Côtes du Vivarais

Minerale en hartelijke wijnen ...

Het wijngebied haalt zijn kracht uit het plateau des Gras, doorkliefd door de spectaculaire gorges van de Ardèche, te midden van het heuvelige landschap van de Grands Causses.

 1. Streek van licht en ontelbare kleuren. Met zoveel nuances als er combinaties mogelijk zijn met muzieknoten. De wijn betoont eer aan de natuur. De natuur prijst de wijn. Smaakvolle en zintuiglijke melodieën.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  De wijnen van de Côtes du Vivarais die in het zuiden van de Ardèche worden geproduceerd op een rustieke terroir waar de wijnstokken door olijfgaarden en groene eiken worden geflankeerd, zijn het evenbeeld van hun land van herkomst: mineraal en hartelijk ... Het wijngebied haalt zijn kracht uit het plateau des Gras, doorkliefd door de spectaculaire gorges van de Ardèche, te midden van het heuvelige landschap van de Grands Causses.

  De ondergrond van deze regio, die gedurende meer dan 15.000 jaar is gevormd door ondergrondse waterlopen, verbergt tal van heerlijke schatten: grotten, karstpijpen (afgronden) en bronnen die het water bovengronds brengen… Een van de grootste holten ter wereld, de uitzonderlijke karstpijp van Orgnac, kreeg in 2004 het label van Merkwaardige site van Frankrijk.

  Daar de wijnbouwers van de Côtes du Vivarais zeer gehecht zijn aan het behoud van de natuurpracht in hun streek maar tevens voortdurend verder gaan in hun zoektocht naar kwaliteit nodigen zij u uit om te komen genieten van de natuur en van hun wijnen, hun onweerstaanbare hartendieven…

  Druivenrassen en smaken
  In de A.O.C. Côtes du Vivarais zijn voor rode wijnen de volgende rassen toegelaten: grenache en syrah. Voor rosé: grenache, syrah, cinsault. En voor de witte wijnen: clairette, grenache blanc en marsanne.

  De rode wijnen van de AOC worden gekenmerkt door aroma’s van zwarte vruchten en kruiden, veeleer robuuste tanines en heerlijke frisheid. Hun karakter ontlenen ze deels aan de grenache die structuur brengt, het pittige aan de syrah. De kleur van de wijn (donkerrood, paarsrood) en de aroma’s kunnen variëren naargelang het oogstjaar.

  De frisse roséwijnen, die van dezelfde rassen als de rode wijnen worden gemaakt, hebben een mooie kleur en danken hun complexe aroma’s aan de grenachedruif.

  De marsanne en grenache geven aan de witte wijnen van de appellation een verrassend mineraal en fris karakter.

 2. Geschiedenis

  De sporen van wijnbouw die de Helveten, een tot de Galliërs behorende volksstam, hebben achtergelaten dateren van meer dan 2000 jaren geleden en werden teruggevoden tussen de Rhône en de Cevennen. In de middeleeuwen is het wijngebied sterk beginnen ontwikkelen.

  Aan het einde van de 16e eeuw werden de wijnen van Vivarais door Olivier de Serres, de vader van de moderne landbouw, geprezen als «zo heerlijke en delicaat dat men echt niet verder hoeft te zoeken». De talrijke en oude druivenrassen van dit wijngebied, die door ziekten en vorst niet klein te krijgen waren, gaven toen een rijke en rendabele opbrengst.

  Aan het begin van de 20e eeuw hebben de wijnbouwers zich gegroepeerd in coöperatieven die tot op de dag van vandaag het merendeel van de oogst vinifiëren. Eind de jaren 1950 zetten enkele wijnbouwers resoluut in op kwaliteit. De wijngaarden worden herplant met edele rassen die zijn aangepast aan de bodem: voor rood grenache noir en syrah, voor wit grenache blanc en marsanne.

  Door hun wijngaard te renoveren hebben de wijnbouwers van de Ardèche reeds in 1962 het label van Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS) toegekend gekregen. In 1999 werden hun talent en langdurige inspanningen beloond en sindsdien worden hun wijnen geklasseerd als Côtes du Vivarais en Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1999
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Côtes du Vivarais
 3. Geografie

  Het wijngebied van de AOC Côtes-du-Vivarais strekt zich aan weerszijden van de gorges de l’Ardèche uit op het plateau des Gras, op een hoogte van 250 m. De appellation bestaat uit het grondgebied van 14 gemeenten waarvan 9 in het departement Ardèche en 5 in het departement Gard.

  Klimaat

  Mediterraan beïnvloed klimaat met continentale trend, invloed van de mistral.

 4. Bodem

  Een weinig diepe margel- of kalkhoudende bodem. Door de overvloed aan steenslag kunnen de wijnstokken in de lente profiteren van de bodemopwarming en in de zomer van de warmte die de stenen overdag hebben opgeslagen en ‘s nachts afgeven.

 5. De CÔTES DU VIVARAIS in cijfers

  Productieoppervlakte

  220 hectares

  Totale productie

  9 712 hl

  Kleur

  • 52% Rood
  • 6% Wit
  • 42% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  44 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016