Sablet

Côtes du Rhône Villages

De naam van het op een zandige heuvel gebouwde dorp is afgeleid van het Latijnse sabletumm.

 1. De jeugd van de vruchten, de kracht van de kruiden, het ruwe van de garrigue. Sablet laat zich kennen middels de warme accenten in zijn wijnen.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Deze buur van Séguret dat gebouwd is op een zandige heuvel waaraan het dorp zijn naam heeft ontleend, nodigt uit tot lekker langzaam flaneren. We komen er van het ene op het andere pleintje langs smalle slingerstraatjes en via vreemde trappen met ongelijke treden. Het wijngebied dat zich langgerekt over zachte hellingen slingert voedt zich aan de zandige grond van rode ontkalkte klei en keien van allerlei vormen en grootte. De Dentelles de Montmirail, die boven het dorp uittorenen, stonden in de eerste rij om de opgang van het wijndorp te aanschouwen.
  Het waren de Graven van Toulouse die de aanzet gaven tot de wijnbouw in Sablet. Die werd in de 14e eeuw voortgezet door de pausen van Avignon, die toen eigenaar waren van de regio. Die opgang ging door tot het eind van de 19e eeuw. Toen ging het wijngebied ten onder aan phyloxera. Het was toevallig een inwoner van Sablet die de entmachine uitvond waarmee de wijngaarden konden worden gered. In 1974 verwierf Sablet zijn AOC Côtes du Rhône Villages Sablet. Op de 130 hectare waarop deze appellation momenteel van toepassing is, worden voornamelijk druiven geteeld waarmee rode wijnen worden gemaakt, op basis van grenache, syrah, mourvèdre en cinsault. Deze wijnen hebben flink wat body en verrassen met aroma’s van rijpe zwarte vruchten, viooltjes en gedroogde vruchten. De witten pronken met hun edel karakter: zij hebben een mooie structuur en verleiden met hun kruidige en vanillearoma’s. De roséwijnen laten een gelijkaardig karakter zien. Deze krachtige en fruitige wijnen zijn perfecte begeleiders van een heerlijke maaltijd.

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijnen van de appellation moeten hoofdzakelijk worden gemaakt van grenache, aangevuld met minstens 20% syrah en/of mourvèdre. De overige druivensoorten van de appellation zijn voor maximaal 20% toegestaan.
  De roséwijnen moeten minimum 50% grenache bevatten, aangevuld met minstens 20% syrah en/of mourvèdre. De witte druiven mogen niet meer dan 20% voor hun rekening nemen (grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier).
  Voor de witte wijnen moet minsten 80% van de assemblage bestaan uit grenache blanc, clairette blanche, marsanne blanche, roussanne blanche, bourboulenc blanc en viognier blanc.
  Het alcoholgehalte van de wijnen van deze appellation moet minimaal 12,5% bedragen voor de rode wijnen en 12% voor de rosé- en witte wijnen.

 2. Geschiedenis

  De oudste sporen van menselijke bewoning in Sablet dateren van de Romeinse overheersing. Daarna kende de wijnbouw van het dorp zijn eerste bloei onder impuls van de Graven van Toulouse. In de 14e eeuw werd de roeping van wijndorp bevestigd door het pausdom van Avignon. In 1974 werd Sablet geklasseerd als Côtes du Rhône Villages met gemeentelijke benaming.
  Sablet is vermaard voor zijn Dag van het boek in juli wanneer elk jaar tal van schrijvers, boekhandelaren, boekbinders, illustratoren en wijnboeren naar het dorp toestromen. Deze toenadering tussen boeken en wijn is een interessant initiatief dat de bezoekers in staat stelt zich te vermaken, hun kennis te bij te werken en de door de wijnbouwers van Sablet speciaal voor deze gelegenheid gemaakte heerlijke wijnen te proeven.  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1974
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Sablet
 3. Geografie

  Het wijngebied ligt volledig op het grondgebied van Sablet grenst aan het wijngebied van Gigondas in het noordelijke deel van de Dentelles de Montmirail.

  Klimaat

  Mediterraan met invloed van de mistral.

 4. Bodem

  Zandig, ontkalkte rode klei, gemengd met keien van verschillende grootte; bodem van rode zandsteen.

 5. SABLET in cijfers

  Productieoppervlakte

  340 hectares

  Totale productie

  12 418 hl

  Kleur

  • 92% Rood
  • 7% Wit
  • 1% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  37 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016