Saint-Pantaléon-les-Vignes

Côtes du Rhône Villages

Naar de Provençaalse Drôme waar lavendelvelden en olijfgaarden broederlijk naast elkaar bloeien.

 1. Het ordelijke en goed georganiseerde Saint-Pantaléon-les-Vignes weerspiegelt dat de natuur op moederlijke wijze tevreden is met de door de mens geleverde arbeid. De wijn is hier evenwichtig en aangenaam.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  In dit dorpje groeien de druiven reeds eeuwenlang. Zo stelde de gemeenteraad, die dit merkwaardige feit wilde beklemtonen, in 1918 voor om aan de gemeentenaam Saint-Pantaléon «les vignes» toe te voegen. En zo geschiedde.
  Wie dit dorpje wil leren kennen, moet naar de Provençaalse Drôme waar lavendelvelden en olijfgaarden broederlijk naast elkaar bloeien. Te midden van dit landschap ligt de kleine wijngaard van 400 hectare aan de voet van het Lance-massief. Hij is beschermd tegen de winden en ligt pal op het westen, met de ondergaande zon kan hij dus rustig de nacht tegemoet zien. Het klimaat is hier zodanig dat de druiven langzaam maar gestaag rijpen om een optimale concentratie te produceren. De kleihoudende bodem zorgt voor mooie en zijdezachte rode wijnen met evenwichtige toetsen van fruit. De roséwijnen zijn rond en soepel met aroma's van bosaardbeien en enkele florale accenten. De veel zeldzamere witte wijnen bespelen hetzelfde register. In september mogen bezoekers aanwezig zijn bij de officiële afkondiging van het begin van de oogst. Tijdens deze ceremonie kondigen de jongste en de oudste wijnbouwer samen met een magistraat de datum af waarop de oogst mag worden begonnen. Deze traditie wordt reeds twee eeuwen lang in ere gehouden.

  Druivenrassen en smaken
  De kracht van de wijnen van de appellation komt van hun evenwichtige assemblage. De belangrijkste druiven die hier worden gebruikt zijn de krachtige en rijke grenache, die bestand is tegen wind en droogte en die de wijn een rond karakter en fruitige en kruidige aroma’s schenkt… en syrah, met haar mooi aromabouquet en markante tannines.
  De rode wijnen worden gemaakt van minimaal 50% grenache, minimum 20% syrah en/of mourvèdre met eventueel maximaal 20% andere door de appellation toegestane rassen.
  Voor de roséwijnen geldt minimaal 50% grenache, minimaal 20% syrah en/of mourvèdre, eventueel maximaal 20% andere door de appellation toegelaten druivenrassen 20%, maximaal 20% witte druiven (grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier).

 2. Geschiedenis

  De geschiedenis van de AOC is nauw verweven met wijn: het allereerste wijnverbruik zou er reeds van het midden van de 6e eeuw v. Chr. dateren ! In het gebied werden dan ook tal van wijnvaten en recipiënten voor wijn gemaakt. In de 10e eeuw werd op de vlakte een benedictijnenabdij gebouwd. Rond de abdij werd een grote wijngaard aangelegd en onder bescherming van de monniken van Cluny kwamen landbouwers en ambachtslui zich hier installeren. De geografische benaming Saint-Pantaléon-Les-Vignes werd in 1969 door de INAO bij decreet erkend en in datzelfde jaar ook in het Staatsblad gepubliceerd.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1969
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Saint-Pantaléon-les-Vignes
 3. Geografie

  Het wijngebied van de appellation ligt volledig op het grondgebied van de gemeente Saint-Pantaléon, ten zuiden van het departement Drôme op de weg naar Nyons.

  Klimaat

  Klimaat onder mediterrane invloed. Het wijngebied dat wordt gekoesterd door de uitdrogende mistral is gezegend met een uitzonderlijk klimaat met vier periodes: twee droge seizoenen, (een kort in de winter en een zeer lang in de zomer); twee seizoenen met neerslag, een in de herfst (met overvloedig veel regen) en een in de lente. De zomers zijn warm en droog, wat verband houdt met de naar het noorden afdrijvende subtropische hogedrukgebieden, en kunnen worden onderbroken door periodes met vaak hevige onweren. De winters zijn zacht. Zij worden gekenmerkt door weinig neerslag en een zeldzame sneeuwvlaag.

 4. Bodem

  De terroir van de appellation bestaat uit klei- en kalkhoudende hellingen met grind en enkele zandige inzinkingen. De wijngaarden gedijen dus op iets vette grond die bezaaid is met min of meer harde witte stenen, en een evenwichtige bodem. Die kan makkelijk worden bewerkt, is makkelijk doordringbaar voor water en lucht, waardoor de klei en de frisheid worden vermengd met de filtrerende eigenschappen van de kalkstenen. In het glas produceert deze terroir ronde wijnen die niet echt vet zijn, en die aroma’s van vers fruit vrijgeven.

 5. SAINT-PANTALÉON-LES-VIGNES in cijfers

  Productieoppervlakte

  22 hectares

  Totale productie

  888 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  41 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016