Luberon

Reeds in de oudheid tierden de wijnstokken hier welig.

Door zijn ligging op een hoogte van 200 tot 450 m zijn de temperatuurverschillen er tussen dag en nacht groot en dat is de garantie voor frisse wijnen.

 1. De ruwe en ongetemde Luberon laat de mens toe er de wijngaarden te laten bloeien. Vanuit dit natuurlijk oogpunt laten de wijnen maar wat graag hun zuivere en bijzondere charmes ontdekken.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  De Luberon is een van de zuidelijkste wijngebieden van de Rhônevallei. De voor de Provence symbolische regio bulkt van architecturale pareltjes: kathedraal, kastelen, dorpjes op heuveltoppen en gebouwen in renaissancestijl … De charme en het heerlijke leven hebben tal van kunstenaars hierheen gelokt, zoals Picasso, André Lhote, Nicolas de Staël , Camus…
  Reeds in de oudheid tierden de wijnstokken hier welig. Zij hebben een goed bewaarde natuur te midden van het regionale natuurpark in bezit genomen. De wijnen genieten van het zachte mediterrane klimaat en maar verrassen wel door hun frisse finale. Door zijn ligging op een hoogte van 200 tot 450 m zijn de temperatuurverschillen er tussen dag en nacht groot en dat is de garantie voor frisse wijnen. In de witte wijnen proeven we een mooi elegant karakter waaraan de vermentinodruif aroma’s van citrusfruit toevoegt. De appellation produceert drie kleuren, met evenwel een duidelijke dominantie van rosé... De wijnen zijn aromatische en doordrenkt van finesse en levendigheid. ..

  Druivenrassen en smaken
  Bij de productie van de wijnen van de AOC Luberon moeten verschillende druivensoorten worden gebruikt. Rood en rosé worden gemaakt van syrah en grenache noir, aangevuld met mourvèdre en cinsault.
  De rode AOC Luberon is rond, fruitig en gul in de mond, met aroma’s van zwarte bessen, braambessen, frambozen... In sommige jaren kunnen we ook toetsen van peper proeven, zonder dat voor de appellation typische frisheid op het achterplan raakt.

  De zeer frisse roséwijnen tonen een mooie schakering van rozige kleuren, van zeer licht tot fel roos. In de mond geven zij hun aroma’s van rood fruit (aardbei, aalbes) of meer exotische nuances vrij.

  De witte wijnen zijn gemaakt van grenache blanc, clairette blanche, vermentino, bourboulenc, roussanne, marsanne, ugni blanc en viognier. Deze assemblages verlenen de witte wijnen van de appellation een levendig en elegant karakter. Zij beschikken over een zeer mooie waaier aan aroma’s van pompelmoes tot perzik en van honing tot gegrild brood voor de complexere jaartallen.

 2. Geschiedenis

  De Luberon kan terugblikken op een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 5000 jaar oude Lagoza beschaving. Grafzuilen met afbeeldingen van mensen getuigen van de aanwezigheid van de eerste landbouwers in deze regio. De geschiedenis van de wijnbouw in de Luberon begint in de oudheid toen de wijnstokken werden aangeplant. De Griekse kolonisten brachten hun eigen wijn mee en ongetwijfeld ook wijnstokken, de Romeinen hebben de wijngebieden, vooral in het gebied van Aigues, evenwel tot ontwikkeling gebracht.
  Een bas-reliëf met vaten, de eerste getuige die naar dit soort recipiënten verwijst, werd opgedolven in Cabrières-d'Aigues. In de regio werden tevens wijnrecipiënten (amfora’s, buikflessen) terughebben die veel gelijkenis hebben van die op de zuil van Cabrières. De ‘Schat van Apt’ in het museum Calvet in Avignon is na die van Pompeï het mooiste tot nu toe bekende ensemble van bronzen wijnrecipiënten (uit de 2e en 3e eeuw).
  In de middeleeuwen kennen de wijndomeinen van de Luberon een grote bloeitijd tijdens de periode van de pausen van Avignon. Na periodes van wisselend hoog- en laagtij tijdens de renaissance en de moderne tijd wordt het wijngoed aan het eind van de 19e eeuw en daarna tijdens het interbellum sterker ontwikkeld.

  Vanaf de jaren 70 wordt het wijngebied door de wijnbouwers van de appellation aanzienlijk gemoderniseerd. Deze inspanningen leiden in 1988 tot de toekenning van de AOC Luberon.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1988
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Luberon
 3. Geografie

  Het wijngebied strekt zich uit over 36 gemeenten in het regionale natuurpark van de Luberon in het departement Vaucluse. In het noorden wordt het begrensd door de rivier Calavon en in het zuiden door de Durance. Het ligt op de twee flanken van het Luberon-massief, met uitzondering evenwel van de Combe de Lourmarin die de scheiding vormt tussen de massieven van de grote en de kleine Luberon.

  Het regionale natuurpark van de Luberon is sinds 1997 door de UNESCO in geschreven in het Wereldnetwerk van Biosfeerreservaten. Omdat het park alse en voorbeeld geldt wat betreft het evenwicht tussen economische ontwikkeling en bescherming van een rijke en wilde natuur, werd het door de UNESCO bevorderd tot de rang van «voorbeeldmodel» voor duurzame ontwikkeling.

  Klimaat

  Het mediterrane klimaat wordt beïnvloed door de hoogte met haar grote temperatuursverschillen. Met ongeveer 2.600 uren zonneschijn per jaar behoort de Luberon tot de zonnigste Franse regio’s. Dat staat uiteraard garant voor de goede rijping van de witte druivensoorten. Door de duidelijk lagere temperaturen ‘s nacht krijgen de druiven de kans om zich te rehydrateren wat het karakter van de rode druivenrassen versterkt.

 4. Bodem

  Een gediversifieerde bodem op een gemiddelde hoogte (tussen 200 en 450m) met zandgronden uit het mioceen in het gebied van Aigues, kalkhoudend steenpuin aan de voet van de bergen en rode klei die typisch is voor de regio rond Apt.

 5. De LUBERON in cijfers

  Productieoppervlakte

  3 362 hectares

  Totale productie

  156 001 hl

  Kleur

  • 35% Rood
  • 19% Wit
  • 46% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  46 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016