Côte-Rôtie

Geen flauwe hellingen hier

De wijnen van Côte-Rôtie halen hun kwaliteiten uit de extreem steile hellingen van de appellation

 1. Als modelorganisatie levert Côte-Rôtie louter finesse en elegantie, charme in de zuiverste zin van het woord, sculptuur van de tijd en kennis. Côte-Rôtie is krankzinnig goed.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Geen flauwe hellingen hier: op de rechteroever van de Rhône halen de wijnen van Côte-Rôtie hun kwaliteiten uit de uitermate steile hellingen van de appellatie die vaak een stijgingspercentage van 60 graden hebben.
  Het zeer smalle wijngebied ligt op terrassen die slechts enkele tientallen wjinstokken breed zijn. Deze appellation op enkele kilometers van Lyon is de meest noordelijke van de Rhônevallei. Côte-Rôtie werd ontwikkeld, bewerkt en beschermd door de centurie van Probus. Thans bewerken een honderdtal gepassioneerde wijnbouwers dit wijngebied met zijn 60 domeinen.
  Deze prestigieuze wijn wordt gemaakt van voornamelijk syrah, met viognier ter aanvulling. Deze mengeling zorgt voor een zeer groot en delicaat aroma en voor uitzonderlijk fijne tanines.
  De kleur is mooi rood, zijn neus complex en kruidig elegant, met rode of zwarte vruchten en viooltjes, hij is mooi en zuiver onderbouwd, kortom een zeer verfijnde wijn waar zeer veel vraag naar is… In januari is de wijnmarkt van Ampuis reeds sinds 1928 HET trefpunt voor al liefhebbers van de appellation.

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  Côte-Rôtie is de enige rode wijn van de noordelijke Côtes du Rhône du Nord waar viognier (tot 20%) bij de syrah wordt gevoegd. Syrah zorgt voor wijn van hoge kwaliteit met dieprode kleur en heerlijke tanines. Viognier geeft de syrah meer finesse en aroma. Deze wijnen hebben een donkere robijnrode kleur.

 2. GESCHIEDENIS

  Reeds tweeduizend jaar geleden prezen de Latijnse schrijvers Martialus, Plinius de Oude of de Griekse schrijver Plutarchus de wijnen van de Côte-Rôtie onder de naam «vin viennois». De eerste geschreven documenten over Ampuis en de Côte-Rôtie dateren uit de 6e eeuw.
  Tijdens de middeleeuw en de renaissance winnen de wijnen van Ampuis nog aan faam en in de 18e eeuw worden de wijnen van de Côte-Rôtie reeds aan de koninklijke hoven van Engeland, Rusland, Pruisen en uiteraard ook Frankrijk geserveerd. In 1890 bereikt het wijngebied zijn hoogtepunt: zelfs het kleinste plekje dat op de hellingen aan de zon is blootgesteld, wordt bebouwd.
  Phylloxera en andere ziektes konden de wijngaarden niet klein krijgen, maar voor de oorlog van 1914-1918 moeten honderd vijftig wijnbouwers naar het front, waardoor de hellingen deels aan hun lot worden overgelaten.
  In 1960 werden op nog slechts een zestigtal hectare wijndruiven verbouwd. De jaren 1980 betekenen de wederopstanding van het wijngebied. De appellation krijgt een nieuwe dynamiek en tegelijk ook internationale bekendheid.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1940
  De AOC is een feit Côte-Rôtie
 3. Geografie

  Het wijngebied van Côte-Rôtie ligt op de hellingen van de rechter Rhône-oever en strekt zich uit over drie productiegemeenten: Saint-Cyr sur Rhône, Ampuis en Tupin-Semons. Het ligt op een tussen 180 en 325 m. Er zijn 73 geklasseerde lieux-dits (gehuchten).

  Klimaat

  De op het zuiden gerichte appellation heeft niet veel last van de noordenwinden en geniet van een gematigd continentaal klimaat dat ook wel het "Lyonese klimaat" wordt genoemd: geen al te koude winters, warme zomer met relatief regelmatige neerslag. De mediterrane invloed is te zien (en voelen) aan een «uitdrogende» zuidenwind.

 4. BODEM

  De zeer steile hellingen van Côte-Rôtie kunnen soms 60° steil zijn. Aangezien nagenoeg alle wijngaarden op metamorfe rotsen zijn aangeplant is de vorming van drie verschillende terroirs het gevolg van verschillende druk en temperatuur, die in het zuiden van de appellation hoger zijn: in het noorden glimmerlei, in het zuiden gneis en in het uiterste zuidoosten menggesteente.
  In Côte-Rôtie wordt de moederrots gekenmerkt door tal van breuken waarlangs de wortels van de wijnstokken bij water en andere voedende stoffen komen.

 5. Côte-Rôtie in cijfers

  Productieoppervlakte

  308 hectares

  Totale productie

  12 606 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  41 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016