Grignan-les-Adhémar

Een plaats met geschiedenis en spiritualiteit.

De wijngaarden die zich tussen lavendeI- en tijmvelden of olijfgaarden op oude truffelgronden slingeren, zuigen zich vol met onder de gulle zon van de 'Drôme provençale' gedistilleerde aroma’s…

 1. De groene eiken en pijnbomen tegen de felblauwe hemel vormen een schrijn voor de wijnstokken. Grignan les Adhémar: Een geheime tuin waar elke ontdekking verbazing wekt, elke pauze aanleiding geeft tot zalig wegdromen.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  De terroir van de AOC Grignan-les-Adhémar strekt zich ten zuiden van Montélimar uit over de met kreupelhout begroeide vlakten op de linkeroever van de Rhône. De wijngaarden die zich tussen lavendeI- en tijmvelden of olijfgaarden op oude truffelgronden slingeren, zuigen zich vol met onder de gulle zon van de Drôme provençale gedistilleerde aroma’s…

  Het rijke architecturale patrimonium draagt nog bij aan de charme van deze door de goden gezegende regio. Op deze met geschiedenis en spiritualiteit beladen plaatsen treffen we om elke hoek een kasteel, kapelletje en vestingmuren, hangbruggen, wasplaatsen en standbeelden aan… De markies de Sévigné was gek op Grignan en verbleef er tot aan zijn dood. Het dorp ademt elegantie uit, men is er voortdurend op zoek naar evenwicht en smaak.

  De wijnen van Grignan les Adhémar, die tussen het noorden en het zuiden van de Rhônevallei worden opgekweekt, verrassen met een mooi evenwicht tussen het ronde karakter van de grenache en de kracht van syrah … De stijl van deze AOC laat zich in de loop der jaren ontdekken en bewijst meer dan ooit zijn reputatie van «verleidelijke wijn».

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijnen van de AOC worden geproduceerd met syrah, grenache, carignan, mourvèdre en cinsault. Marselan dat recentelijk in het handvest van de appellation werd opgenomen, levert met zijn fruitige en kruidige toetsen een verrijkende bijdrage. Deze wijnen met hun hel robijnrode tot dieprode kleur, met paarse of donkerrode reflecties, ontwikkelen een bouquet van zachte kruiden, rode en donkere vruchten, zoethout en kreupelhout. In sommige kunnen we florale, houtachtige en gebrande toetsen ruiken. De wijnen met syrah als hoofdmoot kunnen makkelijk tien jaar ouderen.

  Voor de roséwijnen die zijn samengesteld uit grenache, syrah, carignan, mouvèdre en cinsault, wordt de pers- of saignéemethode gehanteerd. Zij nemen ongeveer 20% van de totale wijnproductie voor hun rekening en zijn fruitig (arôma’s van kleine rode vruchten) en elegant, met toetsen die zowel fris als warm zijn en die nazinderen in de mond. Zij zijn op hun best wanneer zij tijdens het jaar van botteling worden gedronken.

  De zeldzame maar veelbelovende witte wijnen worden gemaakt met rassen waarin het karakter van hun garriguesterroir wordt weerspiegeld: marsanne (zorgt voor aromatisch en elegant karakter), roussanne (verhoogt verfijning, complexiteit en geeft een mooi evenwicht), bourboulenc (kracht), clairette (frisheid en aroma’s van appel), grenache blanc (lengte in de mond, vet karakter en diepter) en viognier (complexe en krachtige aroma’s van perzik, abrikoos, honing en kruiden). De jonge wijn sprankelt met frisheid, de oudere wijnen zijn dan weer mineraler van karakter.

 2. Geschiedenis

  De eerste wijnstokken van Grignan-les-Adhémar werden vanaf de 5e eeuw v. Chr. geplant door Feniciërs. Daarna kwam de regio onder Romeins bestuur en groeide die uit tot een van de rijkste wijngebieden van het antieke en middeleeuwse Gallië, wat voornamelijk was te danken aan de Rhône die als kostbaar communicatie- en transportkanaal dienst deed.
  In de loop van de jaren 1960 brak het echte herstel aan voor het wijngebied. In 1964 werd het geklasseerd als Vins Délimité de Qualité Supérieure (VDQS), hoewel er toen slechts 365 hectare waren aangeplant, tegenover 2.500 honderd jaar daarvoor! Op 27 juli 1973 wordt de status van appellation d'origine contrôlée toegekend onder de naam Coteaux de Tricastin die in 2010 Grignan les Adhémar wordt.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  2010
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Grignan-les-Adhémar
 3. Geografie

  De productiezone van Grignan-les-Adhémar ligt op de linkeroever van de Rhône, tussen de Dauphiné en de Provence, van Montélimar tot Saint Paul Trois Châteaux. De regio heeft een aanzienlijk bebost landschap dat de sporen draagt van zijn verleden waarin hier aan gemengde werd gedaan.

  Klimaat

  Mediterraan klimaat onder invloed van de mistral.

 4. Bodem

  De grote geologische diversiteit zorgt voor een eindeloze variëteit in de wijnen.
  De ondergrond is hoofdzakelijk klei- en kalkhoudend of zandig, het oppervlak heeft evenwel naargelang de zones veranderingen doorgemaakt. Binnen de zone van de appellation kunnen we vier geologische formaties onderscheiden:
  • Door de Rhône aangevoerde en gepolijste ronde keien. De wijnen uit deze bodem zijn complex, gul en zeer rijk.
  • De hoge terrassen boven de Rhône (150 tot 200m), met klei- en kalkhoudende grond, worden omringd door groene heuvels. Uit deze geologische formaties halen de wijnen hun elegantie en ronde karakter, gecombineerd met kracht.
  • Terreinen met zeer veel keien of kiezelzand. In deze kleihoudende grond zijn de wijnen stevig en donkerrood van kleur.
  • Alluviale terrassen langs de Rhône. De wijnen van deze druiven worden gekenmerkt door elegantie en souplesse in de mond.

 5. GRIGNAN LES ADHÉMAR in cijfers

  Productieoppervlakte

  1 316 hectares

  Totale productie

  65 492 hl

  Kleur

  • 76% Rood
  • 11% Wit
  • 13% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  50 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016