Saint-Gervais

Côtes du Rhône Villages

Ieder dorp heeft zijn eigen legende! In St-Gervais, waar de Romeinen met wijnbouw zijn begonnen, wordt gezegd dat de kerk op een aan Jupiter gewijde tempel zou zijn gebouwd…

 1. Saint-Gervais is een beschut en goed bewaard dorpje, een stukje zandige en soms kalkhoudende terroir war de wijen een voornamelijk licht karakter hebben met het uitsluitende streven een gevoel van souplesse te doen ontstaan.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Ieder dorp heeft zijn eigen legende! In St-Gervais, waar de Romeinen met wijnbouw zijn begonnen, wordt gezegd dat de kerk op een aan Jupiter gewijde tempel zou zijn gebouwd… Wie weet dat Bacchus is geboren uit de dij van Jupiter, weet ook dat de toekomst van het dorpje bezegeld was!
  Overblijfselen uit de periode van de Romeinse overheersing zijn bijgewerkt: aardewerk, graven, sporen van bewoning… Maar de echte bloei van dit wijngebied uit de Gard kwam pas na de phylloxera, de druifluis die aan het eind van de 19e eeuw een groot deel van de Europese wijnbouw vernietigde. Het wijngebeid van St-Gervais werd eerst heraangeplant in de vallei van de Cèze, zowat dertig jaar later werd het gebied aanzienlijk uitgebreid op de hellingen. Als gevolg van deze dynamiek van vernieuwing en door het streven naar kwaliteit kregen de wijnbouwers in 1977 de status van Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam. Momenteel is het wijngebied 130 hectare groot en worden in de assemblages grenache, syrah, mourvèdre en cinsault gebruikt. Door de oost/west ligging en de bodem van zandsteen en grind produceren de druiven rode wijnen met veel body en met aroma's van rode vruchten en fijne kruiden, die onmiddellijk kunnen worden gedronken. De roséwijnen worden gekenmerkt door hun rond karakter en een lange afdronk. De schitterende witte wijnen verrassen met mooie florale toetsen.

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijnen van de appellation moeten hoofdzakelijk worden gemaakt van minimaal 50% grenache, aangevuld met minstens 20% syrah en/of mourvèdre. Het aandeel van de overige door de appellation toegestande druivenrassen mag nooit meer dan 20% bedragen. Deze wijnen kunnen enkele jaren worden bewaard.
  De rosé worden gemaakt van voornamelijk grenache, aangevuld met minstens 20% syrah en/of mourvèdre. De witte druiven mogen niet meer dan 20% voor hun rekening nemen (grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier). Het betreft tafelwijnen die meteen moeten worden gedronken.
  In de witte wijnen van de appellation moeten de volgende druiven voor minstens 80% aanwezig zijn: grenache blanc, clairette blanche, marsanne blanche, roussanne blanche, bourboulenc blanc, viognier blanc. De witte wijnen van Saint Gervais dienen jong te worden gedronken.
  De wijnen van de AOC moeten een minimum alcoholgehalte hebben van 12,5° voor de rode wijnen en 12° voor de rosé- en de witte wijnen.

 2. Geschiedenis

  De Romeinse kolonisering heeft zichtbare sporen nagelaten in Saint Gervais: op de vlakte staan ruïnes van meerdere villa’s en fabrieken die men kan gaan bezoeken. Doordat de Romeinen met de wijnen van Saint-Gervais zoveel lof toezwaaiden hebben zij sterk bijgedragen aan de wijnbouw in deze regio. De moren en de wisigoten zijn tijdens de volksverhuizingen ook in Saint Gervais geweest, waarvan enkele begraafplaatsen de stille getuigen zijn.
  Door de eeuwen heen is polycultuur altijd de belangrijkste landbouwvorm in Saint Gervais gebleven. Wijnstokken hebben langzamerhand de terreinen in de valleien ingepalmd, daarna ook de plateaus van de vallei van de Cèze waar de oppervlakte sinds een dertigtal jaar geleden sterk is uitgebreid. Door het voortdurend streven naar kwaliteit hebben de wijnen van Saint-Gervais in 1974 hun klassering bemachtigd vans Côtes du Rhône Villages met geografische benaming.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1974
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Saint-Gervais
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uit langs de oevers van de Cèze op het grondgebied van de gemeente Saint-Gervais in het departement Gard.

  Klimaat

  Klimaat onder mediterrane invloed.

 4. Bodem

  Zandsteenhoudend op hellingen met rode klei; op de plateaus staan de wijnstokken in met grind gemengde grond.

 5. SAINT-GERVAIS in cijfers

  Productieoppervlakte

  71 hectares

  Totale productie

  2 730 hl

  Kleur

  • 93% Rood
  • 7% Wit

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  38 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016