Châteauneuf-du-Pape

Een van de eerste Appellation d'Origine Controlée.

Onder impuls van baron Leroy, die eigenaar was van Château Fortia te Châteauneuf-du-Pape rijpte hier het begrip AOC.

 1. Subtiel zacht, onweerstaanbaar, Châteauneuf-du-Pape is gewoonweg niet te evenaren. Deze wijn die ontsproten is aan een oceaan van keien zorgt voor plezier en voert dit op tot pure extase.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  De 3200 hectare wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape tussen Avignon en Orange kijken dominant uit over de omringende vlakte van het Graafschap. In het dorp dat is gegroeid aan de voet van het Château, de vroegere pauselijke residentie tijdens de 14e eeuw, staan fonteinen overal in de straten… en vindt u tevens tal van degustatiekelders waar u deze beroemde appellation uitgebreid kunt leren kennen. De wijn wordt niet alleen gekenmerkt door de verscheidenheid van de 13 druivenrassen, maar tevens door het homogene karakter van de bodem. De kalkhoudende terroir produceert aromatische witte wijnen die verrassend fris uit de hoek kunnen komen. In het zuiden zorgt de kleihoudende bodem met ronde keien voor krachtige, ronden en mooi gestructureerde rode wijnen waarin de klassieke stijl van de appellation wordt weerspiegeld. In het noorden produceert de zandige terroir lichtere rode wijnen die evenwel zeer fijn en kruidig zijn, wijnen waarover het laatste woord nog niet is gezegd en geschreven…

  Onder impuls van baron Leroy, die eigenaar was van Château Fortia te Châteauneuf-du-Pape rijpte hier het begrip AOC: maatstaven die vanaf 1923 zijn vastgesteld waardoor Chateauneuf altijd een hoog kwaliteitsniveau heeft kunnen handhaven zodat het in 1936 als een van de eerste wijndorpen de status van AOC heeft gekregen.

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  Luidens de traditie zijn 13 druivenrassen toegestaan, maar bij rood zijn het vooral grenache, syrah en mouvèdre die de wijn zijn karakteristieke kleur, zijn aroma's van rode vruchten, structuur en complexe aroma’s (leer) verlenen.

  Momenteel worden voornamelijk de volgende druivenrassen gebruikt: grenache, cinsault (die de wijn zijn warmte en aangenaam karakter verlenen), mourvèdre, syrah, muscardin (structuur, kleur en frisheid), counoise (kracht, frisheid, bouquet…), clairette en bourboulenc. Voor syrah geldt de Guyot-snoei. Voor de overige druivensoorten geldt de gobelet- of struiksnoei met twee ogen per kort gehouden vruchthout, met buiten het grootste oog maximaal 15 vruchtdragende ogen per wijnstok. Met draad opbinden of met staak ondersteunen is verboden.

 2. GESCHIEDENIS

  Zoals de naam waarin zij worden vernoemd reeds laat vermoeden is de geschiedenis van Châteauneuf du Pape nauw verweven met die van verschillende pausen… Reeds in 1157 plantte Geoffroy, de bisschop van Avignong, volgens het aloude Romeinse gebruik in zijn leen Châteauneuf zelf een wijngaard aan die hij ook zelf bewerkte. In 1308 liet Clémens V er ook wijnstokken planten en werd zo een van de eerste wijnbouwers van Châteauneuf. Johannes XXII, die bijzonder gesteld was op de wijn van deze wijngaard en in het dorp een kasteel liet bouwen, schonk de wijn de prestigieuze benaming van "Wijn van de Paus". Onder deze naam werd hij vanaf dan verkocht voordat hij zijn huidige benaming "Châteauneuf-du-Pape" kreeg. Vanaf toen is de verscheidenheid van de druivenrassen (de 13 die in 1866 zijn vastgelegd) een van de hoofdkenmerken van deze AOC. Deze verscheidenheid zorgt niet alleen voor de rijke aroma's maar was ook de reden waarom de wijncultuur de phylloxeraramp van 1866 kon overleven. Un 1829 werden ongeveer 2000 hectoliter Châteauneuf-du-Pape buiten het departement verkocht: de wijnen van Châteauneuf genoten toen reeds een rotsvaste faam en werden wijd en zijd geëxporteerd. In 1894 richtten de wijnbouwers het eerste "Syndicat viticole" op. De bedoeling: aan de kopers de kwaliteit garanderen van de op hun territorium geoogste druiven en de ermee geproduceerde wijnen. In 1911 richt de gemeenteraad een commissie op van 34 wijnbouwers met als opdracht een classificatie op te stellen en dus om de kwaliteit te beschermen van de in Châteauneuf geproduceerde. In 1923 wordt het Syndicaat van de eigenaars-wijnbouwers van Châteauneuf-du-Pape opgericht die moest ijveren om de Appellation d'origine Châteauneuf-du-Pape toegekend te krijgen. Baron Le Roy de Boiseaumarié, jurist én wijnbouwer, wordt door zijn collega’s aangezocht om deze klus te klaren. De gerechtelijke stappen die door het Syndicaat en zijn illustere voorzitter werden ondernomen leidden ertoe dat de productieregels en –voorwaarden van de Appellation Châteauneuf-du-Pape werden vastgelegd. Die vormden daarna de inspiratiebron voor de mensen die aan de wieg stonden van de appellations d'origine contrôlée. Na enkele jaren procederen bevestigde het Hof van Cassatie op 21 november 1933 de afbakening van het wijngebied en de productievoorwaarden. Die zijn ook nu nog steeds van kracht.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1933
  krijgt het statuut van AOC Châteauneuf-du-Pape
 3. Geografie

  Het wijngebied van de appellation strekt zich uit over vrijwel de volledige gemeente Châteauneuf-du-Pape en over enkele terreinen met eenzelfde terroir van de vier aanpalende dorpen (Bédarrides, Courthézon, Orange en Sorgues).

  Klimaat

  Dit is het droogste gedeelte van de Côtes du Rhône. De mistral is er de overheersende wind, de zon schijnt ongeveer 2800 uren per jaar en ‘s nachts geven de keien de overdag opgenomen warmte weer af.

 4. BODEM

  De terroir van de AOC bestaat uit drie bodemtypes.
  Op de onderplaat die bestaat uit zeer zuiver witte kalkafzettingen, werd door afzetting zand en vervolgens rode klei gevormd. Daarna heeft de Rhône keien gevormd door uit kwartsiet en de uit de Alpen afkomstige kiezelaarde tot de zogenaamde rolkeien te laten agglomereren.

 5. Châteauneuf du Pape in cijfers

  Productieoppervlakte

  3 133 hectares

  Totale productie

  100 800 hl

  Kleur

  • 93% Rood
  • 7% Wit

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  32 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016