Rochegude

Côtes du Rhône Villages

Er was eens… Rochegude, het verhaal van een versterkt kasteel

 1. Het dorpje Rochegude waakt statig over de druiven waarvan de mooie en fruitige wijnen symbool staan van de harmonie van de eenvoud.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Er was eens… Rochegude, een versterkt kasteel waarvan het verhaal zeer lang geleden begon op een rotsig massief dat uitstak boven een uitgestrekte vlakte die nu met wijnstokken is aangeplant. Aanvankelijk werd dit gebied «Roche Aigues» genoemd, in de Romeinse tijd veranderde de naam in «Roche Acuta» en met de taalontwikkeling in Rochegude. In deze bekende plaats van de wijnbouw in het Rhônegebied werden wijnen gemaakt die bij de Romeinen zeer in de smaak vielen. Die werden door keizer Domitius meerdere malen geprezen. Cassius Severianus, de intendant van de keizer, die de opdracht kreeg om het gallische wijngebied verder te ontwikkelen verbleef in het dorp. Het bewijs wordt geleverd door de wijngaard die nog steeds «La Cassieuse» wordt genoemd. In de 18e eeuw kwam onder impuls van de markies van Acqueria de bekendheid van het wijngebied in een stroomversnelling. De markies was een bedachtzaam wijnbouwer en voerde uit Spanje wijnstokken van hoge kwaliteit in, Tinto en Xérès. Deze voortdurende verbetering van de kwaliteit leidde in 1966 tot de klassering van Rochegude als AOC Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam.
  Het wijngebied is gelegen op lichte en kiezelhoudende bodem en produceert momenteel fruitige en frisse rode wijnen die onmiddellijk kunnen worden gedronken. Het wijngebied heeft tevens een stevige reputatie als producent van rosés opgebouwd. Hun bouquet van rode vruchten, framboos, aalbes charmeert al evenzeer als het ronde en verfrissende karakter in de mond.

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijnen van de appellation moeten hoofdzakelijk worden gemaakt van grenache, aangevuld met minstens 20% syrah en/of mourvèdre. Het resultaat zijn rijke, diepgekleurde wijnen met veel body, die makkelijk enkele jaren kunnen ouderen. De toetsen van rijpe vruchten evolueren naar het einde van de bewaartijd naar gegrilde en houtaroma’s.

  Bij de witte wijnen wordt voor minstens 80% van de assemblage de dienst uitgemaakt door grenache blanc, clairette blanche, marsanne blanche, roussanne blanche, bourboulenc blanc en viognier blanc. Het zijn evenwichtige en fruitige wijnen die worden gekenmerkt door intense aroma's met fruitige toetsen.
  Het alcoholgehalte van de appellation wijnen moet minimaal 12,5% bedragen voor de rode wijnen en 12% voor de rosé- en witte wijnen.

 2. Geschiedenis

  Het wijngebied van Rochegude werd reeds ten tijde van de Romeinen naar waarde geschat (daarop wordt in een decreet van keizer Domitius allusie gemaakt) en er zijn nooit andere dan wijnen van goede kwaliteit geproduceerd.

  In de 18e eeuw gaf de markies van Acqueria een nieuwe boost aan het wijngebied door de kwaliteit ervan nog te verbeteren.

  De volharding van de wijnbouwers van Rochegude om altijd naar een nog betere kwaliteit te streven heeft er in 1967 toe geleid dat de wijnen van het dorp de status kregen van AOC Côtes du Rhône Villages met geografische benaming.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1967
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Rochegude
 3. Geografie

  Het wijngebied ligt volledig op het grondgebied van Rochegude in de zuidelijke Drôme.

  Klimaat

  Mediterraan klimaat onder invloed van de mistral.

 4. Bodem

  Rode klei; waterdoorlatende en lichte zandsteen en kiezelhoudende zones.

 5. in cijfers ROCHEGUDE

  Productieoppervlakte

  154 hectares

  Totale productie

  6 015 hl

  Kleur

  • 99% Rood
  • 1% Wit

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  39 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016