Saint-Maurice

Côtes du Rhône Villages

Deze op hellingen aangeplante wijngaard krijgt maximaal veel zonneschijn en ligt beschermd tegen de mistral, de overheersende wind.

 1. Het heuvelende, vriendelijke en rustgevende Saint-Maurice ligt op een makkelijk toegankelijke en zonnige helling. Hier worden schitterende en krachtige wijnen met een warm karakter gemaakt.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  In Frankrijk zijn er niet minder dan 60 gemeenten die Saint-Maurice heten. Naar wie zijn die zo genoemd? De Romeinse officier Mauritius, hoofd van het in Egypte gerekruteerde Thebaanse legioen, bekeerde zich samen met zijn soldaten tot het christelijke geloof. Hij wilde de belofte van vrede die hij aan de christelijke tegenstanders van het keizerlijke regime van St-Maximien had gegeven niet verloochenen, maar weigerde gewoon die mensen te bevechten. Aan het begin van de 3e eeuw werd zijn cohorte uitgeroeid en Mauritius eindigde als martelaar. Het dorpje St-Maurice is gebouwd rond een wijngaard die door de meest trotse van de christelijke centurio’s werd bewaakt.
  De wijngaard bestond dus reeds tijdens de Gallo-Romeinse tijd maar kwam vooral tijdens de 14e eeuw tot ontwikkeling toen het dorp de eigendom was van de «Troonopvolgers». In de 18e eeuw oogstten de wijnen van Saint-Maurice hun eerste successen dankzij de «Tinto» (mourvèdre) en de Xérès druiven die te midden van de olijfgaarden werden verbouwd. In 1952 worden zij opgenomen in de grote familie van de Côtes du Rhône en in 1964 kregen zij de klassering van Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam. Afkomstig uit de Drôme groeien de druiven op een terroir van 168 hectares waar laattijdige vorst en mist met rijpvorming volslagen onbekend zijn. Deze op hellingen aangeplante wijngaard krijgt maximaal veel zonneschijn en ligt beschermd tegen de mistral, de overheersende wind. De rode wijnen zijn elegant en niet uitzonderlijk krachtig, hebben flink wat body met fijne en zijdeachtige tannines. De witte wijnen tonen aroma’s van viooltjes en witte bloemen. Zij zijn net als de roséwijnen opwekkend en verfrissend in de mond.

  Druivenrassen en smaken
  Het druivenassortiment voor de stille rode wijn van de appellation bestaat voor meer dan 50 % uit grenache noir, uit minimaal 20% syrah en/of mourvèdre, voor maximaal 20% aangevuld door andere toegestane druivenrassen. Zij kunnen enkele jaren kelderen.
  De roséwijnen moeten voor minimaal met 50% grenache, 20% syrah en/of mourvèdre worden gemaakt met eventuele toevoeging van maximaal 20% andere toegelaten druiven. De witte rassen (grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier) mogen maximaal 20% van de assemblage vertegenwoordigen. Dienen jong te worden gedronken.
  Bij de witte wijnen van de AOC Côtes du Rhône Villages nemen grenache blanc, clairette blanche, marsanne blanche, roussanne blanche, bourboulenc blanc, en viognier blanc meer dan 80% van het assortiment voor hun rekening. Het betreft tafelwijnen die meteen moeten worden gedronken.
  De wijnen van de AOC moeten een minimum alcoholgehalte hebben van 12,5° voor de rode wijnen en 12° voor de rosé- en de witte wijnen.

 2. Geschiedenis

  In de 19e eeuw werden bij opgravingen op de site van Saint-Maurice-sur-Eygues tal van voorwerpen (aardewerk, amfora’s, geldstukken) gevonden. Zij bewijzen het belang van de Romeinse kolonisatie in deze regio en van de band met de wijnbouw.
  De dorpswijnkelder is er maar wat trots op een uniek historisch stuk in de Rhônevallei te bezitten: een vat uit de 13e eeuw. In een charter van 1333 zijn de aan de dorpelingen toegekende vrijheden vastgelegd in ruil voor feodale rechten op de wijngaard en de wijn. Aan het begin van de 18e eeuw roemde de markies van Charce, die gouverneur was van Nyons, de kwaliteiten van de wijnen van Saint Maurice.
  In 1953 werd Saint-Maurice als Côtes du Rhône Saint-Maurice-sur-Eygues geklasseerd en in 1967 als Côtes du Rhône Villages Saint-Maurice-sur-Eygues.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1967
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Saint-Maurice
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uit op het grondgebied van Saint-Maurice-sur-Eygues, vlakbij Nyons in het departement Drôme.

  Klimaat

  Mediterraan klimaat, beschut tegen de mistral, noordelijke en zuidelijke ligging.

 4. Bodem

  Klei- en kalkhoudende en min of meer kiezelachtige grond; zones met lichtere zandsteengronden.

 5. SAINT-MAURICE in cijfers

  Productieoppervlakte

  184 hectares

  Totale productie

  6 935 hl

  Kleur

  • 90% Rood
  • 9% Wit
  • 1% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  38 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016