Duché d’Uzès

Een hertogdom en een wijngebied met een grote geschiedenis tussen de Pont du Gard en de Cevennen!

Het ligt ten noordoosten van Nîmes en strekt zich uit ten westen van de Pont du Gard tot de uitlopers van de Cevennen.

 1. Een hertogdom en een wijngebied met een grote geschiedenis tussen de Pont du Gard en de Cevennen!
  Het ligt ten noordoosten van Nîmes en strekt zich uit ten westen van de Pont du Gard tot de uitlopers van de Cevennen. De wijnbouw die hier reeds in de 6e eeuw v. Chr. aanwezig was, kwam in de middeleeuwen tot ontwikkeling onder impuls van de Kerk. Vanaf de 15e eeuw hebben de wijnen van het hertogdom Uzès reeds een mooie reputatie opgebouwd. In die tijd produceerde het bisdom een voortreffelijke witte wijn die trouwens aanleiding heeft gegeven tot een Provençaals spreekwoord. De bisschop die maar wat fier was op zijn wijn zou aan de jonggehuwden die tijdens hun eerste huwelijksjaar nooit ruzie hadden gemaakt een fles van zijn wijn hebben beloofd. Daaruit komt het spreekwoord voort: «A volon gagna la vigno de mousso d’Uzès» (Zij willen de wijn van de heer van Uzès winnen) dat de draak steekt met al te perfecte jonge koppeltjes.
  De wijnen van het hertogdom Uzès hebben hun adelbrieven definitief verdiend doordat zij sinds juli 2012 als AOC zijn erkend. Er worden zowel rode, witte als roséwijnen geproduceerd. Het zijn assemblagewijnen op basis van druivenrassen die ook voor de andere AOC van de Rhônevallei worden gebruikt (grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, viognier, clairette…)

  Druivenrassen en smaken
  De wijnen van Duché d’Uzès zijn uitsluitend assemblagewijnen. Hun adelbrieven hebben zij te danken aan de aroma’s van grenache, syrah, viognier, cinsault, carignan of mourvèdre en marsanne.

  Deze aromatische, kruidige en fruitige wijnen worden vaak gekenmerkt door een toets van zoethout, peper of zwarte olijven; de rode wijnen van Duché d’Uzès kunnen hun zuidelijk temperament en gemeenschappelijke identiteit niet loochenen. Met hun dieprode kleur en hun kracht zijn zij het product van grote mediterrane druivenrassen: vooral grenache noir en syrah, soms gecombineerd met carignan noir, mourvèdre noir of cinsault noir.

  De roséwijnen van het hertogdom Uzès zijn evenwichtige wijnen met toetsen van witte bloemen en rode bessen, hebben de kleur van rozenbloemblaadjes en verrassen met hun frisheid en pit. Een genot om te proeven met een dominantie van grenache, gecombineerd met syrah of cinsault.

  Met hun goudgele kleur, hun krachtige aroma’s met sterke accenten van citrusvruchten maken de witte wijnen van Uzès het trio van Duché d’Uzès perfect rond. Wijnen met veel klasse waarin viognier en grenache blanc de boventoon voeren.

 2. Geschiedenis

  De wijn van het Duché d’Uzès, een geschiedenis die tweeduizend jaar teruggaat …
  Vanaf de 6e eeuw v. Chr. brachten de Feniciërs en de Grieken wijnstokken naar deze regio en de Romeinen volgden in hun spoor. Omdat wijn reeds bij tal van heidense rites werd gebruikt, kreeg hij de de ogen van de christelijke gemeenschap een zeer geladen symbolische betekenis. De bisschoppen lieten grote hoeveelheden wijn aanrukken. De wijn van de bisschop werd niet alleen voor de communie van de gelovigen gebruikt, het was tevens een teken van eer dat zonder enige krenterigheid aan nobele gasten moest worden geserveerd. De bisschop was dan wel gastvrijheid en hulp verschuldigd aan reizigers en pelgrims, het waren evenwel prinsen, koningen of keizers die de trouwste gasten waren in deze comfortabele en goed bewaakte paleizen.
  In de 15e eeuw worden wijnstokken verbouwd op de zonnige hellingen waar het kreupelhout was verwijderd, op terreinen die met muren gebouwd met droge stenen waren afgebakend om het vee te beschermen en de eigendom duidelijk te begrenzen. Reeds in deze tijd werd melding gemaakt van een kwaliteitswijngebied en van «Edele wijnen». Toen Racine ooit in Uzès verbleef, noemde hij deze wijn «de beste van het koninkrijk».

  De wijngaard van de Heer van Uzès :
  De promenade des Marronniers en het parc die landerijen van de bisschop waren, waren met wijnstokken beplant en waren door een vestingmuur van de Tour Saint Julien tot de Tour Martine afgescheiden van het bisschoppelijk paleis en de kathedraal. De bisschop die danig trots was op zijn druiven wilde rond 1400 een deur om makkelijk bij zijn wijngaard te kunnen komen. De consuls die instonden voor de veiligheid wilden dat niet en lieten de deur dichtmetselen. De Heer van Uzès kreeg toen een schitterende inval en liet overal in de stad weten «dat hij met nieuwjaar een kruik van zijn witte wijn weg zou schenken aan alle jonggehuwden die gedurende hun eerste huwelijksjaar geen ruzie hadden gemaakt». Het staat evenwel nergens vermeld hoeveel koppeltjes van die gulheid hebben kunnen profiteren! Zo ontstond het gezegde «die willen de druiven van de Heer van Uzès winnen», dat doelde op jonge koppeltjes die beloofden dat zij nooit ruzie zouden maken of bij uitbreiding op al wie zich de toekomst al te rooskleurig voorstelde.

  Sinds 1989 begonnen de wijnbouwers van dit wijngebied stappen te ondernemen om de status van Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) toegekend te krijgen. Deze appellation, die gebaseerd is op een strikt omschreven bestek, wil niet de grote volumes, maar wel een topwijn van grote kwaliteit. Een lange weg die in juli 2012 uitmondde in de toekenning van de AOC.  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  2013
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Duché d’Uzès
 3. Geografie

  Het gebied van Duché d’Uzès strekt zich uit tussen Nîmes en Alès; de stad Uzès ligt in het oostelijke deel. Het gehele gebied wordt in het westen begrensd door de eerste heuvels van de Cevennen; in het noorden door het kalkmassief van Lussan met de mont Bouquet als hoogste punt (630 m); in het oosten en het zuiden door uitgestrekte kalkhoudende plateaus die vaak bebost zijn en die de scheiding vormen tussen de gebieden van Nîmes, Sommières en de Rhônevallei. Ten slotte is er de Gardon, het belangrijkste element om het plaatselijk waternetwerk op peil te houden, die het gebied van noordwest naar zuidoost doorkruist.

  Klimaat

  Het gebied heeft een klimaat met mediterraan karakter dat wordt getemperd door de grotere afstand tot de kust en door de aanwezigheid van heuvels die deze invloed van de zee gedeeltelijk tegenhouden. We zien grotere temperatuurcontrasten dan aan de kust, er is tevens een jaarlijks temperatuursverschil van gemiddeld een tot twee graden tussen het zuidoosten en het noordwesten van deze appellation.

 4. Bodem

  De plaatselijke geologie toont gevarieerde formaties van een kleine oppervlakte zoals zandsteen, mergel, keien, losse steentjes, oude aanslibbingsgronden, harde kalkrotsen… Deze formaties keren terug in het landschap waardoor deze regio gekenmerkt wordt door een mozaïek van bodemtypes die juist de sterkte is van het wijngebied van Duché d’Uzès. In 1985 is men begonnen met een indeling te maken volgens het potentieel voor wijnbouw waarmee homogene terroirzones in kaart werden gebracht en er aanwijzingen konden worden gegeven wat betreft de aanplantingen om de druivenrassen optimaal aan te passen om te kunnen produceren conform de AOC-normen.

 5. DUCHÉ D'UZES in cijfers

  Productieoppervlakte

  271 hectares

  Totale productie

  10 766 hl

  Kleur

  • 54% Rood
  • 25% Wit
  • 21% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  40 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016