Côtes du Rhône régional

Een dijk van een roman! Een geprivilegieerde doorgang tussen de mediterrane wereld en het noordelijke of aan de Atlantische oceaan grenzende Europa.

 1. Volg de stroom! Langs de meanders en de zachte oevers liggen de wijngaarden van de appellation Côtes du Rhône gespreid over 171 gemeenten en op rijke en gevarieerde terroirs… onder een en dezelfde genereus stralende zon. Neem rustig de tijd om op verkenningstocht te gaan: alle wijngebieden verrassen met hun diversiteit en hun krachtige karakter. En vaak liggen er onverwachte goudklompjes te wachten… De wijnbouwers van de AOC Côtes du Rhône werken elke dag samen om dezelfde doelstelling te realiseren: u de beste wijnen te garanderen van de wijngaard tot de assemblage. Aan één zaak mag u nooit twijfelen: de vooral rode wijnen van deze AOC zijn allemaal genereus, van prima kwaliteit, aangenaam en kruidig.

  Druivenrassen en smaken
  De appellation telt in totaal 21 druivenrassen. Welke druif wordt aangeplant wordt bepaald door de klimatologische omstandigheden en de aard van de bodem. De selectie van de kwaliteiten van de druiven, de finesse en de rijke assemblage zijn vooral het resultaat van het noeste werk van alle wijnbouwers van de AOC. Al hun inspanningen zijn gericht op één doel: in elke fles evenwicht en harmonie produceren.
  Bij de rode wijnen zorgt de grenache, de basisdruif, voor het fruitige, warme en ronde karakter. Syrah en mourvèdre brengen kruidige aroma’s in de wijn, een kleur en onderbouwde structuur die kunnen verouderen.
  Cinsault geeft de verfijnde toets en maakt de productie van roséwijnen en fruitige primeurwijnen mogelijk. De witte wijnen bulken van aroma’s en frisheid dankzij de assemblage van verschillende rassen zoals bourboulenc, grenache blanc, roussanne, marsanne, clairette en/of viognier.
  Op voorstel van de wijnbouwers werd in 1996 een nieuw decreet voor de Appellation uitgevaardigd met als doel de eigenheid van de wijnen van de Côtes du Rhône nog te versterken. In de rode en roséwijnen moet minstens 40% grenache worden gebruikt (behalve in de wijnen die in het noordelijke deel op basis van syrah worden geproduceerd).
  De witte wijnen moeten worden geproduceerd van 80% grenache blanc, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier.

 2. Geschiedenis

  Een dijk van een roman! De Rhônevallei is altijd een geprivilegieerde doorgang geweest tussen de mediterrane wereld en het noordelijke of aan de Atlantische oceaan grenzende Europa. Uit doorgedreven archeologische opzoekingen in de regio is in combinatie met historische studies gebleken dat de Côtes du Rhône ooit een van de eerste wijngebieden ter wereld waren. Reeds in 125 v. Chr. stichtten de Romeinen de stad en het wijngebied van Vienne. Zij plantten druivenstokken aan en bouwden muurtjes ter bescherming van de terrassen. Die maakten van deze regio een van de mooiste van de Romeinse provincie Gallia Narbonensis. In verschillende documenten uit de middeleeuwen en de renaissance zijn verwijziingen naar wijnproductie te vinden. In de 17e en 18e eeuw maakt de wijnbouw langs de Rhône veel vooruitgang. Het wijngebied begint zijn productie uit te voeren. In de 17e eeuw was "Coste du Rhône" was de naam waarmee het administratieve district van Viguerie d'Uzès (Gard) met zijn befaamde wijnen, werd aangeduid. In 1650 kwam er een wet waarmee hun authenticiteit en kwaliteit werd beschermd. Een in 1737 uitgevaardigd bevelschrift van de Franse koning beveelt dat alle voor verkoop en transport bestemde vaten moeten worden gebrandmerkt met de letters "C.D.R." Pas midden van de 19e eeuw wordt Côte du Rhône de Côtes du Rhône een gebied dat zich uitstrekt over de wijngebieden op de linkeroever van de Rhône. De faam die in de loop van de eeuwen werd verworven werd in 1936 bevestigd door de “Tribunaux de Grande Instance” van Tournon en Uzès en 1936. Onder impuls van Baron Le Roy, een dappere en visonaire man, werd deze faam nog versterkt en werd in 1937 bekrachtigd door de toekenning van de AOC - Appellation d'Origine Contrôlée - Côtes du Rhône.
  In 2004 kwamen 10 nieuwe gemeenten zich bij de appellation Côtes du Rhône voegen die ook geschikt bleken om AOC Côtes du Rhône-wijnen te produceren (negen in de Gard en een in de Vaucluse).


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1937
  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO) Côtes du Rhône régional
 3. Geografie

  Het wijngebied van de appellation strekt zich uit van Vienne tot Avignon. De appellation Côtes du Rhône omvat 171 verspreid over zes departementen (Ardèche, Drôme, Gard, Loire, Rhône en Vaucluse) en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 44.000 hectare.

  Klimaat

  Mediterraan. Het wijngebied dat wordt gekoesterd door de uitdrogende mistral is gezegend met een uitzonderlijk klimaat met vier periodes: twee drage seizoenen, (een kort in de winter en een zeer lang in de zomer); twee seizoenen met neerslag, een in de herfst (met overvloedig veel regen) en een in de lente. De zomers zijn warm en droog, wat verband houdt met de naar het noorden afdrijvende subtropische hogedrukgebieden, en kunnen worden onderbroken door periodes met vaak hevige onweren. De winters zijn zacht. Zij worden gekenmerkt door weinig neerslag en een zeldzame sneeuwvlaag.

 4. Bodem

  De regionale appellation telt vijf hoofdtypes wat de bodem betreft.
  Op de bodem met keien en kleigrond, de keiachtige bodem en de bodem met verspreide keien (op de hellingen) worden de wijnstokken regelmatig voorzien van voeding en water en geven de keien ’s nachts de overdag opgeslorpte warmte af. Die drie bodemtypes zijn uitermate geschikt voor de productie van bewaarwijnen.
  Op de bodems met löss en de zandige bodems kan de watervoorziening vaak problematischer zijn. Dergelijke terroirs zijn beter geschikt voor witte en roséwijnen evenals voor lichtere rode wijnen.

 5. De CÔTES DU RHÔNE RÉGIONAL in cijfers

  Productieoppervlakte

  32 036 hectares

  Totale productie

  1 472 035 hl

  Kleur

  • 87% Rood
  • 6% Wit
  • 7% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  46 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016