Rousset-les-Vignes

Côtes du Rhône Villages

In de luchtige bodem van het wijngebied ontstaan fruitige en soepele rode wijnen met zachte tannines.

 1. Rousset-les-Vignes is een verborgen en beschermde uithoek, het is een schalks baken waar de terroir en de vegetatie in alle luchtigheid tot uitdrukking komen. De zuivere expressie van een goed bewaarde natuur.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Schitterende panorama’s, wegen langs steile hellingen: wanneer we naar Rousset-les-Vignes rijden hebben de wegen veel weg van welke Hannibal met zijn olifanten over de Alpen heeft gevolgd. Dit dorpje leunt aan tegen het bergmassief van Lance en is een van de meeste noordelijk gelegen wijngebieden van de zuidelijke Côtes du Rhône. En met zijn 300 hectare wijnstokken waarvan slechts een zestigtal in gebruik zijn, is het een van de allerkleinste.
  In de 15e eeuw werd in het kadaster reeds genoteerd dat de bodem wel degelijk kwaliteiten bezat om aan wijnbouw te doen ten teken van het potentieel van deze terroir. Sindsdien hebben geologen het geheim van de bodem ontsluierd. De heuvels waarin de wijnstokken wortelen bestaan uit een mengsel van zand en fossielen van schaal- en schelpdieren die de zee hier ongeveer achttien miljoen jaar geleden heeft afgezet. In deze luchtige bodem ontstaan fruitige en soepele rode wijnen met zachte tannines. Hoger op de heuvel zijn de wijnen krachtiger en meer gestructureerd. Zij worden geproduceerd van de assemblage van de belangrijkste rassen van de Côtes du Rhône: grenache noir, syrah, mourvèdre en cinsault. De grenadinekleurige rosés verrassen met aroma’s van rode vruchten.

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijnen van de appellation zijn hoofdzakelijk gemaakt van grenache noir, aangevuld met minstens 20% syrah en/of mourvèdre. De aroma’s van deze donkerrode en intense wijnen gaan van steenvruchten wanneer zij jong zijn naar toetsen van leder en truffel bij het ouderen.
  De roséwijnen moeten minimum 50% grenache bevatten, aangevuld met 20% syrah en/of mourvèdre. De witte rassen (grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier) mogen maximaal 20% van de assemblage vertegenwoordigen. Afhankelijk van de vinificatie, saignée of persen, kunnen 2 tot 4 jaar worden bewaard.
  Bij de witte wijnen wordt voor minstens 80% van de assemblage de dienst uitgemaakt door grenache blanc, clairette blanche, marsanne blanche, roussanne blanche, bourboulenc blanc en viognier blanc.
  De wijnen van de AOC moeten een minimum alcoholgehalte hebben van 12,5° voor de rode wijnen en 12° voor de rosé- en de witte wijnen.

 2. Geschiedenis

  Uit de vondsten van wijnkaraffen en wijnvaten van pseudo-ionisch keramiek mag worden afgeleid dat reeds tussen het midden van de 6e en 4e eeuw v. Chr. wijn werd gedronken in deze regio. Opmerkelijk is wel dat de vorm van deze recipiënten sterke Gallische invloeden vertonen (coupes carénées).
  In de 11e eeuw bouwden benedictijnen van Saint-Pantaléon-les-Vignes hier een grote tegen de berg van Lance aanleunende priorij; op de grindhoudende bodem van de hellingen begonnen zij wijnstokken aan te planten. Vanaf de 15e eeuw verwees het kadaster ernaar dat de bodem hier kwaliteiten voor wijnbouw vertoonde, wat uitzonderlijk is en erop duidt dat er toen reeds een traditioneel streven naar kwaliteit bestond.
  De wijnen van Rousset les Vignes werden in 1969 erkend als AOC Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1969
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Rousset-les-Vignes
 3. Geografie

  Het wijngebied ligt uitsluitend op het grondgebied van de gemeente Rousset les Vignes in het departement Drôme.

  Klimaat

  Mediterraan, door de omliggende heuvels beschermd tegen de mistral.

 4. Bodem

  Zandsteenhoudende en kiezelachtige hellingen.

 5. ROUSSET-LES-VIGNES in cijfers

  Productieoppervlakte

  32 hectares

  Totale productie

  1 280 hl

  Kleur

  • 97% Rood
  • 2% Wit
  • 1% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  40 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016