Cairanne

Côtes du Rhône Villages

Een charmant dorpje te midden van heerlijk geurend kreupelhout...

 1. Cairanne ligt verborgen achter een mooi glooiend landschap en toont zich als een verbazend mooie, zorgvuldig georganiseerde eenheid die met een fluwelen patina is omfloerst.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  De zonovergoten hellingen, geurend Provençaals kreupelhout, een dromerige rivier… Cairanne is een bekoorlijk dorp dat zich heeft genesteld in een rotsige bocht en een diepe indruk maakt op bezoekers, die zich maar wat graag laten verleiden door de rode, rosé en witte wijnen. De troeven van de appellation: het dorpsgevoel dat in stand wordt gehouden door meerdere generaties wijnbouwers, een warm en droog klimaat voor wijnen met rijke en evenwichtige aroma’s.

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  De appellation Cairanne ligt op de grens van 2 gebieden en combineert de syrah van de noordelijke Rhône met de grenache en mouvèdre van de zuidelijke Rhône.
  • Rood: minstens 50 % grenache, minstens 20 % syrah en/of mourvèdre, plus eventueel maximaal 20% andere druivenrassen van de appellation.
  • Rosé: dezelfde verhoudingen als voor rode en witte druivenrassen (grenache, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier) die nooit meer dan 20 % mogen bedragen.
  • Wit: grenache blanc, clairette blanche, marsanne blanche, roussanne blanche, bourboulenc blanc, viognier blanc, andere witte druivenrassen toegelaten voor maximaal 20%. De witte wijnen worden gemaakt van grenache, clairette, roussanne, marsanne, bourboulenc en viognier die voor de heerlijke geuren van citrusvruchten, witten vruchten en bloemen (acacia, meidoorn en viooltjes) zorgen.

 2. GESCHIEDENIS

  In 1929 willen enkele wijnbouwers, onder wie Monsieur Rieu, die de ideeën van Baron Leroy een warm hart toedraagt, zich organiseren voor de toekomst. Zij leggen enkele doelstellingen vast om de wijnbouwersbelangen te beschermen, om een appellation d'origine te krijgen en om de wijnen van het dorp te promoten. Nog datzelfde jaar werd de Cave Coopérative en het Syndicat Général des Vignerons des Côtes du Rhône opgericht.

  De wijnen kregen vanaf 1953 de appellation Côtes du Rhône Cairanne en vanaf 1967 Côtes du Rhône Villages Cairanne.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  1967
  De AOC is een feit Cairanne
 3. Geografie

  Cairanne ligt in de Haut Vaucluse, vlakbij de Enclave des Papes en de grens van het departement Drôme.

  Klimaat

  Klimaat onder mediterrane invloed

 4. BODEM

  De appellation Cairanne heeft 3 elkaar aanvullende bodems die garant staan voor de grote diversiteit van de wijnen. Een uitstap door de wijngaarden van het dorp.
  • De witte kalk- en kleigrond, dorre bodem, verleent de wijnen fluwelige, goed onderbouwde, krachtige tanines gecombineerd met een dieprode kleur. Dit zijn wijnen die lang kunnen worden bewaard.
  • De rode klei brengt vollere wijnen voort met een rijk boeket en fijne aroma’s.
  • De fluvioglaciale terrassen van de Aygues zijn interessante wijngaarden waaruit wijnen met een rond en soepel karakter worden gevinifieerd.

 5. Cairanne

  Productieoppervlakte

  853 hectares

  Totale productie

  30 194 hl

  Kleur

  • 96% Rood
  • 4% Wit

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  35 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016