Chusclan

Côtes du Rhône Villages

Chusclan, een klein en charmant dorpje op de rechteroever van de Rhône heeft zijn naam geschonken aan deze tot ver over de grenzen befaamde wijnen.

 1. Innig verweven met het landschap maakt de wijngaard van Chusclan gebruik van elk plekje van het terroir om er het levenssap aan te onttrekken waar de wijn later zijn aromatische en zachte karakter aan zal ontlenen.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Chusclan is een charmant dorpje op de rechteroever van de Rhône dat zijn naam heeft gegeven aan de Côtes du Rhône villages Chusclan. Daar groeien wijnen met een verreikende faam. Tijdens het koningschap van Lodewijk XIV waren zij zeer trendy dankzij het recept van maarschalk de Grammont: konijn van Arbousset, dat nog steeds deel uitmaakt van de culinaire traditie van het wijngebied. Een eeuw later hebben deze wijnen hun adelbrieven gekregen. In de haven van Roquemaure werden zij in de met C.D.R. (Côtes du Rhône) gebrandmerkte vaten ingescheept om de dissen van de grootste koningshuizen in Europa te gaan opvrolijken. En hun charme doet het ook nu nog. In dit kleine wijngebied van ongeveer 250 hectare wordt vakmanschap immers tot kunst verheven. De wijnbouwers hebben de hellingen en terrassen met rolkeien bezaaid om er het beste te halen uit hun grenache, syrah en mourvèdredruiven, de drie grote rassen van de appellation. Dat trio produceert felrode wijnen met toetsen van rode en zwarte vruchten en zijn zowel rond, soepel als krachtig. Ze zijn misschien iets minder krachtig dan sommige soortgenoten, maar naargelang het oogstjaar zijn ze reeds jong of na twee of drie jaar in de kelder hemels te genieten. Vooral liefhebbers van wijn met zon in het glas en met een makkelijk toegankelijke smaak, zijn er verslingerd op. Het wijngebied produceert tevens rosé. Die staat evenwel voor een heel klein gedeelte van de totale productie maar heeft wel uitstekende kwaliteiten. Oorspronkelijk was het precies de rosé waaraan dit wijngebied zijn faam ontleende. De rosé die wordt geproduceerd van wijnstokken op klei- en zandgronden komt verrassend uit de hoek: de roze heerlijkheid verleidt met aroma’s van rode vruchten en specerijen en streelt het verhemelte met zijn frisheid en intense smaak. Dit in het departement Gard ingebedde wijngebied laat zijn verborgen schatten maar wat graag ontdekken.

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  Met hun minimaal 50% grenache, minimaal 20% syrah en/of mourvèdre hebben de rode wijnen van Chusclan een stevig alcoholgehalte en een mooie donkerrode kleur. Volgens de normen van de appellation mag er ook tot 20% andere druivenrassen in worden verwerkt. Deze bedwelmende wijnen verrassen met aroma’s van rode vruchten en specerijen.
  De roséwijnen worden geproduceerd volgens de "saignée”-methode waarbij de druiven onmiddellijk na de oogst licht worden gekneusd en het uit de druiven gebloede sap gedurende enkele uren in contact blijft met de schil. Vervolgens wordt een deel van de roos gekleurde lekwijn afgetapt om verder te gisten zonder contact met de schil. Dez roséwijnen van Chusclan bekoren met hun aroma’s van pompelmoes en bosvruchten. Zij bevatten minimaal 50% grenache en 20% syrah en/of mourvèdre. De overige toegestane druivenrassen mogen nooit meer dan 20% van de assemblage bedragen. De witte rassen (grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier) mogen maximaal 20% van de assemblage vertegenwoordigen.
  De rode wijnen moeten een alcoholgehalte hebben van minimaal 12,5 %, voor de roséwijnen is dat minimaal 12%. Deze wijnen mogen niet te lang worden bewaard maar moeten doorgaans voor hun vijfde jaar worden gedronken.

 2. GESCHIEDENIS

  Dat het dorp reeds zeer vroeg werd bewoond wordt bewezen door de vondsten van zwaarden uit de bronstijd, armbanden en een grafheuvel. In de 17e eeuw behoorde het dorp tot het ambtsgebied van de landvoogd van Uzès dat “Côte du Rhône” werd genoemd.

  De wijnen van Chusclan zijn reeds zeer lang bekend. In de 17e eeuw prees Olivier de Serres de kwaliteit van de wijnen. Met hun aangenaam en zonnig karakter konden zij de vrienden van mevrouw de Sévigné ten zeerste bekoren. In een brief aan haar dochter schreef zij het volgende: “de vriendelijke abt zou maar wat graag van deze wijn drinken die hem tien jaar langer zou laten leven; dat vond ik een aangename mening, omdat ze over de wijn van Chusclan en over verjongen sprak….”

  Vanaf 1947 werd Chusclan als Côtes du Rhône Chusclan geklasseerd, vanaf 1967 als Côtes du Rhône Villages Chusclan voor de roséwijnen en vanaf 1971 voor de rode wijnen.


  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1967
  De AOC is een feit Chusclan
 3. Geografie

  L’appellation s'étend sur les communes de Chusclan, Codolet, Orsan, Saint Etienne des Sorts et Bagnols sur Cèze, dans le département du Gard.

  Klimaat

  Mediterraan klimaat met invloed van de mistral.

 4. BODEM

  De druiven van de appellation groeien op met keien bezaaide hellingen en terrassen en in enkele zandige zones. Gevarieerde geologie: kalkmergel, zandsteen, aanslibbingsgronden ...

 5. Chusclan in cijfers

  Productieoppervlakte

  260 hectares

  Totale productie

  10 543 hl

  Kleur

  • 96% Rood
  • 4% Rosé

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  40 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016