Saint-Joseph

Veeleisend voor de natuur!

Het wijngebied ligt op de steile hellingen die reeds sinds de oudheid in terrassen worden verbouwd.

 1. Rechtlijnig, echt, onverschrokken, ruw: Saint-Joseph is een eenvoudig en betrouwbaar verhaal over de mens, graniet en gewassen, waarin de stroom een centrale rol vervult.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Saint-Joseph: Veeleisend voor de natuur! Het wijngebied van Saint-Joseph strekt zich uit op de rechter Rhôneoever ter hoogte van de 45e breedtegraad. Het wijngebied ligt op de steile hellingen die reeds sinds de oudheid in terrassen worden verbouwd. De wijn die eertijds de « Vin de Mauves» werd genoemd, heeft in de 17e eeuw zijn huidige naam van de Jezuïten gekregen.

  De appellation is momenteel befaamd voor de rode wijnen op basis van syrah. Het zijn tegelijk krachtige en elegante wijnen, met aroma’s van peper en kruiden vaak gecombineerd met toetsen van viooltjes en minerale accenten. In de appellation worden tevens 10% witte wijnen geproduceerd op basis van roussanne en marsanne.

  De wijnbouwers hebben het karakter van hun terroir en zijn veeleisend van aard, gewoon omdat ze de beste wijnen willen produceren, streng en somber zijn zij evenwel niet: de appellation richt elk jaar het Nationaal festival van de humor in.

  Druivenrassen en smaken
  In de AOC Saint-Joseph produceren 160 wijnbouwers hoofdzakelijk rode wijnen en dus in mindere mate witte wijnen; het betreft monocepagewijnen of assemblagewijnen. Voor de rode wijnen wordt overwegend syrah gebruikt; sinds 1980 mag eventueel 10% roussanne of marsanne worden toegevoegd om de krachtige wijnen iets meer te verfijnen.

  De enige rode druif van de appellation Saint-Joseph, syrah, produceert krachtige wijnen met kruidige aroma’s van peper met een vleugje viooltjes. De wijnproductie gebeurt uitsluitend in het noordelijke deel van de Rhônevallei. Deze druif verleent de wijnen van Saint-Joseph een allermooiste donkerrode tinten en heerlijke aroma’s.

  De evenwichtige witte wijnen hebben flink wat body, verleiden met hun mooie gele kleur met groene tintelingen en hun variabele structuur naargelang de gebruikte druivenrassen. De vinificatie gebeurt in RVS of metalen gistkuipen. Roussanne produceert mooie wijnen van zeer hoge kwaliteit, met een strogele kleur en een bijzonder bouquet. Zij kunnen goed ouderen. Deze edele druif verleent de wijn een mooie kleur en rijke en elegante aroma’s van abrikoos, meidoorn, ongebrande koffie en kamperfoelie, met discrete toetsen van narcis.

  De marsannedruif verlangt een droog, warm en zeer zonnig klimaat. De oude en sterke druivensoort stelt zich tevreden met een schrale bodem, maar goede hellingen met keiachtige grond bevorderen haar harmonieuze groei en ontwikkeling. Zij produceert krachtige wijnen met gemiddelde aciditeit. Bij het ouderen komen de florale aroma’s sterker tot hun recht en met de jaren worden die aangevuld met aroma’s van hazelnoot.

 2. Geschiedenis

  Het wijngebied ontstond tijdens de Griekse kolonisatie en werd daarna verder ontwikkeld door de Romeinen die verslingerd waren op de zeer steile hellingen op de rechteroever van de Rhône.
  De AOC ontleent zijn naam aan een wijngebied tussen Tournon en Mauves. De wijnen van Saint-Joseph werden gedronken aan de tafels van Europese en Russische heersers, maar ook Karel de Grote wist hen reeds naar waarde te schatten. De eerste schriftelijke bron waarin deze wijn wordt vermeld, dateert uit de 17e eeuw. De monniken die eigenaar waren van het wijngebied hebben hem evenwel zijn naam geschonken. Meer recentelijk werd de wijnvermeld in «Les Misérables» van Victor Hugo: «Mijn broer liet hem een beetje van die goede wijn van Mauvesdrinken, die hij zelf niet kan kopen omdat die wijn volgens hem zeer duur is». In de 20e eeuw verenigen de wijnbouwers zich in een syndicaat ter bescherming van de appellation Saint-Joseph. Op 15 juin 1956 is de AOC een feit. Die strekte zich uit over 6 gemeenten (90 ha). In 1994 wordt de AOC hervormd tot de huidige 26 gemeenten met een oppervlakte van 1082 ha. Het wijngebied slingert zich van Chavanay tot Guilherand langs de Rhône en is zo de link tussen Condrieu en Côte-Rôtie in het noorden en Saint-Péray en Cornas in het zuiden.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1956
  Zie de voorwaarden van de appellation (INAO) Saint-Joseph
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich van Chavanay in het noorden uit tot Guilherand in het zuiden over een afstand van ongeveer vijftig kilometer op de rechteroever van de Rhône. Hij bestrijkt het grondgebied van 23 gemeenten in de Ardèche en 3 in het departement Loire.

  Klimaat

  In de noordelijke zone heerste een min of meer landklimaat, waardoor hier later wordt geoogst. Het klimaat in de zuidelijke zone is meer gematigd en staat meer onder mediterrane invloed. De appellation wordt gekenmerkt door enkele variaties die inherent zijn aan de bodem en de zonneschijn, het meest markante is evenwel de combinatie van continentale en mediterrane invloeden.

 4. Bodem

  Het wijngebied ligt voornamelijk op terrassen met tamelijk steile hellingen; het reliëf is bepalend voor het aantal uren zonneschijn en het afvoeren van water. De bodem van de appellation bestaat hoofdzakelijk uit graniet waarvan evenwel verschillende varianten aanwezig zijn die een invloed hebben op de productie van de wijnstokken. In de noordelijke zone overheersen zachte gneis en graniet op de hellingen met enkele nog enkele zones aan de voet van de terrassen of in de vlakte. De meer zuidelijk gelegen zone aan Tournon bestaat uit mergel en complex graniet, een magere en zure bodem. De appellation ontleent haar typische eigenschappen aan de diversiteit van de bodem waardoor de drie druivenrassen alle voor hun groei en bloei noodzakelijke voedingsstoffen aan de grond kunnen onttrekken.

 5. SAINT-JOSEPH

  Productieoppervlakte

  1 231 hectares

  Totale productie

  49 781 hl

  Kleur

  • 88% Rood
  • 12% Wit

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  40 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016