Roaix

Côtes du Rhône Villages

In dit dorp in de Vaucluse wordt 85% van de voor landbouw gebruikte gronden door wijnstokken in genomen…

 1. Roaix is onstuimig maar gastvrij en produceert karaktervolle wijnen met rotsige accenten die een perfect evenwicht vertonen tussen elegantie en robuustheid.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Dit kleine zuidelijke wijngebied in de Vaucluse grenst aan de Provençaalse Drôme. Op de 450 hectare in cultuur worden jaarlijks druiven voor gemiddeld 4.000 hectoliter wijn geoogst. Het wijngebied bevindt zich volledig op hellingen van dezelfde heuvel als de prestigieuze buur Rasteau. Hier worden krachtige, goed gestructureerde wijnen geproduceerd die, wat wellicht hun grootste kwaliteit is, tevens verrassend fris zijn. Een deel van het gebied van de appellation heeft de vlakte ingepalmd die vanaf de weg te zien is. Hier zijn de wijnen fruitiger, dit is bovendien de uitgelezen plaats voor wit en rosé die evenwel slechts een marginaal deel van de productie voor hun rekening nemen. Dit deel van het wijngebied heeft een lichte en zandige bodem. Op de hellingen heerst er een mengeling van rolkeien, rode en grijze klei.
  Naar Roaix nemen we de bekende ‘route des Dentelles de Montmirail’ en ter hoogte van het dorp Rasteau, slaan we rechtsaf. We profiteren tevens van de rust en de mooie omgeving van bekende hooggelegen dorpjes als Séguret, Sablet… Een uitstap met aangename verrassingen.

  Druivenrassen en smaken
  Het druivenassortiment voor de stille rode wijn van de appellation bestaat voor meer dan 50 % uit grenache noir, uit minimaal 20% syrah en/of mourvèdre, voor maximaal 20% aangevuld door andere toegestane druivenrassen. Deze wijnen hebben eerst een bouquet aroma's van steenvruchten om met de jaren te evolueren naar toetsen van leder en truffel. Deze wijnen kunnen lang bewaren en kunnen langer dan tien jaar kelderen.
  De roséwijnen moeten voor minimaal met 50% grenache, 20% syrah en/of mourvèdre worden gemaakt met eventuele toevoeging van maximaal 20% andere toegelaten druiven. De witte rassen (grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier) mogen maximaal 20% van de assemblage vertegenwoordigen. De door persing of ‘bloeding’ gevinifieerde rosés van de appellation kunnen 2 tot 4 jaar worden bewaard.
  Bij de witte wijnen van de AOC Côtes du Rhône Villages nemen grenache blanc, clairette blanche, marsanne blanche, roussanne blanche, bourboulenc blanc, en viognier blanc meer dan 80% van het assortiment voor hun rekening.
  Het alcoholgehalte van de appellation wijnen moet minimaal 12,5% bedragen voor de rode wijnen en 12% voor de rosé- en witte wijnen.

 2. Geschiedenis

  Roaix ligt op de tinroute die tijdens het bronzen tijdperk door de Rhônevallei liep. Een hypogeum (begraafplaats) is de doodse getuige van menselijke bewoning tijdens de kopertijd.
  In de 12e eeuw richtten ridders van de Tempelorde in Roaix een commanderij op die de wijnbouw hier tot ontwikkeling bracht. Nadat de orde was ontbonden, kwam Roaix in handen van de paus waardoor het wijngebied een nieuwe boost kreeg.

  De coöperatieve kelder van Roaix-Séguret werd opgericht in 1960. Dit is de jongste kelder van het departement. Het wijngebied werd in 1967 als appellation Côtes du Rhône Villages geklasseerd.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1967
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Roaix
 3. Geografie

  Het wijngebied dat tussen de wijngebieden van Rasteau en Séguret ligt, strekt zich uit over het grondgebied van de gemeente Roaix in het departement Vaucluse.

  Klimaat

  Klassiek mediterraan type met invloed van de mistral.

 4. Bodem

  Klei- en kalkhoudende grond, terrassen met keien van de Ouvèze en hellingen met ontkalkte rode klei.

 5. ROAIX

  Productieoppervlakte

  143 hectares

  Totale productie

  5 058 hl

  Kleur

  • 97% Rood
  • 2% Wit
  • 1% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  35 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016