Lirac

Een iets verborgen cru, zeker de moeite waard.

Lirac is een van de meest zuidelijke gebieden van de Rhônevallei… maar ongetwijfeld ook de meest verholen

 1. Frisheid en zachtheid, Lirac maakt aanspraak op deze verwonderijke rust. Lichtheid is alleen maar schijn, waarachter een onbetwistbaar gul en veelkleurig palet schuil gaat.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Frisheid en zachtheid, Lirac maakt aanspraak op deze verwonderijke rust. Lichtheid is alleen maar schijn, waarachter een onbetwistbaar gul en veelkleurig palet schuil gaat.
  CHRISTOPHE TASSAN
  Sommelier Ambassadeur van de Rhône
  Lirac is een van de meest zuidelijke cru’s van de Rhônevallei… maar ongetwijfeld ook de meest verborgen. Het wijngebied wint aan kwaliteit, is goed bewaard en het is er rustig weg van de toeristische gebaande paden. En toch wordt hier reeds sinds de oudheid aan wijnbouw gedaan. In 1947 werd de Appellation cru van de Côtes du Rhône toegekend. Lirac is een van de rare zeldzame wijngebieden waar de wijn in drie kleuren wordt geproduceerd. De appellation strekt zich uit over de beste gronden van de 4 kleine gemeenten van de Gard en het eisenpakket behoort tot de strengste van de regio. Reeds in de middeleeuwen werd dit wijngebied op de 'Côte' du Rhône geprezen voor de kwaliteit van de wijnen. Om deze kwaliteit te garanderen mogen alleen wijnbouwers en -handelaars die het handvest naleven de nieuwe fles van Lirac gebruiken. Door de assemblage van wijnen uit verschillende terroirs kan de echte Lirac-wijn tot leven komen: Krachtig, mooi gestructureerd en met veel aroma’s, maar altijd fris en steeds elegant. Een parel die de liefhebber absoluut moet ontdekken!

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  Dankzij de diversiteit van de bodem en het mediterrane klimaat van de appellation kunnen tal van rassen hier al hun kwaliteiten ten volle tot ontplooiing brengen. Grenache noir, syrah, mourvèdre en cinsault tieren welig op de kleihoudende plateaus met hun grote rolkeien waar zij hun kracht putten voor mooi gestructureerde rode wijnen. Grenache noir, syrah en cinsault, de rassen voor de rosé van Lirac, groeien in de zandige zones waaruit zij hun ronde karakter halen. De witte rassen zoals grenache blanc, bourboulenc, roussanne en clairette waaraan in mindere verhouding picpoul, marsanne of viognier worden toegevoegd gedijen op de schrale garriguebodem, waaraan zij hun elegant en verfijnd karakter met complexe aroma’s ontlenen.

  Rood: de wijnen van Lirac hebben een donkere robijnrode kleuren en laten aroma’s vrij van rode en zwarte vruchte, kreupelhout en kruiden. Bij het verouderen neigen de aroma’s naar leder, zoethout, truffel en cacao. Het zijn evenwichtige wijnen die in de mond mooie en krachtige tanines tonen en een rond karakter vrijgeven. Zij kunnen zeer goed verouderen.

  Rosé: intense en diepe kleur. Ze hebben een neus van aardbeien, framboos en rood fruit. Het zijn vette maar tevens dynamische wijnen die in de mond een mooie lengte hebben met in de frisse afdronk een mooi aromatische pallet.

  Wit: zij koppelen een heldere en lichte kleur aan florale en fruitige toetsen. Acacia, linde of venkel vermengen zich met witte perzik, appel en exotisch fruit. Met de tijd ontwikkelen deze zich naar honing en garrigueplanten. Deze fijne en delicate wijnen creëren in de mond een zeer frisse finale.

 2. GESCHIEDENIS

  Reeds twee millennia is de wijnbouw een van de bronnen van inkomsten voor de lokale bewoners.
  De haven van Roquemaure was in de loop der eeuwen een machtige en welvarende haven geworden. Van daaruit vertrokken de wijnen van de "Côte du Rhône" naar Parijs, Engeland of Nederland. In de 16e eeuw kwam de wijnhandel in een stroomversnelling: de wijnen van Lirac, die toen reeds zeer in de smaak vielen van de groten der aarde, waren niet meer weg te denken van de dissen aan de koningshoven in Frankrijk en het buitenland. In de gemeente Saint-Laurent-des-Arbres zijn nog steeds de sporen te zien van die luisterrijke verleden: in deze voormalige enclave van het bisdom Avignon lag een wijngaard van de bisschoppen. Deze lag rond het kasteel van het dorp dat makkelijk te herkennen was aan de slottoren met uitkijkpost en produceerde voldoende wijn om die als tiende naar de overzijde van de stroom te verschepen: vijf vaten rode wijn van dicht tegen de rand van de gistkuip.
  Om te voorkomen dat hun naam onterecht werd gebruikt mochten de wijnboeren vanaf 1737 hun vaten brandmerken met de letters C.d.R. als afkorting van «Côte du Rhône». Zo werd de herkomst van de wijnen gegarandeerd. De Cru Lirac ligt dus aan de basis van de Côte, die bij uitbreiding naar alle wijnen van de Côtes du Rhône verwees.
  In 1804 erfde Graaf Henri de Régis de Gatimel het kasteel van Ségriès, dat vandaag de dag nog tussen de wijngaarden verrijst. De inkomsten van het domein kwamen toen enkel voort uit graan, zijderupsen en een bescheiden wijngaard.
  In 1925 werd besloten de wijngaard heraan te planten zoals hij ten tijde van de Romeinen was geweest. Tijdens het volgende decennium onderneemt de graaf om de terroir van Lirac als AOC te klasseren. En met succes: op 11 oktober 1945 werd de appellation bij gerechtelijke beslissing van de rechtbank van Uzès erkend, en bij decreet van 14 oktober 1947 werd de AOC Lirac vastgelegd. De nieuwe appellation werd de eerste Cru van de Côtes du Rhône die wijn in drie kleuren produceerde: rood, rosé en wit.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1947
  De AOC Lirac is een feit Lirac
 3. Geografie

  De AOC Lirac ligt 15 kilometer ten noordwesten van Avignon op de rechteroever van de Rhône, in het departement Gard. De 715 hectaren in productie strekken zich uit over 4 gemeenten waaronder Roquemaure, de bakermat van de Côtes du Rhône, Saint-Laurent-des-Arbres en Saint-Géniès-de-Comolas, op de rechteroever van de Rhône

  Klimaat

  Hier heerst een zuiver mediterraan klimaat. Het wijngebied van Lirac krijgt uitzonderlijke veel zonneschijn: 2.700 uren per jaar. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt ongeveer 14°C.

 4. BODEM

  Aan de rand van de AOC, voornamelijk in de gemeente Lirac, zijn de wijnstokken aangeplant op de kalkhoudende plateaus van de Gard, die bedekt zijn met een laag rode klei en grind. Deze goed gedraineerde terroir zorgt voor krachtige wijnen met solide tannines en groot bewaarpotentieel.

  In het centrum van het wijngebied, bijv. in Saint-Laurent-des-Arbres, liggen de wijngaarden op alluviale terrassen van de Rhône, die bestaan uit kwartsrolkeien en rode klei afkomstig uit de Alpen op zandgrond. Deze terrassen stammen uit hetzelfde geologische tijdperk (quartair) als Châteauneuf-du-Pape.

  De hellingen van deze terrassen bestaan uit zandgronden gemengd met kleine keien afkomstig van opeenvolgende terreinverzakkingen. Dat zien we bijv. in Saint-Geniès de-Comolas, waar de rode wijnen fijner en minder tanninerijk zijn.

 5. Lirac

  Productieoppervlakte

  771 hectares

  Totale productie

  24 370 hl

  Kleur

  • 87% Rood
  • 10% Wit
  • 3% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  32 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016