Rasteau

Dit dorp in de Haut-Vaucluse ligt pal op het zuiden bovenop een heuvel van 200 m hoog en net tegenover de Dentelles de Montmirail.

 1. Indrukwekkend, wijds, zonnig, weelderig, dat zijn de kenmerken van de natuur in Rasteau. De wijnen van Rasteau zijn bevoordeeld door de goden en zijn gezegend met een evenwichtige densiteit.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Door zijn ligging pal op het zuiden wordt het wijngebied redelijke goed tegen de mistral afgeschermd. Door de zeer gevarieerde bodem en het zeer heuvelachtige terrein worden hier droge rode wijnen geproduceerd met een zeer sterk eigen karakter. Doordat de wijnen van zeer hoge kwaliteit zijn en de wijnbouwers zich met zoveel wilskracht van hun taken kwijten kon de AOC Rasteau in 2010 als Cru des Côtes du Rhône worden geklasseerd.
  Rasteau is tevens befaamd voor zijn natuurlijk zoete wijn (Vin Doux Naturel/VDN).

  Druivenrassen en smaken
  De wijnen van de AOC moeten met minimaal 50% grenache zijn gemaakt. Grenache noir spant de kroon in het wijngebied Rasteau. Die druif is in alle wijnen terug te vinden. Zij zegent deze wijnen met een aromatische structuur en zorgt voor gulheid en een rond karakter... Het is een krachtige druivensoort die goed bestand is tegen wind en droogte. Daardoor is zij perfect aangepast aan de terroir van Rasteau met zijn zeer zonnige maar weinig vruchtbare en droge hellingen. Een wijn van oude wijnstokken is hoofdig en heeft mooi gestructureerde aroma’s van braambessen en kruiden.

  Aan de grenache wordt syrah en mourvèdre (minimaal 20%) toegevoegd om een evenwichtige wijn te produceren. Syrah, afkomstig van de cru’s van de zuidelijke Côtes du Rhône Septentrionaux, is de meest recentelijk aangeplante druivensoort in Rasteau. Zij verleent de wijn een intense, mooie en complexe kleur, en toetsen van zwarte vruchten, viooltjes en kruiden. Mourvèdre vinden we op de sterkst aan de zon blootgestelde terroirs; deze druif zorgt voor tanninerijke en zeer gestructureerde wijnen met aroma’s van onderhoud en gekonfijt fruit.

  Bij de overige druivenrassen bemerken we: carignan, de traditioneel in mediterrane wijngebieden aangeplante druif, wil veel warmte, kan goed tegen wind en droogte en is bijgevolg perfect aangepast aan de warme en droge terroirs van Rasteau. In deze weinig vruchtbare omstandigheden geeft deze druif een mooie kleur en structuur aan wijnen die goed ouderen.

 2. Geschiedenis

  Het wijngebied van Rasteau zou reeds van 30 v. Chr. dateren. Nadat het gedurende min of meer lange tijd in het vergeetboek was geraakt, werd het in de middeleeuwen door geestelijken nieuw leven ingeblazen. In de 18e eeuw was het wijngebied zelfs uitgegroeid tot een van de belangrijkste van de Vaucluse en was het vooral befaamd om zijn natuurlijke zoete wijnen.

  In 1870 werden de wijngaarden het slachtoffer van phylloxera en er werden Amerikaanse onderstammen aangevoerd. In 1935 besloten de wijnbouwers om opnieuw met de geschiedenis aan te knopen: zij brengen de productie van de VDN in Rasteau opnieuw op gang.
  In 1937 wordt het dorp opgenomen in de AOC Côtes du Rhône, in 1944 wordt aan het wijngebied de AOC Rasteau toegekend voor de VDN. In 1966 worden de in de gemeente Rasteau geproduceerde droge wijnen opgenomen in de AOC Côtes du Rhône Villages.

  De wijnbouwers zetten door en in 2010 krijgen de (droge) rode wijnen van Rasteau de status van plaatselijke appellation. Voortaan gaat Rasteau alse en Cru van de zuidelijke Rhônevallei door het leven.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  2010
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Rasteau
 3. Geografie

  Het wijngebied van de AOC strekt zich voor het merendeel uit over het grondgebied van de gemeente in het departement Vaucluse


  Klimaat

  Mediterraan beïnvloed klimaat, de hellingen liggen op het zuiden en zijn lichtjes beschermd tegen de mistral.

 4. Bodem

  De zeer gevarieerde bodem is een van de grote troeven van de AOC Rasteaun, waaraan de wijnen hun kracht en tegelijk elegantie en tevens hun breed aromatisch palet ontlenen. Sommige terreinen zijn klei- en kalkhouden, andere zeer schraal op mergel en weer andere bestaan uit rode kleigrond op zandsteen. De onderstammen worden gekozen in functie van het soort terroir zodat elke druivensoort steeds in de voor haar optimale omstandigheden kan groeien.

  Vele percelen zijn overdekt met rolkeien. Die werden meer dan 18 miljoen jaar geleden door het smeltwater van de Alpengletsjers via de Ouvèze aangevoerd. Deze keien slaan overdag de zonnewarmte op en geven die 's nachts weer af waardoor de concentratie van de druiven wordt bevorderd.

  In de zomer moet de wijnstok diep op zoek gaan naar water en voedingsstoffen om te kunnen groeien. Dankzij het wortelstelsel heeft hij minder hydrische stress, zodat de druiven optimaal kunnen rijpen. De arme gronden van Rasteau dragen bij aan de productie van de wijnen van hoge kwaliteit.

 5. Les chiffres de Rasteau

  Productieoppervlakte

  949 hectares

  Totale productie

  33 494 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  35 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016