Gigondas

«Een buitengewone, natuurlijke en beschermde site. Door de mens bewerkte hellingen om wijnaanplant mogelijk te maken".

 1. Het weelderige, door de wind gesculpteerde Gigondas toont een gelaat waarop de tijd met respect te lezen staat. Trekken die een kalmerende en geruststellende wijsheid uitstralen.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Het zou heiligschennis zijn om in de schaduw van de Dentelles van Montmirail waar geologie en klimaat zo specifiek zijn, geen wijnstokken aan te planten. De wijnen van hier hebben een uniek karakter.» Met deze woorden betuigt Alain Passard, de befaamde chef, eer aan de wijnen van de cru in Gigondas, zijn wijnen, zijn bodem, zijn wijnbouwers (collectieve inspanningen). Hij voegt er nog aan toe dat «hij de flessen van Gigondas volledig ontspannen ontkurkt… deze wijn roept op om met vrienden te worden gedronken! »
  Hij is inderdaad uniek! Tussen Carpentras, Orange en Vaison la Romaine, aan de voet van de Dentelles de Montmirail waarvan de «wortels» voeding verschaffen aan die van de wijnstokken op de top van de appellation, houdt Gigondas zijn schatten verborgen. Met een hoogte van 630 m en reeds 200 miljoen jaren oud torent het uitzonderlijke massief van de Dentelles de Montmirail, prachtige en majestueuze pyramides van grijze kalkrotsen, uit boven de zogenaamde kloof van Nîmes en is meer dan een ommetje waard. Dit geologische fenomeen (een combinatie van fenomenen uit het secondair, tertiair en quartair) dat zeer zeldzaam is in de Rhônevallei, is niet alleen voor avonturiers een bron van vreugde en genot. De rond de Dentelles ontstane bodem biedt een gestructureerde en unieke terroir. Hier worden rode wijnen geproduceerd met aroma’s van kersen die bij het ouderen ontwikkelen naar toetsen van onderhout. De rosés bieden een bloemenvariëteit en zijn complex met toetsen van rode vruchten, amandelen en kruiden.

  Druivenrassen en smaken
  Geconcentreerd, evenwichtig, met finesse: De wijnen van Gigondas hebben een rijk bouquet met mooie en kruidige aroma’s en een zonnige kleur die varieert van robijnrood naar donkerrood. In de neus ruikt met het bouquet van rode vruchten (kersen, geplette aardbei) en zeer rijpe zwarte vruchten (braambessen, blauwe bosbessen). Bij het ouderen evolueren die naar wildere toetsen van onderhout en truffels. In de mond proeft een Gigondas stevig met een mollige aanzet. Dankzij de complexe terroir heeft de wijn een uitgebreid aromapalet gaande van fruitige arôma’s (pruime, vijgen) tot kruidige toetsen (witte peper, kreupelhout, tijm, zoethout). Met de jaren ontwikkelt hij zich in gunstige zin en in de loop van de elevage krijgt hij een steeds fijner karakter.

  Doordat de Dentelles de zonneschijn 's ochtends beperkt zorgen zij ervoor dat de grenache noir (maximaal 80% toegelaten) een aanzienlijk langere rijpingstijd nodig heeft , waardoor zijn krachtig karakter volledig tot uitdrukking komt in deze heerlijke rode wijnen met uitgesproken tanines, goed onderbouwde structuur en een groot verouderingspotentieel. Syrah en mourvèdre (minimaal 15%) versterken de donkerrode kleur en brengen kruidige aroma’s in. Buiten carignan zijn alle overige rassen van de Appellation des Côtes du Rhône toegelaten. Met een inbreng van maximaal 10% van het assortiment: cinsault, clairette en enkele percelen terret noir, counoise en picardan. Wat de roséwijnen betreft is maximaal 80% grenache noir toegestaan terwijl ook alle overige rassen van de appellation met een maximale verhouding van 25% mogen worden gebruikt, met uitzondering ook hier van de carignandruif.

 2. Geschiedenis

  Gigondas heeft altijd dezelfde naam gehad. Over de oorsprong ervan bestaan er evenwel twee hypotheses. De eerste: de naam zou zijn afgeleid van ‘gignit undas’, (opborrelend water), omdat onder deze bergachtige terroir een enorm ondergronds waterreservoir zou schuilen. De tweede: de naam zou afkomstig zijn van het latijnse ‘jucunda’, dat «vrolijk» betekent en zou ingegeven zijn door Jucundus, de eerste eigenaar van deze plaats en een veteraan van het 2e Romeinse legioen… of door de aangename ligging en de vreugde bij het jagen in de omgeving… of door het plezier dat in de wijn schuilt.
  Historici zijn het op één punt eens: de site werd reeds in de prehistorie bewoond; dit wordt gestaafd door de huishoudelijke voorwerpen die hier werden opgegraven. Een andere zekerheid is dat er reeds in de oudheid aan wijnbouw werd gedaan. De veteranen van het 2e Romeinse legioen komt zeker de eer toe dat zij de eerste wijndomeinen hebben opgericht, terwijl de opgraving van gistkuipen om de wijn in op te slaan nog een aanwijzing in ie richting is. Het oudste schriftelijke document dat naar het wijngebied van Gigondas verwijst, dateert uit de 12e
  eeuw.

  Reeds in 1591 vermelden de statuten van de gemeenschap van Gigondas dat er wijn wordt verhandeld en zij reglementeren de wijnhandel tussen de dorpsbewoners en met de ‘vreemdelingen’ aan wie de wijnboeren niet al hun wijn mocht verkopen!
  In de 18e eeuw worden de oogstdata bij voorschrift vastgelegd.
  Eind van de 19e en begin 20e eeuw worden de wijnen van Gigondas tjdens landbouwbeurzen overal in Frankrijk met medailles gelauwerd.
  Nadat strenge vorstperiodes lelijk huis hadden gehouden in de olijfgaarden aan de voet van de Dentelles de Montmiril werden in 1956 talrijke wijngaarden op de flanken opnieuw aangeplant.
  Gigondas werd snel als Côtes-du-Rhône Villages geklasseerd e


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1971
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Gigondas
 3. Geografie

  Het wijngebied van Gigondas ligt volledig binnen de gemeente Gigondas, in het departement Vaucluse.

  Klimaat

  Warm en droog zuidelijk klimaat met jaarlijks 2800 uren zonneschijn. De mistral is de overheersende wind.

 4. Bodem

  De gevarieerde bodemtypes van de Cru bestaan uit grote alluviale terrassen van keihoudende rode klei uit het Mindelien-glaciaal, die zich uitstrekken tot aan de voet van de Dentelles de Montmirail. Doordat het water zo snel in de bodem dringt is watererosie er minder sterk aanwezig en drogen de percelen ook sneller op. Deze kleirijke gronden zijn kenmerken voor de terroirs van grote cru’s.
  Even een beschrijving van Eugène Raspail… «Het reliëf van het grondgebied van Gigondas toont drie belangrijke en parallelle lijnen die van west naar noordoost gaan en daarbij een bocht maken waarvan het punt van samenkomst ergens in het noordwesten moet liggen. De bergkam van deze drie ketens bestaat uit grijze kalkrots afkomstig uit de Juratijd. In het zuiden bedekt de eerste lijn de zwarte klei uit het oxfordiaan. In het noorden wordt de derde lijn bedekt door de lagere neocomienbodem, door de gault, groene zandsteen en korrels chlorietkrijt. De twee tussenliggende valleien (Col d'Alsau, la Buissière) behoren uitsluitend tot de lagere neocomienbodem. In deze tweede vallei wisselen in het gebied Cayron kleihoudende mergelgrond af met banken blauwe en gele kalkrotsen.»

 5. GIGONDAS in cijfers

  Productieoppervlakte

  1 208 hectares

  Totale productie

  37 101 hl

  Kleur

  • 99% Rood
  • 1% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  31 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016