Clairette de Bellegarde

Zachte en gedistingeerde wijn

Hier haalt de wijnstok zijn kracht uit de met kiezel bezaaide gronden die op een kleibed rusten; de kiezel verwarmt en laaft zijn uitverkoren druivenras, de clairette blanche…

 1. Het wijngebied van Clairette de Bellegarde, dat vlak naast het wijngebied van Costières-de-Nîmes ligt, klopt aan de poorten van de Camargue, halverwege tussen Beaucaire en Saint-Gilles. Hier haalt de wijnstok zijn kracht uit de met kiezel bezaaide gronden die op een kleibed rusten; de kiezel verwarmt en laaft zijn uitverkoren druivenras, de clairette blanche…

  Deze terroir ligt in een gebied gekenmerkt door tradities en karakter: elk jaar wordt begin mei aan de voet van de toren van Bellegarde een mis in het Provençaals opgedragen en in oktober lopen de dorpsbewoners gekleed zoals in de goede oude tijd. Er worden ook stierengevechten georganiseerd (zonder bloedvergieten) en stieren door het dorp gejaagd … Hartje zomer moet alles plaats ruimen voor het internationale gitaarfestival.

  De Clairette de Bellegarde is een zachte en gedistingeerde wijn die op jonge leeftijd een helder gele kleur toont.

  Een klein wijngebied dat een edele wijn produceert, die elke wijnliefhebber weet te bekoren …

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  Daar in de AOC Clairette de Bellegarde de witte clairette blanche de plak zwaait, worden hier ook alleen witte wijnen geproduceerd. Die moeten een alcoholgehalte van minimaal 11° hebben. Deze wijnen moeten jong worden gedronken, dan komt hun florale en amandeltoetsen het sterkste tot uiting.

  GESCHIEDENIS
  Dit gebied werd reeds vanaf de 8e eeuw door Griekse kolonisten uit Rodos bevolkt, en tijdens het Romeinse rijk was wijnbouw er reeds gekend.
  In de middeleeuwen legden de monniken van de Orde van Malta de wijngaard van Saint Gilles du Gard aan. In de 14e eeuw hadden de wijnen van Saint-Gilles, Nîmes en de Costière een sterke reputatie bij de pausen van Avignon.
  De Clairette de Bellegarde is sinds 1949 als AOC geklasseerd. Momenteel worden de wijnen door een vijftiental wijnbouwers, in coöperatieve of particuliere exploitatie, geproduceerd.

 2. Histoire

  Colonisé par les grecs de Rhodes dès le milieu du VIIIe siècle, ce territoire fût associé très tôt à la culture de la vigne sous l’Empire romain.
  Au Moyen âge, les moines de l’Ordre de Malte vont développer le vignoble de Saint Gilles du Gard. Au XIVe siècle, les vins de Saint-Gilles, de Nîmes et de la Costière sont réputés à la Cour pontificale d’Avignon.
  La Clairette de Bellegarde est classée AOC depuis 1949 et aujourd’hui ces vins sont produits par une quinzaine de producteurs, en cave coopérative ou en cave particulière.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1949
  krijgt de AOC-status Clairette de Bellegarde
 3. Geografie

  Dit sterk versnipperde wijngebied telt nog een aantal percelen met zeer oude clairette aanplant (1940). De wijngaarde ligt volledig op het terras van Bellegarde, op een hoogte van 60 m. De wijnpercelen wisselen af met cypressen, olijfbomen en abrikozenboomgaarden.

  Klimaat

  Mediterraan klimaat gemilderd door de invloed van de mistral en de tramontana.

 4. BODEM

  terroir met rolkeien waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen en de bodem gedraineerd wordt bij wateroverlast. Kleigrond met veel kiezelkeien (60% keien in de bovenste centimeters grond).

 5. Clairette de Bellegarde in cijfers

  Productieoppervlakte

  8 hectares

  Totale productie

  287 hl

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  36 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016