Condrieu

Goudgeel, delicaat en kruidig

De meest noordelijke appellation van de Rhônevallei die uitsluitend witte wijnen produceert

 1. Hoorn des overvloeds waaruit bloemen en vruchten opborrelen: ondanks de kleine oppervlakte heeft het wijngebied van Condrieu een machtig sterk temperament. Aan de wijnen ontspruiten massa’s geuren en smaken. Een bedwelmende roes.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Het wijngebied van Condrieu, op de rechteroever van de Rhône, heeft wereldfaam verworven met zijn witte wijnen. En wat voor een kleur voor de meest noordelijke appellation van de Rhônevallei … Deze overweldigende wijnen ontlenen hun uitzonderlijk karakter aan de viognierdruif, die hier in haar originele terroir is aangeplant. De smalle terrassen van de appellation bestaan doorgaans uit graniet en “arzelle”, een mengeling van rotsen die in stukken breken, graniet, mica, schist en klei, waaraan de wijnen van Condrieu hun fruitige aroma’s van witte perzik en abrikoos ontlenen. De befaamdste wijngaarden liggen boven de hoge rechteroever van de Rhône, bezuiden de Côte-Rôtie. Wijnliefhebbbers gaan het liefste van al buiten de dorpskom een eindje stappen door de wirwar van wijnstokken op de hellingen en op de flanken van de hoge granietrotsen genieten van een befaamde witte cru.

  In de jaren 50 was de viognierdruif nagenoeg uit het druivenlandschap verdwenen, maar de passie van enkele wijnbouwers van de appellation kon haar in leven houden, om in de jaren 80 te herrijzen. De AOC heeft momenteel een oppervlakte van 110 hectare en is met name in de VS uitgegroeid tot een wereldreferentie.

  De goudgele, delicate en kruidige Condrieu, die zijn kwaliteiten uitsluitend te danken heeft aan de onvoorspelbare en subtiele viognier – een inheems ras van Condrieu (volgens sommige bronnen afkomstig uit Dalmatië) waarvan de legende beweert dat Probus achter de ontwikkeling van de verbouwing stond – geeft het beste van zichzelf wanneer hij jong wordt gedronken. Hij is iets vet in de mond, heeft een goed onderbouwde structuur die aroma’s van perzik en viooltjes vrij laat komen….

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  Bij de productie van de Condrieu wijnen wordt slechts één druivenras gebruikt: de viognierdruif. Deze unieke druif maakt van de Condrieu een smeuïge en gulle wijn. In het glas bekoort hij met zijn goudgele kleur met daarin enige groene schittering. Deze frisse maar sterk geparfumeerde wijn pronkt met zijn florale toetsen van viooltjes of fruitige aroma’s van mango en abrikoos. In de afdronk duiken dan weer toetsen op van muskus, kruidenkoek en tabak. De voor oxidatie gevoelige wijn dient jong te worden gedronken.

 2. GESCHIEDENIS

  Reeds ten tijde van het Griekse rijk (vandaar wellicht de afkomst uit Dalmatië) werd viognier verbouwd. Keizer Domitianus liet de wijnstokken vernietigen omdat hij van oordeel was dat de wijn een slechte invloed had op zijn leger. Maar rond 92 na Christus liet keizer Probus de wijngaard herplanten en gaf hierbij aan dat de wijn de mensen beter zou maken tegen het jaar 280 na Christus. Condrieu dat eerst een gallo-romeins dorp was, werd nadien eigendom van de kerk van Lyon.
  In de 12e eeuw liet de aartsbisschop het kasteel bouwen dat ook nu nog boven de gemeente uittorent en dat bedoeld was om de talrijke aanvallen af te slaan. Daarna is Condrieu, net als Saint Michel en Vérin, de bakermat geworden van moedige schippers die met hun schepen het transport op de Rhône verzekerden tussen Lyon et Beaucaire...
  De wijnen van Condrieu genieten reeds eeuwenlang een uitstekende faam: De pausen van Avignon wisten drommels goed waar Condrieu voor stond.. Er waren evenwel ook harde tijden: de phylloxeraramp, de oorlog van 14-18, de crisis van de jaren 30 en de industrialisering waren bijna fataal voor de druiven en de wijn. In de eerste helft van de 20e eeuw werden de wijnen van Condrieu door Curnonsky als een van beste witte wijnen van Frankrijk geroemd. In de jaren 50 hield de wijnmarkt van Condrieu, de oudste uit de streek, op te bestaan... omdat er geen wijnbouwers meer waren. En er restte nog nauwelijks een tiental hectare die werden bebouwd van de 170 die bij de oprichting van de A.O.C. waren aangeduid. In 1940 behoorden nog slechts 3 gemeenten tot de AOC: Condrieu, Vérin en Saint Michel. In 1967 werd ze uitgebreid naar vier buurgemeenten, Chavanay, Saint Pierre de Boeuf, Malleval en Limony waardoor de oppervlakte 387 ha groot werd… waarvan evenwel slechts een tiental hectare waren aangeplant. Onder impuls van enkele door de viognierdruif gepassioneerde wijnbouwers, herrijst het wijngebied in de jaren 80: de verlaten hellingen worden weer aangeplant en de terrasmuurtjes worden heropgebouwd. In 1986 herzien de wijnbouwers van Condrieu het areaal van hun appellation. Een derde van de oppervlakte wordt geschrapt zodat alleen de meest zuidelijk gerichte hellingen overblijven. Dat zijn dan ook de plaatsen waar de viognier het beste gedijt.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1940
  De AOC is een feit Condrieu
 3. Geografie

  Het wijngebied van de appellation ligt 40 km bezuiden Lyon en op 10 km van Vienne. Het strekt zich uit over een hondertal hectare op de grens van 3 departementen. Het is verspreid over 7 gemeenten: Condrieu, St Michel sur Rhône, Vérin, Chavanay, Saint Pierre de Boeuf, Malleval en Limony in de departementen Rhône, Loire en Ardèche.

  Klimaat

  Eerder een continentaal klimaat, van het Lyonese type, met minder mediterrane invloeden. Het is er in de zomer evenwel zeer warm vanwege de ligging op het zuiden en de steengrond die de warmte opslaat.

 4. BODEM

  De rechteroever van de Rhônevallei tussen Saint Roman en Gal en Serrières heeft een topografie met veel contrasten: recente aanslibbingen van de Rhône, terrassen zonder reliëf, onderbreken de zeer steile hellingen en vormen de overgang tussen deze hellingen en het “plateau van Pélussin”. Hier groeit het wijngebied, dat aanleunt tegen de moederrots, dankzij de talrijke en smalle “chayées” die een permanent onderhoud vergen.

  Sedert het primaire tijdperk hebben de rotsen tal van transformaties ondergaan. Momenteel ligt het gezonde graniet op de diepere gedeelten van de genivelleerde terrassen. Binnen het veranderde grensgebied is de rots brokkelig geworden en huist er veel klei in de spleten.

  Vooral omdat de klei altijd een waterreserve heeft, zijn deze barsten zijn goed voor de wortelgroei en dus ook voor de gezondheid van de druivelaars van Condrieu. De bovenlaag van dit grensgebied dat op de hellingen hoe dan ook niet diep is, bestaat uit gewijzigde of intact gebleven mineralen, stukken rots en klei. De chayées houden dit mobiele gedeelte vast, waardoor er een bodem kan ontstaan die rijker is aan organische stoffen.

 5. Condrieu in cijfers

  Productieoppervlakte

  192 hectares

  Totale productie

  7 443 hl

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  39 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016