Massif d’Uchaux

Côtes du Rhône Villages

Dit bosrijke heuvelmassief is reeds tweeduizend jaar een plaats waar de wijnranken graag groeien…

 1. Het Massief van Uchaux is een mozaïek van bodemtypes dat zowel onstuimig is als levendig, complex en regelmatig, open en verborgen voor het produceren van aangename en mooie wijnen.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Dit bosrijke heuvelmassief is reeds tweeduizend jaar een plaats waar de wijnranken graag groeien. De wijnbouwers van het gebied hebben de grenzen nauwgezet afgebakend en hebben alleen de meest rendabele percelen behouden. Die liggen verspreid over 750 hectare hellingen te midden van een gebied met een rijke fauna en flora.
  Voor de beroemde natuur- en insectenkenner, Jean-Henri Fabre, was het massief van Uchaux trouwens het geliefkoosde onderzoeks- en observatiegebied. Nergens anders in de zuidelijke Côtes du Rhône worden zijn de wijnstokken aangeplant op de moederrots en krijgen zij voeding van de poreuze zandsteen verrijkt met calciumsilicaatelementen. Het profiel van de 100% rode wijnen is doordrongen van deze bijzondere omgeving. Zij hebben geven aroma's vrij van kleine rode vruchten (framboos, aardbei) evenals delicate florale toetsen (rozen, viooltjes). In de mond leren wij evenwel hun echte originaliteit kennen en die is fris en luchtig. De mooie en goed onderbouwde tannines harmoniëren perfect met een kruidige smaak met toetsen van kaneel en nootmuskaat. Met hun zeer goede aciditeit laten wij hen best een poos kelderen alvorens te drinken.

  Druivenrassen en smaken
  In de AOC Côtes du Rhône Villages Massif d’Uchaux wordt alleen rood geproduceerd. Die bestaan voor het merendeel uit grenache noir (minimaal 50%), met als aanvulling syrah en mourvèdre (minimaal 20%); zij pakken uit met een rijke en complexe aroma’s, hebben een subtiele mineraliteit die wordt ondersteund door een palet van mooie en soepele tannines. Deze wijnen die worden gemaakt door wijnbouwers die essentie van hun terroir tot uitdrukking willen laten komen, zijn ontstellend fris in de mond maar hebben desalniettemin een krachitg karakter en kunnen goed ouderen.

 2. Geschiedenis

  Het wijnverleden van Massif d’Uchaux gaat terug tot de Romeinen toen de Via Agrippa de streek doorkruiste van Lyon naar Arles. Uit historische bronnen blijkt dat in 1290 wijn mocht worden verkocht in de gemeente Mondragon. De eerste belastingen op wijn komen er reeds vanaf de 15e eeuw waaruit mag worden afgeleid dat de wijnhandel een belangrijke bron van inkomsten was.
  In 1937 kreeg een deel van het wijngebied van het Massif d’Uchaux de appellation Côtes du Rhône. In 1983 worden deze wijnen erkend door de appellation Côtes du Rhône Villages en vanaf 2005 worden de wijnen van het Massif d’Uchaux als Côtes du Rhône Villages met geografische benaming gelabeld.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  2005
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Massif d’Uchaux
 3. Geografie

  De appellation strekt zich uit over de gemeenten Lagarde-Paréol, Mondragon, Piolenc, Sérignan du Comtat en Uchaux in de Vaucluse.

  Klimaat

  Mediterraan klimaan, zeer bosrijke hellingen op een hoogte van 100 tot 280 m.

 4. Bodem

  Het terroir van het Massif d’Uchaux werd gevormd tijdens het Laat-Krijt aan het einde van het Mesozoïcum en bestaat voor het grootste deel uit kalksteen met veel keien. De appellation dankt haar aparte karakter aan de overvloed calciumsilicaat zandsteen. De wijngaarden liggen op naar het zuiden gerichte hellingen waar de druiven goed gedijen en mooi rijpen, dankzij de stenen die de overdag opgeslagen warmte ‘s nachts weer afgeven. Een ideale rijping van de aroma’s wordt ook verzekerd door de evenwichtige wateraanvoer.

  De wijnbouwers van de appellation hebben de handen in elkaar geslagen om de biodiversiteit te bevorderen door de wijnstokken te koesteren zonder de fauna en flora van de regio aan te tasten. Deze aanpak draagt bij aan het bijzondere karakter van deze terroir.

 5. Het MASSIF D’UCHAUX

  Productieoppervlakte

  201 hectares

  Totale productie

  6 670 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  33 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016