Costières de Nîmes

Zuidelijke Rhône

Heerlijk om er te wonen, finesse, warmte: het meest zuidelijk gelegen wijngebied van de Rhônevallei is sinds 1986 als AOC geklasseerd en straalt alle kenmerken uit die het uit de Romeinse periode heeft overgeërfd.

 1. Als verbinding tussen de Rhône en de Camargue tonen de Costières de Nîmes hun kleurrijk mediterraan temperament. Nu eens kalm en turbulent, fruitig en gekruid, dan weer wild en vriendelijk, bloemig en rijk. Maar altijd verrassend.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Heerlijk klimaat om er te wonen, finesse, warmte: het meest zuidelijk gelegen wijngebied van de Rhônevallei is sinds 1986 als AOC geklasseerd en straalt alle kenmerken uit die het uit de Romeinse periode heeft overgeërfd. De wijnranken bekleden de zuidoostelijke zijde van de stad waaraan het wijngebied zijn naam ontleent; hier worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd aangevuld met rosé en wit. Die halen allemaal hun typische karakter uit de uitzonderlijke bodem, een Rhôneterras dat bestaat uit door de Rhône en de Durance aangevoerde keien, vuit de kracht van de druivenrassen uit de Rhônevallei, een gunstig klimaat en de mistral! De wijnen van de AOC profiteren tevens van het ingevoerde Landschappelijk en ecologisch handvest van Costières de Nîmes, een innoverend programma ten gunste van de wijnlandschappen*. Enkele reeds uitgevoerde stappen: het handvest good practices "Viticulture durable” (Duurzame wijnbouw) dat bij het bestek van de AOC is gevoegd, e » annexée au cahier des charges de l’AOC, het opmeten van de biodiversiteit in het wijngebied, het ontwikkelen van formules voor korte themavakanties en het aanduiden van wegjes die door het mooie landschap naar prachtige panoramische punten leiden...Bovendien zijn er in de lente de Vignes toquées, gastronomische wandelingen temidden van de wijngaarden. Redenen genoeg om hierheen te komen!

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  De wijnen van Costières de Nîmes zijn hoofdzakelijk rode wijnen (55%), maar er iso ok rosé (35%) en wit (10%).
  De assemblage van de rode wijnen van de AOC verleent hun een zeer uitgesproken karakter van rijpe vruchten met een fluweelzachte taninestructuur en een frisse afdronk. Bij rood en rosé moeten grenache, syrah en mourvèdre samen ongeveer 60 % voor hun rekening, de overige 40% komt van carignan en cinsault.. Voor de productie van de roséwijnen mag 10% witte druiven van de appellation worden gebruikt.
  Bij de fruitige en ronde witte wijnen maken grenache blanc, roussanne en marsanne de hoofdmoot uit, aangevul met bourboulenc, clairette, vermentino en viognier.
  Minimum alcoholgehalte: 11,5 % vol

 2. GESCHIEDENIS

  In 19 v. Chr. kwamen de oud-legioensoldaten van de Egyptische campagne zich in Nemausus (Nîmes) vestigen. Nadat het decreet betreffende het verbod op wijnbouw in Gallië was geannuleerd beval Cassius Severanius, de gouverneur van Narbonne, tot de massale heraanplanting van het wijngebied van pagus nemensis (Costières). In de middeleeuwen werd de Abdij van Saint Gilles du Gard de zetel van de hoofdcommanderij van langue d’oc van de Hospitaalridder van Sint Jan van Jeruzalem. Die liggen aan de basis van de ontwikkeling van het wijngebied. In de 14e eeuw behoorden de wijnen van Saint-Gilles, Nîmes en de Costière tot de meest gewaardeerde aan het pauselijk hof te Avignon: Johannes XXII, Urbanus V en Gregorius XI lieten hun wijnkelders vullen met wijnen van de Costière. In de 17e eeuw werd de wijnbouw een stuk makkelijker door de bouw van het Canal du Midi en in de 19e eeuw vooral door de verbinding met de Rhône via Sète. De spoorweg die vanaf 1839 tot in Nîmes was aangelegd was eveneens zeer bevorderlijkg voor het wijntransport. In 1955 liet Philippe Lamour, voorzitter van de Compagnie nationale d'aménagement du Bas-Rhône et du Languedoc en tevens vooraanstaand Parijs advocaat, met belangrijke irrigatiewerken uitvoeren. Het kanaal van Bas-Rhône Languedoc, dat vanaf de jaren 1960 het water van de Rhône naar de zuidelijke Gard en de oostelijke Hérault voerde wordt naar hem genoemd. Hij werd tegelijkertijd de voortrekker van de wijnbouw in de Gard waarbij hij duidelijk voor kwaliteit koos. Als voorzitter van het syndicaat van de Costières du Gard, VDQS sinds 1950, krijgt hij het nationaal voorzitterschap van de Vins Délimités de Qualité supérieure. En 1986 wordt de Costières du Gard door de INAO in de familie van de AOC’s opgenomen. In 1989 verandert de naam van de appellation in Costières de Nîmes.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1989
  krijgt de AOC-status Costières de Nîmes
 3. Geografie

  Het wijngebied die in het noorden wordt begrensd door de vallei van de Gardon, strekt zich uit over 40 km, tussen de laagvlakte van de Petit Rhône en het drassige gebied van de Petite Camargue.

  Klimaat

  Met jaarlijks meer dan 2 700 uren zonneschijn wordt dit mediterrane klimaat van juni tot eind augustus gekenmerkt door een periode van nagenoeg volledige droogte. Het regent er zeer zelden, vooral in de herfst met soms enorme onweren. Het hele jaar door waait de krachtige mistral door de wijngaarden waardoor de bodem op natuurlijke wijze wordt uitgedroogd.

 4. BODEM

  De terroir van de Costières de Nîmes bestaat uit grind, in het lokale jargon «gress» genaamd, die in het quartair door de Rhône en de Durance hier zijn afgezet. Deze keiachtige afzettingen met een dikte van 5 tot 15 meter zijn gemengd met zand dat van lichtgeel tot donkerrood gekleurd kan zijn. De wortels van de wijnstokken gaan diep op zoek naar water tot in de kleilagen, zodat zij zelfs in periode van grote hitte een matige maar regelmatige toevoer van water hebben. De met keien bezwangerde grond heeft een enorm drainerend vermogen waardoor overtollig water tijdens de regenperiodes snel wordt afgevoerd.
  In de zomer wordt het convectie-effect versterkt door de warme massa van de keien: wanneer de frisse zeelucht die door de Petite Camargue waait, over de Costières trekt, komt hij de middag in contact met deze warme massa, waardoor een aanzuigend effect ontstaat. Deze koele windjes vergroten de temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zodat de frisheid en de zuiverheid van het vruchtvlees van de druiven beter behouden blijft.

 5. Côstières de Nîmes in cijfers

  Productieoppervlakte

  4 091 hectares

  Totale productie

  221 215 hl

  Kleur

  • 61% Rood
  • 5% Wit
  • 34% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  54 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016