Gadagne

Côtes du Rhône Villages

Te midden van het wijngebied ligt Châteauneuf-de-Gadagne, een charmant dorp op de heuveltop dat symbool staat voor de Provençaalse cultuur.

 1. Het wijngebied dat vlak bij Avignon ligt, biedt een magnifiek panorama op Avignon en het Palais des Papes, de vallei van de Durance in het zuiden, de bergen van de Vaucluse en de Luberon in het oosten, de Rhône in het westen en de vlakte van het graafschap Venaissin en de Mont Ventoux in het noorden.

  Te midden van het wijngebied ligt Châteauneuf-de-Gadagne, een charmant dorp op de heuveltop dat symbool staat voor de Provençaalse cultuur. In 1854 werd er de Félibrige boven de doopvont gehouden, een beweging die de Provençaalse cultuur wil verdedigen en die ontstaan is om initiatief van Frédéric Mistral en 6 andere schrijvers-dichters. Naar aanleiding van een bijeenkomst van de Félibres kreeg Frédéric Mistral in 1867 de «Coupo Santo» van een delegatie Catalaanse schrijvers en politici. Als dank schreef hij het gedicht «Coupo Santo» dat de hymne van de Provence en de Côtes du Rhône is geworden.

  Druivenrassen en smaken
  De uitsluitend rode wijnen worden gemaakt van grenache, in combinatie met syrah en mourvèdre.
  De wijnen van het wijngebied worden gekenmerkt door hun robijnrode kleur met min of meer donkere weerspiegelingen. Elke wijn geeft toetsen vrij van bruyèrehout en kreupelhout. In sommige jaren zijn de toetsen van zoethout en peper sterker aanwezig maar het gekruide karakter is de rode draad van elke wijn.

 2. Geschiedenis

  De wijnbouw in Châteauneuf-de-Gadagne gaat terug tot 500 n. Chr. Vanaf de 15e eeuw zijn documenten die erop wijzen dat er wijn van Gadagne werd verkocht.
  Vanaf 1575 besloot een vergadering van wijnbouwers vanaf welke dag de druiven mochten worden geoogst. Reeds in de middeleeuwen streefden de wijnbouwers van Chateauneuf-de-Gadagne vooral naar kwaliteit.
  Ten westen van de heuvel werd deze kwaliteitsterroir toen reeds afgebakend door de pauselijke grenspalen.
  In het streven naar steeds betere kwaliteit werd midden van de jaren 1980 een experimentele wijngaard aangelegd. Doordat alle door de AOC toegelaten variëteiten in de wijngaard waren aangeplant, konden de wijnboeren de kenmerken van de wijnen van de appellation Côtes du Rhône onderzoeken om zo de optimale kwaliteit uit hun eigen wijnen te halen.

  Door de inspanningen om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren kreeg het wijngebied van Chateauneuf-de-Gadagne in 1937 de status van appellation Côtes du Rhône, in 1997 die van appellation Côtes du Rhône Villages en ten slotte in 2013 de appellatie Côtes du Rhône Villages Gadagne.

  2012
  Création de l'AOC Gadagne
 3. Geografie

  Châteauneuf-de-Gadagne is een dorpje boven op een heuveltop op de linkeroever van de Rhône. Het is gebouwd in amfitheatervorm en ligt op slechts enkele kilometers van Avignon, de hoofdstad van de Côtes du Rhône.
  Het wijngebied van de AOC Gadagne strekt zich uit over 5 gemeenten van de Vaucluse: Caumont-sur-Durance, Châteauneuf-de-Gadagne, Morières-lès-Avignon, Saint-Saturnin-lès-Avignon en Vedène.

  Klimaat

  Een typisch mediterraan klimaat met soms sterke winden, zeer onregelmatige neerslag en warme en droge zomers.

 4. Bodem

  Het wijngebied bestaat uit een lang plateau met rolkeien, de gemiddelde hoogte bedraagt 115 m.

 5. GADAGNE in cijfers

  Productieoppervlakte

  64 hectares

  Totale productie

  2 116 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  33 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016