Muscat de Beaumes de Venise

Wordt beschermd door de Dentelles de Montmirail

De muscaatdruiven die zijn aangeplant op smalle terrassen, die lokaal restanques of faysses worden genoemd, en die door muurtjes worden ondersteund, hebben het landschap van deze regio geboetseerd.

 1. De Muscat de Beaumes-de-Venise is uniek in de Rhônevallei. In de loop van de geschiedenis heeft het wel vaker weinig gescheeld of deze wereldvermaarde natuurlijk zoete wijn was van de aardbodem verdwenen. De heropleving van deze wijn is te danken aan de door de Dentelles de Montmirail beschermde terroir. Die is perfect voor het verbouwen van de muscat à petits grains, de druif waar alles om draait, en vooral aan de volhardende arbeid van de plaatselijke wijnbouwers. Vandaag de dag waken zij angstvallig over de kwaliteit van hun wijnen, waarbij zij hun kennis en ervaring koppelen aan de hoogtechnologische apparatuur in hun kelder om de toekomst zeker te stellen.
  De muscaatdruiven die zijn aangeplant op smalle terrassen, die lokaal restanques of faysses worden genoemd, en die door muurtjes worden ondersteund, hebben het landschap van deze regio geboetseerd. De voormalige boomgaarden verdwenen na de strenge vorstperiode van 1956 en hebben plaats moeten ruimen voor de druiven die uit deze magere bodem de krachtigste smaken en aroma's in het glas toveren… De muscat van Beaumes-de-Venise is goudgeel met aroma’s van bloemen en exotische vruchten en blijven lang nasmaken in de mond. Deze VDN-wijnen worden gemaakt van assemblages van muscat à petits grains blanc en noir en hebben een kleur die kan gaan van amber tot rosé en zelfs tot bijna paars.

  Druivenrassen en smaken
  Het assortiment bestaat uitsluitend uit muscat blanc en noir à petits grains. De druiven worden handmatig in verschillende stappen geoogst afhankelijk van hoe rijp de druiven zijn.
  Hun suikergehalte moet hoger zijn dan 252 g/l.
  Aan het einde van de gisting wordt zuivere alcohol van minstens 96 graden toegevoegd op het ogenblik dat de most zelf een alcoholgehalte van 5 tot 10% heeft. De wijnen moeten miniaam 100g/l suiker bevatten en het alcoholgehalte moet minstens 15% bedragen.

 2. Geschiedenis

  Sporen wijzen erop dat reeds in de oudheid mensen woonden in Beaumes-de-Venise. De door de Griekse kolonisten aangeplante wijngaarden werden tijdens de Gallo-Romeinse periode verder uitgebreid. In de 1e eeuw verwijst Plinius de Oude in zijn Natuurlijke Historie naar het bestaan van Muscat, de lekker wegdrinkende en fruitige wijn die reeds lang in Balme werd verbouwd en die hij “de druif van de bijtjes” noemde.

  In de 14e eeuw liet paus Clemens V, die een echte wijnkenner was, een muskaatwijngaard van 70 ha aanplanten op de hellingen van Beaumes-de-Venise. Tijdens de godsdienstoorlogen in de renaissance was het wijngebied op sterven na dood. Pas in de 18e eeuw kwam de productie weer op gang en konden de wijnen die door Joseph Roumanille en Frédéric Mistral vele malen werden bejubeld.
  Aan het eind van de 19e eeuw werd het grootste deel van het wijngebied in de Vaucluse door phylloxera nogmaals vernield. Bijna was het dorp in het vergeetboek terecht was gekomen, Muscat de Beaumes-de-Venise verrees evenwel weer uit zijn as toen de wijngaarden begin van de 20e eeuw werden heraangeplant. De AOC Vin Doux Naturel Muscat de Beaumes-de-Venise werd in 1945 erkend met terugwerkende kracht tot de oogst van 1943 erkend.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1945
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Muscat de Beaumes de Venise
 3. Geografie

  Het wijngebied ligt op de zuidelijke flank van de Dentelles de Montmirail en strekt zich uit over de gemeenten Beaumes-de-Venise en Aubignan in het departement Vaucluse.

  Klimaat

  Wordt beïnvloed door de Middellandse Zee: het is er warm, de mistral wordt er gemilderd door Dentelles de Montmirail.

 4. BODEM

  Bestaat uit ‘blonde aarde’ afkomstig van zandige mergel in het zuiden en klei- en kalkhoudende gronden in het noorden.

 5. MUSCAT BEAUMES DE VENISE

  Productieoppervlakte

  395 hectares

  Totale productie

  6 617 hl

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  17 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016