Côtes du Rhône Villages

Zo genereus en zoveel karakter!

Hier groeien reeds sinds de Romeinse overheersing druiven; het gebied strekt zich uit over 95 gemeenten die samen het wijngebied van de Côtes du Rhône Villages vormen.

 1. We maken kennis met verschillende “Villages”, verschillende persoonlijkheden en verschillende gezichten. Een ongekende diversiteit! In elke wijn schuilt de ziel van het dorp. De ziel van de terroir en de wijnbouwer, de ziel die de zintuigen en de geest aanspreekt.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  In het zuidelijke deel strekt het wijngebied van de Côtes du Rhône zich uit op terrassen en alluviale vlakten van de Rhône en ook op de hellingen van tal van heuvels en op de top ligt telkens het dorpje (village) in de zon te blaken.
  Hier groeien de druiven reeds sinds de Romeinse overheersing; het gebied strekt zich uit over 95 gemeenten die samen het wijngebied van de Côtes du Rhône Villages vormen. Van de Drôme Provençale tot de oevers van de Durance in het oosten en van de Ardèche tot de Pont du Gard in het westen kunt u deze dorpen en dorpjes gaan ontdekken genesteld op de flanken of de top van hun heuvel voordat u er gaat genieten van de meest kostbare wijnpareltjes. Naargelang het type van de bodem zult u er tal van verschillende dorpen en dorpjes ontdekken, maar één ding is zeker, om ze allemaal te bezoeken moet u beslist meer dan één dag uittrekken!

  Druivenrassen en smaken
  De rode wijnen zijn "genereus" en schitterende begeleiders bij wild, provençaalse stoofpot, gevulde groenten, bereidingen met truffel.
  Deze "elegante en mooie" wijnen zijn aan te bevelen voor heerlijke gemengde salades, orgaanvlees (kalfslever, niertjes, kalfszwezerik), eendenborst, kalfsvlees, varkensgebraad, lamsnavarin of harde en halfzachte kazen.
  De witte wijnen met hun florale toetsen zijn perfecte begeleiders voor warme of koude schelp- en schaaldieren, gevogelte in roomsaus, konijnenragout en het hele assortiment kazen, blauw geaderde en verse geitenkazen.
  De roséwijnen met fruitige accenten gaan perfect bij alle soorten rauwkost, gemengde salades, kipfilet, fijne vleeswaren, grillades en exotische bereidingen.

 2. Geschiedenis

  Met het decreet van 2 november 1966 aangevuld door het decreet van 25 augustus 1967 was de A.O.C. Côtes du Rhône Villages met zijn 90 gemeenten een feit. Deze gemeenten liggen verspreid over de 4 departementen in het zuiden van het wijngebied: Ardèche, Drôme, Gard en Vaucluse.

  Omwille van hun eigen specifieke karakter mag op het etiket een van de 18 gemeentenamen worden afgedrukt: In de Drôme betreft het 4 gemeenten: Rochegude, Rousset les Vignes, Saint Maurice en Saint Pantaléon les Vignes In de Vaucluse 10 gemeenten: Cairanne, Gadagne, Massif d’Uchaux, Plan de Dieu, Puyméras, Roaix, Sablet, Séguret, Valréas en Visan
  In de Gard 4 gemeenten: Chusclan, Laudun, Saint Gervais en Signargues.
  Dit zijn de Côtes du Rhône Villages met appellation op de naam van de gemeente.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1966
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Côtes du Rhône Villages
 3. Geografie

  De 95 gemeenten van de appellation liggen verspreid over de 4 departementen in het zuiden van het wijngebied: Ardèche, Drôme, Gard en Vaucluse.

  Klimaat

  Mediterraan. Het wijngebied dat wordt gekoesterd door de uitdrogende mistral is gezegend met een uitzonderlijk klimaat met vier periodes: twee drage seizoenen, (een kort in de winter en een zeer lang in de zomer); twee seizoenen met neerslag, een in de herfst (met overvloedig veel regen) en een in de lente. De zomers zijn warm en droog, wat verband houdt met de naar het noorden afdrijvende subtropische hogedrukgebieden, en kunnen worden onderbroken door periodes met vaak hevige onweren. De winters zijn zacht. Zij worden gekenmerkt door weinig neerslag en een zeldzame sneeuwvlaag.

 4. Bodem

  Wij treffen hier dezelfde bodemtypes aan als in de A.O.C. Côtes du Rhône maar de criteria die in aanmerking worden genomen, nl. klimaat en bodem, worden rekening houdend met de productievoorschriften van deze appellation, wel strenger toegepast. Met keien bezaaide klei- en kalkhoudende bodems geven doorgaans rijke, "genereuse", gekleurde, volle, vlezige wijnen met krachtige aroma’s. Een schrale bodem met keien produceert aangename, elegante, mooie en fruitige wijnen.

 5. De CÔTES DU RHÔNE VILLAGES in cijfers

  Productieoppervlakte

  8 627 hectares

  Totale productie

  338 452 hl

  Kleur

  • 96% Rood
  • 3% Wit
  • 1% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  39 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016