Crozes-Hermitage

Het grootste wijngebied van de noordelijke appellations.

Luxe Prêt-à-Porter…!

 1. Crozes-Hermitage is verfrissend, charmeert en nodigt permanent uit om de frisse aroma's van het fruit en de bloemen te gaan ontdekken. Het blijft hier langer lente.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Het wijngebied van Crozes-Hermitage ligt op de linkeroever van de Rhône, ter hoogte van de 45e breedtegraad. Het grootste wijngebied van de noordelijke appellations strekt zich uit over 11 gemeenten van het departement Drôme. De prestigieuze cru van Crozes-Hermitage is verkrijgbaar in rood, gemaakt op basis van syrah, en wit, op basis van roussane en marsanne. Syrah zorgt voor een mooi evenwicht tussen het fruit en de tanines. In de rode wijn vinden we aangename florale aroma’s ook al trekken sommige wijnbouwers eerder de kaart van een charmante robuust karakter. De rode Crozes-Hermitage is een elegante, evenwichtige en plezierige wijn.

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijn van de cru wordt geproduceerd op basis van syrah. Zij hebben een heerlijke donkerrode kleur en de neus wordt geprikkeld door rood fruit en florale aroma’s. Deze Crozes-Hermitage met middellang bewaarkarakter kan perfect jong worden gedronken. Hij smaakt fris tijdens de eerste jaren en in de loop der jaren komen meer animale toetsen van kruiden en leder tot uiting. De witte wijnen op basis van marsanne en roussanne zijn mooi goudgeel, iets vettig in de mond maar droog en evenwichtig. Ook zij verrassen met een mooie florale neus met toetsen van gedroogd fruit.

 2. Geschiedenis

  De appellation Crozes-Hermitage dateert van 1937. Tot dat jaar was de appellation beperkt tot de gemeente waarvan zij de naam draagt. Dat was te danken aan de bekendheid van enkele percelen die tot de A.O.C. Hermitage behoren. Pas in 1952 wordt de appellation uitgebreid tot de tien buurgemeenten. Deze zone was lang voornamelijk beplant met boomgaarden (midden en zuiden) of lag gewoon braak (noorden). Na de uitbreiding kwam het wijngebied evenwel volop tot ontwikkeling.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1952
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Crozes-Hermitage
 3. Geografie

  Het wijngebied van Crozes-Hermitage is het grootste van de noordelijke appellations. Het ligt op de 45e breedtegraad en strekt zich uit over 11 gemeenten in het departement Drôme op de linkeroever van de Rhône, ten noorden, ten zuiden en ten oosten van het stadje Tain-l’Hermitage. Het ligt 20 km benoorden Valence en 3 km benoorden Tain-l’Hermitage.

  Klimaat

  Voor het zeer uitgestrekte wijngebied van Crozes-Hermitage geldt een dubbele invloed... In het noorden heerst een gematigd klimaat met een nagenoeg permanent waaiende wind die de lucht in de Rhônevallei uitdroogt. Wanneer de wind uit het noorden komt, zorgt hij in de zomer voor mooi weer en friste, in de winter evenwel voor ijzige koude. Waait hij vanuit het zuiden dan is hij doorgaans de bode van onweerachtige storingen. Vooral in de zomer is de lucht dan bijna ondraaglijk warm.
  Vanaf deze breedtegraad laat ook de mediterrane invloed zich niet onbetuigd… Het hoge aantal uren zonneschijn per jaar (ongeveer 2.400 uur in Valence) zorgt voor warme en droge zomers met een gemiddelde temperatuur van 20°C in juli. De niet buitensporig koude winters mogen afgezwakt semi-continentaal worden genoemd. De jaarlijkse neerslag is eerder gematigd, het regent vooral veel aan het eind van de zomer (vooral in september vanwege het effect of onweer van de Cevennen dat bakken water kan aanvoeren).

 4. Bodem

  Dit grote wijngebied heeft uiteenlopende bodemtypes. Het grootste deel, in het zuiden en het oosten van Tainl'Hermitage, bestaat uit dikke lagen rolkeien uit verschillende ijstijdperken vermengd met rode klei die een relatief vlak reliëf vormen, dat plateaus of terrassen wordt genoemd (les Chassis, les Sept Chemins…). In het noordwesten treffen we terroirs aan met tamelijk steile hellingen. In de buurt van Larnage en Crozes-Hermitage treffen we keiachtig terrassen aan overdekt met löss of wit porseleinaardehoudend zand aan; in de noordelijke gemeenten (Erôme, Serves en Gervans) liggen de wijngaarden op granietbodem die eveneens met löss is overdekt.

 5. CROZES-HERMITAGE

  Productieoppervlakte

  1 683 hectares

  Totale productie

  80 314 hl

  Kleur

  • 92% Rood
  • 8% Wit

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  48 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016