Puyméras

Côtes du Rhône Villages

Een terroir bij uitstek voor wie op zoek is naar nieuwe wijnen

 1. Puyméras is teder, bijna timide, innemend en geeft met zijn levendige en oprechte wijnen op subtiele wijze te kennen aanwezig te wijn aan het wijnfront.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Het wijngebied van Puyméras strekt zich uit over vijf gemeenten in de Drôme en de Vaucluse: Faucon, Puyméras, Saint Romain, Mérindol-les-Oliviers en Mollans-sur-Ouvèze. Dit jonge wijndorp heeft een gemeentelijke appellation sinds 2005. Het klimt tot een hoogte van 400 m waarbij het zijn wijngebied als een slinger over verschillende valleien spreidt. Het grootste gedeelte is aangeplant op oude kiezelterrassen met een rode laag zand met keien. Het overige deel ligt op zandige hellingen die door een kalklaag wordt vastgehouden. Grenache: de meest befaamde druif van de Côtes du Rhône zwaait de plak. Hier groeit zij te midden van een heel geurig landschap: lavendel, olijfbomen, garrigue… en profiteert zij van het frissere, door de Mont Ventoux beïnvloede klimaat. Uit deze alchimie ontstaan rode wijnen met aroma’s van rode vruchten, bosvruchten en garrigue, tijm, rozemarijn… Hun onderbouw doet de smaken in de mond nog sterker uitkomen die daarna nog lang blijven nazinderen. Een terroir bij uitstek voor wie op zoek is naar nieuwe wijnen

  Druivenrassen en smaken
  De AOC Côtes du Rhône Villages Puyméras produceert uitsluitend rode wijnen. Het productieassortiment bestaat uit minimaal 50% grenache noir en minstens 20% syrah en/of mourvèdre. De overige druivensoorten van de appellation zijn voor maixmaal 20% toegestaan. De rode wijnen van de appellation moeten een alcoholgehalte van minimum 12,5% hebben.
  De rode wijnen van de AOC verrassen in de eerste jaren met aroma’s van steenvruchten en na verloop van enkele jaren evolueren die naar toetsen van leder en truffel. Deze wijnen kunnen lang bewaren en kunnen er tot meer dan tien jaar over doen voordat ze op hun best zijn.

 2. Geschiedenis

  Dit gebied dat wordt doorkruist door de Ouvèze en de Lauzon werd reeds aan het eind van het vroeg paleolithicum, dus meer dan 10.000 jaar voor onze tijdrekening, door de mens bewoond. Er zijn ook sporen van de Romeinse overheersing teruggevonden (graven met asurnen, grafzuilen …), maar het belangrijkste restant is een aan Jupiter Delpusorius gewijd standbeeld dat in Saint-Romain-en-Viennois werd gevonden.
  Tijdens de middeleeuwen werd de wijnbouw hier ontwikkeld door de monniken afkomstig uit Isle-Barbe (Lyon) en de abdij van Cluny. Vroeger waren het hier vooral boomgaarden maar na de stevige vorstperiode van 1956 bleven alleen de wijngaarden over. Enkele tussen de wijnstokken verdwaalde olijf- en fruitbomen zijn de stille getuigen van het boomgaardverleden van dit gebied.
  Het wijngebied van Pyméras werd in 1979 als AOC Côtes du Rhône Villages geklasseerd, in 2005 werd hieraan de gemeentenaam toegevoegd.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  2005
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Puyméras
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uit over zeer heuvelige gemeenten en varieert in hoogte van 220 tot 600 m. De appellation omvat Mérindol les Oliviers en Mollans sur Ouvèze in de Drôme, en Faucon, St Romain en Viennois en Puyméras in het departement Vaucluse.

  Klimaat

  Mediterraan type maar iets frisser, door de invloed van de 1912 m hoge Mont Ventoux.

 4. Bodem

  De terroir van de appellation bestaat uit keiachtige terrassen met rolkeien en hoekige platte stenen bedekt met fijne, rode zandlaag met keien.

 5. PUYMÉRAS

  Productieoppervlakte

  136 hectares

  Totale productie

  5 366 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  39 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016