Plan de Dieu

Côtes du Rhône Villages

Plan de Dieu dankt zijn naam aan een middeleeuwse legende...

 1. Als voorbeeld van lange levensduur bezit Plan de Dieu de kracht om weerstand te bieden aan het harde klimaat, waaruit dit unieke karakter van de Côtes-du-Rhône ontstaat, het puikje van de aarde dat wijn wordt.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Wie in de middeleeuwen door dit uitgestrekte garriguewoud te trekken moest zich hoeden voor struikrovers en kon maar beter zijn ziel aanbevelen bij God. Hoogstwaarschijnlijk heeft Plan de Dieu zijn naam aan deze legende te danken. Daarna kwamen de wijngaarden dit gebied overheersen. Die strekken zich momenteel uit over 1.500 hectare op een hoogte van 110 m. De enkele bossen die er nu nog staan liggen verspreid over het wijngebied dat aangeplant is op een bodem van rode klei en zeer veel grote rolkeien die tot tien meter diep in de grond gedrongen zijn. Door deze aanzienlijk dikke laag is de bodem mager en brengt hij weinig voort: nauwelijks meer dan een fles per wijnstok! Dit wijngebied produceert uitsluitende rode wijnen die zijn gemaakt van de drie belangrijkste soorten van de Côtes du Rhône : grenache, syrah en mourvèdre. De combinatie van deze drie rassen zorgt op deze terroir voor schitterende, kleurige, aromatische en geconcentreerde wijnen. Wat de neus betreft doen zij aan de omringende garrigue denken: hij geeft de aroma’s vrij van tijm, laurier en onderhout.
  Een vijftigtal wijnbouwers hebben zich geschaard onder de vlag van de appellation die sinds 2005 tot het kransje van de Côtes du Rhône villages met gemeentelijke benaming behoort. Om zich duidelijk van andere wijngebieden te onderscheiden werd een speciale fles ontworpen. Daarop prijkt de inscriptie Plan de Dieu en het «wapenschild» van het wijngebied: Een druif met een krans boven. Een duidelijk en doordacht herkenningsteken!

  Druivenrassen en smaken
  De druivenrassen van de AOC Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu bestaan voornamelijk uit grenache noir aangevuld met syrah en mourvèdre in een verhouding van minstens 20%. Deze assemblage produceert wijnen met geconcentreerde aroma’s, met een rijke smaak van rode bloemen, kruiden en garriguetoetsen, die zich met de tijd ontwikkelen naar nuances van leder, anijs en zoethout …
  De wijnen van de appellation moeten een alcoholgehalte van minstens 12,5% hebben.

 2. Geschiedenis

  Reeds bij de eerste vermelding van Plan de Dieu (Plan Dei) in een historische bron lijkt er een link met wijn te zijn: het betreft een perkament uit 1326 dat over een transactie gaat die de weiden en de wijnstokken tussen de inwoners van Camaret en Travaillan verdeelde. In de middeleeuwen kreeg het wijngebied van Plan de Dieu een geweldige boost doordat er zich verschillende religieuze gemeenschappen kwamen vestigen.

  In 2005 werd het wijngebied geklasseerd als Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam; de appellation is alleen op de rode wijnen van toepassing.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  2005
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Plan de Dieu
 3. Geografie

  De appellation strekt zich uit over de gemeenten Camaret-sur-Aigues, Jonquières, Travaillan en Violès in het departement Vaucluse.

  Klimaat

  Klassiek mediterraan type met invloed van de mistral.

 4. Bodem

  Deze betrekkelijk uniforme terroir bestaat uit grote alluviale terrassen die zo’n 2 tot 300.000 jaar geleden tijdens het Riss door de Aigues en Ouvèze werden gevormd, met daarom kalkhoudend grind uit het quartair. Dit grind rust op blauwe klei uit het plioceen of op zandsteenhoudende kobaltkalk waarlangs vocht kan opstijgen dat ervoor zorgt dat de druiven tijdens de droge zomerperiode relatief goed gevoed worden.

 5. PLAN DE DIEU

  Productieoppervlakte

  1 054 hectares

  Totale productie

  40 909 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  39 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016