Cornas

”Verbrande aarde”

De op het zuiden gerichte hellingen vormen een natuurlijk amfitheater dat de wijnstokken tegen de koude winden beschermt.

 1. Verborgen, steil, Cornas weet uw geduld en nieuwsgierigheid te belonen met zijn rijke en complexe wijnen.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Het wijngebied ligt in het op de rechteroever gelegen Cornas op de oostelijke helling van het Centraal Massief. De op het zuiden gerichte hellingen vormen een natuurlijk amfitheater dat de wijnstokken tegen de koude winden beschermt. In het Keltisch betekent Cornas “Verbrande aarde”. Door de naar het zuiden gericht ligging zijn de druiven vroeg rijp en dat is de reden waarom deze appellation als eerste van de noordelijke Côtes du Rhône zijn druiven voor de rode wijnproductie oogst.
  De syrahdruif, die in deze appellation als enige wordt verbouwde, brengt hier al haar kracht in de fles. Cornas is een dieprode, bijna zwarte wijn, met paarse tintelingen wanneer hij jong wordt geschonken, die bij het verouderen amberkleurig worden. Dit is een van de best onderbouwde Franse wijnen. Het zijn uitstekende bewaarwijnen waarvan de tanines met de jaren zachter worden en die schitterende aroma’s van zwarte vruchten vrijgeven met een kruidige afdronk waarin ook een zweem van zoethout valt waar te nemen.

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  Zoals alle rode cru’s van de noordelijke Rhône zijn de wijnen van gemaakt van de syrahdruif, de enige druif die in deze appellation is toegestaan. In deze terroir komt de kracht van de syrah volledig tot uitdrukking, de wijnen hebben een schitterend evenwicht en zijn donkerrood bijna zwart van kleur. Deze wijnen die lang kunnen kelderen geven aroma’s vrij van zwarte vruchten en bij het veranderen komt er bij de afdronk naarmate de tanines verzachten een kruidige toets met een zweem van zoethout vrij. De jonge wijnen van de AOC hebben aroma’s van gebrande cacaobonen maar in de loop der jaren evolueren die naar aroma's van leder, peper, truffel en dierlijke aroma's.

 2. GESCHIEDENIS

  Het zeer oude wijngebied van Cornas dateert reeds van in de oudheid. De Romeinen zouden de terrasbouw en de steunmuurtjes hebben geïntroduceerd. Volgens de legende zou Karel de Grote in hoogsteigen persoon in 840 in Cornas zijn geweest, er de wijn hebben gedronken en die zo goed hebben gevonden dat hij die naar zijn residentie in Aken liet brengen. In chronologische orde waren daarna Lodewijk de Heilige, Lodewijk XI, Karel V, Richelieu en Lodewijk XV ook fervente liefhebbers van deze befaamde wijnen. De eerste schriftelijke vermelding van het bestaan van de wijnen van Cornas dateert uit de 10e eeuw waarin een kanunnik van Viviers ernaar verwijst dat de kerk van Cornas door “wijnstokken wordt omringd". In 1763 verwijst een document naar het feit dat er in Cornas een "krachtige wijn" wordt geproduceerd. In 1938 wordt het wijngebied als Appellation geklasseerd. Die is op dat ogenblik beperkt tot de 100 ha die op het gebied van de gemeente liggen. Na 1960 komt de productie in een stroomversnelling en wordt de oppervlakte verviervoudigd.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1938
  De AOC is een feit Cornas
 3. Geografie

  Het gebied van de Appellation, dat op een hoogte tussen 125 en 400 m ligt, is beperkt tot de gemeente Cornas, in het departement Ardèche op de rechteroever van de Rhône, op 7 km van Valence en 12 km van Tournon. In het noorden grenst de gemeente aan Saint Joseph en in het zuiden aan St Peray.

  Klimaat

  Klimaat met sterke mediterrane invloeden. De op het zuiden gelegen terroir is zeer steil en vangt zeer veel zonneschijn.

 4. BODEM

  De terroir bestaat uit een amfitheater gevormd door heuvels op het zuiden en zuidoosten, die de wijngaarden afschermen vfan de mistral en dus van al te grote temperatuurschommelingen. De wijngaarden zijn aangeplant op steile hellingen waarop onstabiele en smalle terrassen, de ”chaillées” in het plaatselijke dialect, zijn aangelegd. De bodem bestaat voornamelijk uit graniet en vaak verbrokkeld graniet waaruit kleihoudende zandgronden zijn ontstaan die ter plaatse “gores” worden genoemd, tussen twee kalklagen (Rocher de Crussol en Rocher de Rochepertuis). Daarnaast zijn er leemafzettingen behalve in het noorden waar een kalkhoudende bodem overheerst.

 5. Cornas in cijfers

  Productieoppervlakte

  145 hectares

  Totale productie

  5 236 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  36 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016