Beaumes de Venise

Een uitzonderlijke, rijke en waardevolle terroir.

Wijnstokken en olijfbomen groeien hier broederlijk naast elkaar op een bodem die angstvallig wordt beschermd door wijnboeren wier doordachte landbouw gedreven wordt door hun liefde voor hun buitengewone, rijke en kostbare terroir.

 1. Met zijn karaktervolle terroir ligt Beames-de-Venise in de schaduw van de Dentelles de Montmirail. Contrast van honig en ruwheid, van oorlog en vrede, een nog ongerpt gebleven paradijselijk oord.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Deze vruchtbare wijngemeente heeft qua landschap veel weg van een Toscaans dorp. In de wijngaarden groeien de druiven waaruit de heerlijke wijnen van Beaumes-de-Venise worden gemaakt… Wijnstokken en olijfbomen groeien hier broederlijk naast elkaar op een bodem die angstvallig wordt beschermd door wijnboeren wier doordachte landbouw gedreven wordt door hun liefde voor hun buitengewone, rijke en kostbare terroir.
  De naam "de Venise" mag dan wel een belletje doen rinkelen, hij houdt helemaal geen verband met de stad Venetië. Het is een verbastering van "de Venisse", dus van het "Graafschap Venaissin” of "Graafschap Avignon". Deze speciale terroir ligt aan de voet van de Dentelles de Montmirail, rotsachtige formaties uit de Juratijd die het landschap domineren en bestaat uit drie bodemtypes … en met name uit rotsen uit de Triasafzetting waardoor de wijnen van deze uitzonderlijke terroir een zeer specifiek karakter hebben. De AOC werd in 2005 tot de orde van de cru’s verheven en produceert rode wijnen met een diepe kleur gaande van kersenrood tot purper en tevens de befaamde Muscat, een vin doux naturel (zie de fiche Muscat Beaumes-de-Venise).

  DRUIVENRASSEN EN SMAKEN
  De wijnen van de AOC ontlenen hun karakter aan een assemblage van verschillende druivenrassen, waarvan de grenachedruif de belangrijkste is met minimum 50% van de wijnstokken en op de tweede plaats de syrahdruif die goed is voor 25 tot 50% van de wijnstokken.
  De Grenache noir , die veel fenolverbindingen bevat, zorgt voor de toetsen van rode vruchten, zoethout en specerijen. De Syrahdruif zorgt voor de kleur, een rijk aromapotentieel en lange bewaarmogelijkheden. Mourvèdre vult deze twee rassen aan en brengt complexere aroma’s van zwarte vruchten, leder en onderhoudt. Ten slotte zijn er nog de secundaire rassen zoals Cinsault, Carignan, Counoise, evenals de witte druiven, die maximaal 10% van de appellation mogen bedragen en die voor de originele noot kunnen zorgen, die de ene wijnbouwer van de andere onderscheidt.

 2. GESCHIEDENIS

  De eerste muscatdruiven werden omstreeks 600 v. Chr. door Griekse kolonisten in Beaumes aangeplant. Vanaf 1309 beschikte paus Clemens V en de Apostolische kamer over een muscadière. Door de godsdienstoorlogen tijdens de middeleeuwen werden het areaal sterk gereduceerd en dronken de vooraandstaande van het koninkrijk geregeld muscatwijnen. On 1957 werd Beaumes de Venise opgenomen in het productiegebied van de Côtes du Rhône. In 1978 worden de wijnbouwers van Beaumes-de-Venise opgenomen in de categorie supérieure en mogen zij hun wijnen onder de benaming Côtes du Rhône Villages Beaumes-de-Venise op de markt brengen. Vanaf 9 juni 2005 maken de rode wijnen van Beaumes-de-Venise deel uit van de cru’s des Côtes du Rhône.

  Zie de voorwaarden van de appellatie (INAO)

  2005
  krijgt de AOC-status Beaumes de Venise
 3. Geografie

  De appellation is gespreid over de gemeenten Beaumes-de-Venise, Lafare, La Roque-Alric en Suzette in de Vaucluse.


  Klimaat

  Wordt beïnvloed door de Middellandse Zee: het is er warm want dankzij het reliëf worden de gemeenten afgeschermd van de mistral (massief van de Dentelles de Montmirail).

 4. BODEM

  Trias is de naam van de oudste periode van het mesozoïcum (secundaire tijdperk). De overeenkomstige geologische laag ligt in deze regio doorgaans op een diepte van 1500 m. Door het opstuwen van de Dentelles de Montmirail zijn deze afzettingen naar de oppervlakte gekomen rond het dorp Suzette als gevolg van het “Diapir de Suzette”, een in de vallei van de Rhône uniek compressiefenomeen.
  Uiteraard liggen de wijngaarden op de zachtste stroken. De bodem is niet diep en bestaat uit fijne, okerkleurige aarde. Deze kleur wijst op de aanwezigheid van ijzer. In periodes van droogte wordt de grond hard, maar bewaart altijd een zekere porositeit via scheurtjes in de bovenlaag en die volstaan voor de fijnste wortelvertakkingen en de wortelvezels. Deze grond is zeer weinig vruchtbaar waardoor de aangeplante wijnstokken geen stress als gevolg van droogte of vochtigheid te verduren krijgen.

  De witte aarde van het Krijttijdperk
  De gemeente Roque Alric heeft een mergelachtige bodem van het klei- en kalkhoudende type. De moederrots heeft een grijzige kleur die naar het rode kan gaan wat dan weer wijst op de aanwezigheid van ijzer.
  Het resultaat is het naast elkaar bestaan van met keien overdekte mergel en een weinig diepe bodem op kalklaag. Om daarin te kunnen groeien kronkelen de wijnstokwortels zich rond de kalkstenen waaruit zij de voor hun groei noodzakelijk minerale zouten halen. Deze hoofdzakelijk in terrassen aangelegde terroir krijgt een maximale hoeveelheid zonneschijn wat een perfecte situatie is voor de grenache en de syrahdruiven, de twee belangrijkste rassen.

  De grijze aarde uit het Jura
  Benoorden het dorp Lafare en gekoesterd tegen de zuidoostelijke helling van het massief van de Dentelles de Montmirail bestaat de terroir voornamelijk uit zwarte oxforidaanse mergel. Die bestaat uit löss, klei en zand.
  De wortels kunnen makkelijk doordringen in deze grond die snel wordt omgevormd tot een echte bodem. De Dentelles de Montmirail beschermen de hellingen tegen de mistral. Door hun oostelijke en zuidoostelijke ligging krijgen zij optimaal veel zon wat voor een steeds homogene rijping zorgt.

 5. Beaumes de Venise in cijfers

  Productieoppervlakte

  635 hectares

  Totale productie

  21 747 hl

  Kleur

  • 100% Rood

  GEMIDDELDE
  JAAROPBRENGST

  34 hl/ha

  *Exportcijfers volgens de laatste onderzoek van de geldstromen

  Bron: gegevens van de oogst van 2016