Laudun

Côtes du Rhône Villages

De Romeinen hebben in Laudun veel sporen van hun oveheersing achtergelaten: het kamp van Caesar!

 1. Zalig, zacht, in Laudun i salles in harmonie. Gewoonweg, onder het moederlijk vriendelijke karakter van de omringende natuur. Hier ontstaan de wijnen op zachte en vlotte wijze, typisch rechter Rhôneoever.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  De Romeinen hebben in Laudun veel sporen van hun oveheersing achtergelaten: het kamp van Caesar! De legers van de beroemde keizer bewaakten de Rhône vanuit dit versterkte kamp. Het wijngebied dateert van die periode. Volgens historici groeiden de eerste wijnstokken ongetwijfeld op de flanken van dit versterkte kamp waarrond het dorp tot stand kwam. Op deze plaats zijn trouwen met druiven versierde amfora’s teruggevonden. Die worden nu in het Maison Carrée van Nîmes bewaard. Het wijngebied is vanaf 1967 geklasseerd als Côtes du Rhône villages met de gemeentenaam.
  Nu worden er voonamelijk mooie rode wijnen geproduceerd, maar zijn adelbrieven heeft het wijngebied wel met zijn witte wijnen verdiend. De kleihoudende en zandige terroir van Laudun met zijn sterk drainerend vermogen, verleent de wijnen hun frisheid en aciditeit, twee elementen die onmisbaar zijn voor evenwicht in het glas. De clairette, die hier sterker aanwezig is dan elders in de Côtes du Rhône omdat de druif zo goed is aangepast aan dit type van terroir, draagt ook bij aan de ontwikkeling van de wijnen. Om het plaatje rond te maken wordt de clairette gekoppeld aan grenache, roussanne en bourboulenc. De rode wijnen van deze lichte bodem zijn soepel, mooi rond en fruitig. De roséwijnen verrassen met toetsen van aardbei, een schitterende kleur en veel frisheid. Zuiver genieten!

  Druivenrassen en smaken
  De soepele en mooie rode wijnen ontlenen hun kracht en het ronde karakter aan de grenache (minimaal 50% van de assemblage), het bloemetjesbouquet aan de syrah en de aromatische lengte aan de mourvèdre (minimaal 20% voor de laatste twee rassen). Deze wijnen met een aanzienlijk aromatisch potentieel kunnen jong worden gedronken maar kunnen evenzeer goed verouderen.
  De roséwijnen van de appellation zijn heel aangenaam met minimaal 50% grenache en minimaal 20% syrah en/of mourvèdre. Uit cinsault halen ze een extra aan souplesse en elegantie. De witte druiven (grenache, clairette …) mogen voor maximaal 20% aanwezig zijn. De rosés dienen in de eerste jaren na botteling fris te worden gedronken.
  In de witte wijnen domineren grenache blanc en clairette blanche die goed aangepast zijn aan deze terroir, deze druiven laten zich opmerken door hun finesse en fruitig karakter. Deze wijnen bereiken hun hoogtepunt in de eerste jaren.
  De rode wijnen van de appellation dienen een alcoholgehalte van minimaal 12,5% te hebben, voor de rosés en de witte is dat minimaal 12%.

 2. Geschiedenis

  Dat het wijngebied van Laudun reeds zeer oud is wordt bewezen door het kamp van Caesar, een uitgestrekt versterkt plateau waarin belangrijk archeologisch graafwerk wordt verricht. Vanuit deze observatiepost konden de Romeinen de Rhône overschouwen, de voor deze regio zo belangrijke handelsweg. Volgens de historici werden de wijngaarden in die periode aangeplant op de hellingen van Laudun.

  In de 17e eeuw had het wijngebied een ijzersterke faam. Laudun behoort, net als Chusclan, tot de befaamde en traditionele "Côte du Rhône Gardoise".

  "Laudun" is een in 1947 door de rechtbank van Uzès erkende juridische appellation. De wijnen van Laudun kregen in 1967 de appellation Côtes du Rhône Villages met de naam van de gemeente toegekend.

  In 2008 kwam het tot een fusie tussen de wijnkelder van Chusclan en die van Laudun, waardoor een nieuwe entiteit is ontstaan: «Laudun, Chusclan vignerons» (wijnbouwers van Laudun, Chuslan).


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1967
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Laudun
 3. Geografie

  Het gebied van de appellation strekt zich uit over de gemeenten Laudun, Saint Victor-la-Coste en Tresques in het departement Gard.

  Klimaat

  Mediterraan met invloed van de mistral.

 4. BODEM

  De wijnstokken zijn aangeplant op de rotsige of kiezelachtige hellingen met hun magere bodem die het water goed kan afvoeren.

 5. LAUDUN

  Productieoppervlakte

  537 hectares

  Totale productie

  21 068 hl

  Kleur

  • 80% Rood
  • 18% Wit
  • 2% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  39 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016