan om er hun wijngaarden te bewerken. In het dialect van toen werd de naam Saint-Pierre-d’Ay in de loop der jaren vervormd tot «Saint-Péray». De toen reeds populaire wijn van SaintPéray werd door de koningen naar waarde geschat. Tijdens de Franse revolutie werd de naam evenwel ontkerkelijkt: Saint-Péray werd tijdelijk «Péray vin blanc».
  In 1826 is het jaar van de innovatie: Louis-Alexandre Faure, wijnboer van de appellation, produceerde voor het eerst een mousserende wijn. Geïnspireerd door de «méthode champenoise» maakt de eerste «parelende» wijn van Saint-Péray zijn opwachting in
  1829.
  In de 19e eeuw kende de populariteit van de wijnen van Saint-Péray zijn hoogtepunt: zowel de stille als de mousserende witte wijn wordt geschonken aan de tafel van de allergrootsten, van de tsaren van Rusland tot Queen Victoria. Hij is tevens de inspiratiebron voor de grootste kunstenaars: Richard Wagner zou Parsifal hebben
  gecomponeerd terwijl hij zich te goed deed aan Saint-Péray, terwijl hij wel vaker wordt vermeld in werken van Lamartine, Daudet, Maupassant, Baudelaire. Paus Pius VII prees de wijn om zijn uitstekende kwaliteiten.
  De 20e eeuw is de eeuw van de erkenning: op 8 december 1936 werd Saint-Péray een van de eerste negen Appellations d’Origine Contrôlée.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1936
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) �� Saint-Péray
 3. Geografie

  De AOC Saint-Péray op de rechteroever van de Rhône, 5 km ten westen van Valence en tegen de Ardèche, is het meest zuidelijk gelegen wijngebied van de noordelijke Côtes du Rhône. Het areaal van de appellation is beperkt tot de gemeente Saint-Péray en een deel van de gemeente "Toulaud". De AOC Saint-Péray heeft momenteel een oppervlakte van ongeveer 75 hectares.

  Klimaat

  De zeer heuvelige hellingen en een diepe vallei zorgen voor een iets frisser microklimaat in een warmer continentaal gebied.

 4. Bodem

  De originele en complexe terroir van het wijngebied van Saint-Péray wordt aangevuld door een merkwaardige geologische diversiteit. Door de transformaties tijdens de vier geologische tijdperken heeft de terroir een volslagen uniek karakter gekregen.
  In het primair zorgde het graniet afkomstig van het magma uit de vulkanen van het Centraal Massief voor de zeer originele toplaag van kiezelaarde.
  In het secundair overspoelde de Alpijnse oceaan het zuidoosten van Frankrijk: de heuvel van Crussol bestaat uit kalksteen uit het Juras die voor de terroir van Saint-Péray een bron van calcium is.
  In het tertiair werd de heuvel van Crussol omringd door het stijgende zeewater en werd een eiland. De door de zee aangevoerde afzettingen die zich toen vormden, hebben veel bijgedragen aan het klei- en kalkhoudende karakter van de bodem van de appellation.
  In het quartair met zijn grote ijstijden werden de door de wind aangevoerde fijne stofdeeltjes tot lösslaagjes gevormd. De diversiteit van deze terroir kreeg uiteindelijk zijn finishing touch van de Rhône, die er veel uit de Alpen afkomstige aanslibbingsmateriaal afzette.

 5. SAINT-PÉRAY in cijfers

  Productieoppervlakte

  85 hectares

  Totale productie

  3 068 hl

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  36 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016