Château-Grillet

Een buitenbeentje!

De kleinste appellation van de Rhônevallei.

 1. Met zijn in terrasvorm gebeitelde, broze terroir met zijn unieke minerale karakter weet Château Grillet een wijn te produceren die van een zeldzame elegantie getuigt.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Een buitenbeentje! In Château Grillet wordt een witte wijn gemaakt die vanuit meerdere oogpunten uniek is en zelfs met een vleugje mystiek is omhuld. Met zijn nauwelijks 3,5 ha is het uiteraard de kleinste appellation van de Rhônevallei.
  De wijngaarden liggen ongeveer 500 m hoger dan de Rhône en vormen een perfect amfitheater dat naar het zuidoosten is gericht en de weldadige zonnestralen ten overvloede ontvangt. In deze terroir die wordt gekenmerkt door een lichte, in kleinere percelen verdeelde bodem met veel mica, is slechts één druivenras aangeplant, namelijk de elegante viognier. De druiven worden verbouwd door slechts één eigenaar-wijnbouwer. De elegante viognier wordt gekenmerkt door aroma’s van honing en vruchten (perzik en abrikoos) met een vleugje subtiele aciditeit en een rond karakter…

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  De wijnen van Château Grillet zijn uitsluitend op viognier, een krachtig druivenras, gebaseerd. Met zijn hoog alcoholgehalte verleent hij de wijnen een rond karakter met geuren van bloemen (viooltjes, meidoorn, acacia) en na enkele jaren honing, muskus, perzik en gedroogde abrikoos. Het zijn deze laatste toetsen waarmee de wijnen van deze AOC de sterkste indruk nalaten.

 2. GESCHIEDENIS

  Deze wijngaarden dateren reeds vanuit de tijd van de Romeinse overheersing. Reeds vanaf de 17e en 18e eeuw werd de wijn van Château Grillet geregeld vermeld in dagboeken van reizigers en wijnliefhebbers! Momenteel is dit beroemde kleine wijndomein in handen van één enkele eigenaar. In 1936 kreeg Château Grillet het statuut van AOC.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1936
  krijgt het statuut van AOC Château-Grillet
 3. Geografie

  De AOC wordt geproduceerd op een enkel domein dat zich uitstrekt over een deel van twee gemeenten: Saint-Michel-sur-Rhône en Vérin. Deze appellation ligt in het departement Loire aan de rechteroever van de Rhône, bezuiden de Vienne.

  Klimaat

  Klimaat onder mediterrane invloed. Deze terroir ligt pal zuidwaarts gericht, krijgt dus veel zon en is beschut tegen de kille noordenwinden.

 4. BODEM

  De terroir ligt op granieten terrassen die ontsproten zijn aan de afwisseling van het gneistype; terrassen moeten door muurtjes worden verstevigd. Deze kenmerken verlenen deze wijngaard het aanzicht van een prachtig terrasvormig landschap.

 5. Château-Grillet in cijfers

  Productieoppervlakte

  3 hectares

  Totale productie

  62 hl

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  21 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016